2021. december 20., 13:40

Egy fejlődő Ung-vidéki falu

Az Ung-vidéki Kaposkelecsényben mintegy ezren laknak, a falu közössége változást akart a legutóbbi helyhatósági választáson. Új polgármestert választottak a fiatal, tervekkel teli, tettrekész Varga Tibor személyében. Az utóbbi három év történéseiről, sikereiről, gondjairól beszélgettünk.

 

A falu első irányjelző táblája
Galéria
+1 kép a galériában
A falu első irányjelző táblája
Fotó: Molnár Gabriella

Milyen most a faluban a közhangulat? Az eltelt évek alatt sikerült-e elsimítania a polgármestersége előtt tapasztalt megosztottságot? 

Elejétől fogva ezen dolgozom. Minden kaposkelecsényi polgárhoz egyforma tisztelettel fordulok. Úgy vélem, ezért is jó a közhangulat, és ami a lényeges községi, közösségi célokat illeti, többnyire egyetértés van. Fontosnak tartom, hogy a hivatal állandó kapcsolatban legyen a lakossággal. Ezért folyamatos a tájékoztatás, nemcsak a községi hangosbeszélőn, hanem a legnagyobb közösségi hálón is. Vallom, hogy csak békességben és összefogással vihetjük előbbre községünk ügyeit. E téren a képviselő-testület is nagyon jó partner, hiszen mindannyian érdekeltek vagyunk szülőfalunk fejlődésében.

A polgármester a falu óvodásaitól kapott ajándékokkal
A polgármester a falu óvodásaitól kapott ajándékokkal
Fotó:  Molnár Gabriella

Mit emelne ki az elmúlt három év eredményei közül?

Polgármesterré választásom előtt felmértem a lakosok igényeit, ezek be is kerültek a választási programomba. Legjobban azoknak az eredményeknek örülök, amelyeket annak idején ígéretként fogalmaztam meg. Ilyen például a modern játszótér kiépítése, ami idén tovább bővülhetett. Sokan vágytak arra, hogy a falunknak újra legyen futballcsapata. Nagy büszkeség, hogy a nulláról indulva, tavasszal megnyertük a bajnokságot. Most pedig egy osztállyal feljebb, a második helyről várjuk a szezont. Létrehoztunk egy községi edzőteremet is, amit az adófizető lakosok ingyenesen vehetnek igénybe. A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetően községünknek már van egy 18 férőhelyes saját kisbusza is, amit a lakosság szolgálatába állítottunk. Amikor átvettem a községi hivatalt, az épületben áldatlan állapotok uralkodtak.

A vízelvezető árkok tisztítása
A vízelvezető árkok tisztítása
Fotó:  Molnár Gabriella

Nem volt meleg víz, se fűtés a mellékhelyiségekben, a kultúrterem berendezése pedig a szocialista időket idézte. Azóta sikerült modernizálni az egész épületet. Van már központi fűtés és konyha is, megújult a bútorzat, csempéztünk, meszeltünk és korszerűsítettük a világítást. A belügyminisztérium égisze alatt futó MOPS-programnak köszönhetően polgárőrség tartja fenn a közrendet a faluban, de bővítettük a kamerarendszert is. Tizenhárom éjjellátó készülék, kamera pásztázza köztereinket. Kívül-belül jelentős korszerűsítésen esett át községünk általános iskolája, ahogy az óvodával is folyamatosan törődünk. A ravatalazót is felújítottuk a hozzá tartozó haranglábbal együtt.  Irányjelző táblákat állítottunk fel, rendbe tettük a sportöltözőt és a futballpályát, valamint telkeket, épületeket vásároltunk a község számára.

A pályázatoknak köszönhetően is sikerült építeni, szépíteni a községet?

Számos pályázatot beadtunk az elmúlt három évben. Nagy örömünkre ezekből sok nyertes lett. A megyei, az országos, a határon átnyúló EU-s és az anyaországi támogatások jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy szépüljön, épüljön a falunk.

Az összetartozás emlékoszlopa, háttérben gróf Esterházy János emlékműve
Az összetartozás emlékoszlopa, háttérben gróf Esterházy János emlékműve
Fotó:  Molnár Gabriella

Saját munkatársakkal dolgozik egy-egy pályázaton vagy külsős szakemberek írják meg ezeket?

A nagyszabású, összetettebb projekteket pályázatírókra bízzuk, de amit tudunk, magunk oldunk meg.  A községi hivatal alkalmazottjaival együtt fogalmazzuk meg, vezényeljük le, majd számoljuk el a támogatást. Nem sajnálom erre az energiát, hiszen egyre szűkösebbek az önkormányzatok forrásai, ami az önerőt illeti. Egy mellékút leaszfaltozásán kívül szinte minden nagyobb fejlesztést pályázatokból valósítottunk meg. Ennek köszönhetően is több pénz marad az önkormányzati kasszában az általános feladatokra, a mindennapi életre.

Megemlékezés a községben elesett magyar katonák sírjánál
Megemlékezés a községben elesett magyar katonák sírjánál
Fotó:  Molnár Gabriella

Röviden szólna pár szót a közösségi programokról is? 

Minden korosztályra gondolva az év folyamán igyekeztünk minőségi rendezvényeket szervezni a faluban. A járvány miatti korlátozások óta ez már nehezebb, de amikor a helyzet engedi, összehozzuk a közösséget. Így volt ez idén nyáron is. Elfogadtuk testvértelepülésünk meghívását és községünket az öregfiúk focicsapatával képviseltük Tiszakanyáron, ápolva a 42 éves hagyományt. Háromfalu ízei címmel kétnapos közösségi programot tartottunk a helyi gasztronómia jegyében. Az esemény a sokunk által kedvelt hagyományos helyi fogásokról, régi jól ismert édességekről, a barátságról, illetve a jó zenéről szólt. Egy határon átnyúló összefogásnak köszönhetően idén ősszel fellépett nálunk Rúzsa Magdi, községünk történetének legnagyobb koncertjét adva. Hagyománnyá vált a Mikulásjárás, ami idén sem maradhatott el. A helyi Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezetnek is nagy érdemei vannak a programszervezés és a hagyományőrzés terén éppúgy, mint a helyi tájház és közösségi tér működtetésében is.

A falu elhanyagolt infrastruktúráján is tudtak javítani? 

E téren van még tennivaló, hisz több évtizedes lemaradást kell behozni. Fokozatosan, önerőből tisztítjuk az árkokat és foltozgatjuk a mellékutakat. Terveink szerint jövő tavasszal ismét egy hosszabb mellékútszakaszunk kap új aszfaltborítást. Az általam megígért legnagyobb mértékű beruházásra, a járdaépítésre van egy nyertes pályázatunk. Ha lezárul a közbeszerzési folyamat és megkapjuk a régiófejlesztési minisztérium engedélyét, megindulhat a kivitelezés. Falunkban három temető van, ezért háromszor annyi munka és folyamatos odafigyelés szükséges. A rend és tisztaság méltán megilleti őseink nyughelyét, ezért a környezetbe illő szemétgyűjtőket és egy konténert helyeztünk ki.  

Aszfaltozás a faluban
Aszfaltozás a faluban
Fotó:  Molnár Gabriella

Hogyan érintette Kaposkelecsényt a járványhelyzet?

Megteszünk minden tőlünk telhetőt a lakosság egészsége, illetve a tájékoztatás érdekében. A községi kasszába a járvány kitörése óta kevesebb pénz folyik be, mint azelőtt. A munkaügyi hivatal is leszűkítette a forrásokat, így huzamosabb ideje már az úgynevezett munkaprogramokra sem kapunk elegendő számú munkást, miközben községünkben is egyre többeket sújt a munkanélküliség.

Nehéz így tervezni, fejleszteni. Mik a kilátások a jövőre nézve?

Terveink szerint a jövő év elején hozzákezdünk a járdaépítéshez, ezzel együtt folytatjuk a vízelvezető árkok rendbetételét is. Hamarosan megnyílik a falu minden lakosát szolgáló közösségi központ. Az épületben helyet kap a nyugdíjas klub, teret adunk az ifjúságnak, könyvtárat rendezünk be és közösségi foglalkozásokat tartunk. Az önkéntes tűzoltók autója még az idén új garázst kap, idővel pedig a többi községi jármű és gép is. Sokunk régi álma egy műfüves sportpálya a faluban, ami reményeim szerint a közeljövőben meg is valósul.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/50. számában.

 

A tájház bejáratánál
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.