2020. október 22., 11:13

Dilemmák a temetőlátogatás kapcsán

Közeledik a mindenszentek ünnepe, ám a vírus soha nem tapasztalt módon tombol, minden nap újabb rekordokat döntve. Ha ez így folytatódik, s ez a legvalószínűbb forgatókönyv, akár a kijárási tilalom bevezetéséig is eljuthatunk.

Illusztráció

Vajon idén meglátogathatjuk drága halottaink sírját, vagy az a legkézenfekvőbb, ha otthon, egy égő gyertya mellett emlékezünk? Nos, az erre a kérdésre adott válaszokra voltunk kíváncsiak e gyors közvélemény-kutatás során.

Balog Mária, Nagykapos

Két temetőben nyugszanak a szeretteim. Nagyszelmencen éltek a szüleim, akiket 20 évvel ezelőtt magamhoz, Nagykaposra költöztettem. Apám 16 éve már, hogy elment, majd 10 évi ápolást követően idén édesanyámtól is végső búcsút kellett vennem. Nagyon összenőttünk egymással, roppant módon hiányzik, lehetetlen, hogy ne vigyek virágot rájuk. Szirénfalvára is szeretnék eljutni, a nagyszülők sírjához. Mindkét település aránylag apró, így

semmiképp sem szeretnék lemondani arról, hogy ellátogassak hozzájuk.

Azt már kevésbé tartom lényegesnek, hogy erre közvetlenül mindenszentekkor kerüljön-e sor, vagy egy-két nappal korábban, esetleg később. Az elhunytak ünnepén feltétlenül gyújtok otthon is egy-egy szál gyertyát értük.

Szerdi Judit, Nagykövesd

Számomra nem az a fontos, hogy fizikai értelemben ott legyek a temetőben, hanem az, hogy lélekben szüleimmel legyek.

Az csak egy szokás, hogy november 1-jén ki kell mennünk hozzájuk, szerintem teljesen mindegy, hogy egy héttel korábban vagy később viszek rájuk virágot. Engem az sem zavar, ha emiatt falum lakói megszólnak. Két temetőben vannak eltemetve a hozzám közelálló emberek: helyben, illetve a Kassa közelében lévő Miglécen. Nem tudom, hogyan alakulnak még a járványügyi intézkedések, de hogy gyertyát gyújtok értük otthon, az egészen bizonyos.

Kocsis Mária, Battyány

Készülünk rá, hogy mindenszentek napján kimegyünk a temetőbe. Szüleim Bélyben, apósomék Battyányban vannak eltemetve. Épp most olvastam  arról, hogy a tesztelést is ezekre a napokra időzítené a kormány, amely előtt értetlenül állok. Mindenkinek  van elhunyt hozzátartozója, miért épp ekkor kell tesztelni is? Ez a nap az elhunytaké, az emlékezésé, a tesztelés viszont bármikor megtörténhet.

Egyébként a vírus miatt nem félek kimenni a szeretteimhez, hiszen szájmaszkot viselek majd,

ha pedig az ismerőseimmel, rokonaimmal összefutok, nyilván nem megyek el mellettük úgy, hogy ne váltsak velük egy-két szót. Természetesen egymás meglátogatásáról idén szó sem lehet!

Kanócz Mária, Borsi

Azt tartanám helyesnek, ha a kormány – a szabályok betartása mellett – engedélyezné a temetőlátogatást, figyelembe véve ezzel a lakosság óhaját. Jó lenne, ha bíznának bennünk, mert minél több a tiltás, annál több a dac, a stressz is az emberekben.

A tesztelés időzítését nagyon rossz húzásnak tartom, amely fölösleges indulatokat kelt.

Én egyáltalán nem bagatellizálom el a vírusveszélyt, minden szabályt következetesen betartok. Nem kell a temetőn másokkal kommunikálni, de tegyük rendbe a sírokat, helyezzük el a kegyelet virágait, hogy azután elégedetten térhessünk haza. Édesanyámmal úgy tervezzük, hogy néhány nappal mindenszentek előtt már elmegyünk a három temetőbe /Borsi, Hegyi, Alsómihályi/, ezzel is megelőzve azt, hogy a kelleténél több emberrel találkozzunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.