2022. november 18., 16:44

Büszkeségeink – Dortmundban, a robotika világbajnokságon versenyeznek a pozsonyvezekényi és a királyhelmeci diákok

A mátyusföldi Pozsonyvezekény és Királyhelmec csapatai képviselik Szlovákiát Dortmundban a robotika világbajnokságon. Portálunknak a pozsonyvezekényiek nyilatkoztak a verseny első fordulója után.

Robotika világbajnokság Dortmund
Galéria
+1 kép a galériában
A királyhelmeci csapat és a pozsonyvezekényi osztag Dortmundban
Fotó: Facebook

A WRO International Final 2022 robotika világbajnokságot november 17. és 19. között rendezik meg a németországi Dortmundban. Szlovákiát a királyhelmeci gimnázium Roboys a Rubicon és a kis mátyusföldi falu, Pozsonyvezekény Vechas nevű gyermekcsapata képviseli a világbajnokságon. A pozsonyvezekényi csapat képviselőivel az első forduló befejeztével sikerült beszélnünk, nevetve mesélték, hogy épp a négymilliós Chicago város edzőjének próbálják elmagyarázni, hogy ők az ezer lakosú kis szlovákiai faluból érkeztek.

Az első kör lement, szépen ment a robot a pályán, bár nem sikerült teljesen végigvinni”

– üzente haza Karácsony Ildikó, a pozsonyvezekényi alapiskola igazgatója, a tanító néni, aki rengeteget foglalkozott a gyerekek felkészítésével.

A Vechas csapata alig egy éve foglalkozik behatóbban robotikával, az országos robotika versenyen elért első helyezésük, majd a balatonfüredi nemzetközi versenyen való kiváló szereplésük saját kategóriájukban a dortmundi világbajnokságig repítette őket.

A diákok munkáját Karácsony Ildikó és Ozsváth Ildikó tanító néni kísérték figyelemmel, az igazgató néni nevetve hozzáteszi, a gyerekek rohamléptekkel hagyták a tanerőt maguk mögött robotika tudásban.

Pozsonyvezekényt Énekes Liza, Jakócs Sámuel és Álló Amanda képviseli a világversenyen. A kisdiákok immár a hidaskürti alapiskola ötödik osztályos tanulói, de mikor az országos versenyt megnyerték, még a pozsonyvezekényi alapiskola negyedik osztályos diákjai voltak.

Robotika világbajnokság Dortmund
Pozsonyvezekényt Énekes Liza, Jakócs Sámuel és Álló Amanda képviseli a világversenyen.
Fotó:  Facebook

A dortmundi versenyre Karácsony Ildikó igazgatónő, Karácsony Imre, a pozsonyvezekényi alpolgármester, Ozsváth Ildikó tanító néni és a férje kísérték el a gyerekeket. Közel 13 órát utaztak Dortmundba a pozsonyvezekényi kisbusszal, ahová szerdán érkeztek meg. A kis csapat elbeszéléseiből megtudtuk, csütörtökön volt a regisztráció és az ünnepélyes megnyitó, jutalomkirándulásként a szervezők a dortmundi futballstadionba vitték kirándulni a világverseny résztvevőit.

Pénteken, november 18-án, a bemelegítő edzések után kezdődött a megmérettetés.

A szakmai zsűri a gyorsaságot, a precizitást és a robot működését is pontozza. Szombaton délelőtt a diákoknak újra kell majd programozniuk a robotokat és teljesen új pályán teljesíteni velük.

Az eredményhirdetésre szombat délután kerül majd sor. A robotika világbajnokságot az alábbi linken lehet élőben követni.

Robotika világbajnokság Dortmund
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.