2023. május 2., 09:36

Bezárt a kassai menekültközpont

Kassa városa befejezte az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére életre hívott menekültközpont üzemeltetését, amely 14 hónappal ezelőtt nyitotta meg a kapuit a Vörös Csillag strand területén. A létesítmény május 1-től ún. Tranzitközponttá alakult át, amelyet ezután a Kassai Járási Hivatal működtet.

Kassa, menekültek, orosz-ukrán háború, menekültközpont
Fotó: kosice.sk

„Elsőként nyújtottunk segítséget a leginkább rászorulóknak, s utolsóként fejezzük be ezt a tevékenységet. Több száz kassai munkájának köszönhetően eddig tudtuk működtetni a menekültközpontunkat, amelyben ez idő alatt közel 90 ezren fordultak meg. Nekik 24 órás szükségszállást, élelmet, integrációs segítséget nyújtottunk és praktikus tanácsokat adtunk a városunk életével kapcsolatban. Bízom benne, hogy a szolgáltatások terjedelme és minősége megmarad azután is, hogy az állam átvette a központ üzemeltetését” – mondta Roman Dohovič, Kassa ukrajnai menekülteknek nyújtandó humanitárius segélyért felelős megbízottja.

Hozzátette, az utóbbi napokban ismét növekedésnek indult a Kassára érkező ukrajnai menekültek száma.

A menekültközpont (CPK) az állam ukrajnai menekültekkel kapcsolatos kontingenciatervének értelmében alakul át Tranzitközponttá. A város tájékoztatása szerint a tulajdonukban levő, a menekültközpont által használt 34 konténert a felszerelés nagy részével egyetemben már átadták az új üzemeltetőnek.

Kassa, menekültek, orosz-ukrán háború, menekültközpont
Fotó:  kosice.sk

„A menekültközpont tevékenységének felfüggesztését követően a város figyelmét, energiáját és emberi erőforrásait nem csak a körülbelül 6000, Kassán élő és dolgozó ukrán menekült támogatásának szenteli majd. A nemzetközi szervezetekkel való, már létező együttműködés elmélyítésével segítséget nyújt a város más, szociálisan rászorult csoportjainak is, mint az alacsony jövedelmű családoknak vagy a nyugdíjasoknak” – közölte a városi önkormányzat hozzátéve, a konkrét tervekről a közeljövőben adnak tájékoztatást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.