2022. szeptember 9., 09:31

Börtönbe mehet egy pozsonyi férfi, mert Somorján védett madarakat ölt

Furcsa büntetőügyről számolt be a noviny.sk portál. Egy férfi akár két évre is rács mögé kerülhet, mivel karbantartási munkák során védett madarak, sarlósfecskék fészkét falazta be - azt állítja, véletlenül.

panel
Képünk illusztráció.
Fotó: wander-lush.org

A 34 éves pozsonyi férfi, egy rágcsálóirtással és panelek karbantartásával foglalkozó cég munkatársa májusban kapta feladatul, hogy az egyik somorjai panelépület homlokzatát tisztítsa meg az évek során rárakódott denevérürüléktől. A munka során, állítja ő, nem vette észre, hogy néhány járatban védett sarlósfecske (Apus apus) fiókák vannak,

így egyszerűen befalazta az üregeket.

Mivel a sarlósfecske szigorúan védett madár, a férfi ezzel megszegte az állatok és növények védelmére vonatkozó törvényt. Az okozott természetvédelmi kárt 7300 euróra becsülik. Ha bebizonyosodik, hogy tudatosan járt el, akár két évre is rács mögé küldhetik.

Az ügyben egyébként a somorjai társasházi "szövetkezet" is érintett lehet, bár az általuk kiadott közleményben élesen elzárkóznak attól, hogy bármi közük lett volna a férfi munkájához, vagy a lakóközösség kérte volna arra, hogy falazza be a fészkül szolgáló járatokat.

A férfit foglalkoztató cég felelősségét is vizsgálják, ők a szlovák környezetvédelmi felügyelettől akár 30 ezer eurós büntetést is kaphatnak, de ha csak a magánszemély felelőssége merül fel, a 34 éves pozsonyi férfit a bírósági ítélet mellé még mintegy 9 ezer eurós büntetéssel is sújthatják.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.