2020. október 11., 10:01

Csodás fotókon a Medves térség- Medvesi Fotós Maraton ötödször

Ötödik alkalommal rendezték meg az Olympus Medvesi Fotós Maratont, Közép-Európa legjelentősebb outdoor fotós eseményét. A rendezvényre két országból mintegy 300 profi és amatőr fotós vett részt, akik 48 órán keresztül alkothattak Salgótarján közelében, a Karancs-Medves vidékén és a füleki várban is.

Fotó: medvesi fotos maraton

Négy túraútvonal, negyvennyolc óra napkeltétől- napnyugtáig tartó fotózás, a Novohrad-Nógrád Geopark páratlan szépségű palóc vidékén. Ez az Olympus Medvesi Fotós Maraton. Közép-Európa legnagyobb bazaltplatója, a Medves-fennsík, rendkívül sokszínű.

Gyönyörű napkelték és naplementék, középkori várak, színes lomberdők, sűrű fenyvesek, sziklaszirtek láthatók, gazdag a növény-és állatvilága, ezért a fotósok számára igazi paradicsom.

A főszervező, Novohrad-Nógrád Geopark Kft. ezt a gyönyörű határon átnyúló térséget kívánja népszerűsíteni a fotók segítségével. Ehhez a szervezők biztosítják a feltételeket, a résztvevőktől pedig azt kérik, hogy az itt készült felvételekkel hívják fel környezetük figyelmét erre az emlékekben ipari térségként élő, de egyedi, karakteres és értékekkel teli tájra.

medvesi fotos maraton
Fotó:  medvesi fotos maraton

A maraton magyarországi helyszínei mellett a geopark szlovákiai oldala is kínált programokat. Somoskőn és a Macskalyuk környékén hajnali fotózásra nyílt lehetőség, ahol a mintegy 60 korán kelő már a reggeli ködben elkezdte a munkát.

A délutáni megálló pedig a füleki vár volt, ahol esti fotózására nyílt lehetőség Hieronymus Bosch élőképekkel, aminek díszletéhez Fero Mráz és Jana Bialová képzőművészek adták munkájukat és a Defensores helytörténeti csoport tagjai működtek közre. A középkori hagyományőrzők, korhű ruhákban álltak modellt a fotósoknak.

A Novohrad- Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi hivataltól a legkevésbé fejlett járások támogatási programon belül nyert anyagi támogatást a rendezvényre.

medvesi fotos maraton
Fotó:  medvesi fotos maraton
Sajnos a koronavírus- járvány miatt az előadások elmaradtak, valamint a fotós túrák számát is csökkenteni kellett, de szerencsére egy egynapos programot így is tudtunk biztosítani az érdeklődők számára, ezáltal is színesítve a kínálatot”

- nyilatkozta György Balázs, irodavezető, hozzátéve: a rendezvény a fotósok számára előzetes bejelentkezés után ingyenes volt.

Az eseményhez kapcsolódóan idén is meghirdették a fotópályázatot. A maratonon készült legjobb felvételeket 2020. november 1-ig várják táj, emberek és élővilág témakörökben. Illetve idén a legjobb werkfotókra is kíváncsiak voltak a szervezők, melyek közül az esemény mindhárom napján kiválasztották a legjobbakat. A Medvesi Fotós Maraton oldalon lehet belőlük szemezgetni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.