2022. július 1., 19:38

Besztercebánya megye 400 ezer euróval támogatja a füleki ipari park revitalizációját

A megyei önkormányzati támogatja a füleki iparcsarnok megépítését. Erről döntöttek a képviselők a július 1-i megyegyűlésen. A projekt kivitelezése azonban további forrásokat is igényel.

Iparcsarnok
Fotó: Agócs Attila/FB

Ahogy arról korábban már portálunkon is beszámoltunk, a Sávolyi úton lévő egykori ipari zóna revitalizációjának projektje jóval drágább lesz a tervezettnél. Az összköltség áfával együtt több mint 4,8 millió euróra emelkedett. Az önkormányzat a 2,1 millió eurós Interreg támogatáson felül, további kétmillió eurót hosszú lejáratú kölcsönből kíván fizetni.

A megemelt összeg társfinanszírozására pedig a besztercebányai megyei önkormányzat segítségét kérte.

"A megyegyűlésen ma Fülek számára nagyon jelentős döntés született. A megye 400 ezer euróval beszáll az Interreg pályázatból megépíteni tervezett városi iparcsarnok költségeibe. Öt éve dolgozunk ezen a foglalkoztatás növelésére benyújtott határon átnyúló pályázaton. Sajnos a Covid és az ukrajnai háború miatt hónapról hónapra emelkednek az építőipari árak is. Nemrég még úgy tűnt, hogy amennyiben az irányító hatóság emel további 10%-ot a támogatás összegén, valamint belép a beruházásba társtulajdonosként a megye 400 ezerrel, lassan elindulhat az építkezés. Ebben a pillanatban azonban úgy néz ki, még az elmúlt hónapokban is annyira emelkedtek az árak, hogy amennyiben a szlovák kormány nem tud segíteni valamilyen formában legalább további 500 ezer euróval, a jelenleg már 5 millió fölött járó városi beruházás nem megvalósítható” – írta közösségi oldalán Agócs Attila, polgármester.

Iparcsarnok
Fotó:  Agócs Attila/FB

Ha az állam nem járul hozzá a projekthez, vélhetően a konkrét célra megítélt támogatást nem fogja tudni felhasználni az önkormányzat, ezáltal nem létesülnek új munkahelyek, és a Kovosmalt legrégebbi része után maradt urbanisztikai sebet sem tüntetik el a városképből.

„Ma a besztercebányai sajtótájékoztatónkon a megye vezetésével közösen szólítottuk fel a kormány képviselőit, ne maradjanak tétlenek, segítsenek felzárkózó régiónknak a fejlődésben. Mi az utolsó pillanatig harcolni fogunk érte” – emelte ki a polgármester.

„A besztercebányai megyei önkormányzat 400 000 euró értékben nyújt segítő kezet, amit a képviselők ma jóváhagytak, és ezúton is köszönöm nekik. Azonban úgy tűnik, hogy ez az összeg sem lesz elég. Ezért kérem az illetékes minisztériumokat, a MIRRI-t és a gazdasági minisztériumot, hogy foglalkozzanak a témával. A finanszírozás szűkös, a fedezett források és a végösszeg közötti becsült különbség akár 500 ezer euró is lehet. Kérem, hogy keressünk közös megoldást, és ne hagyjuk, hogy egy ilyen, Dél-Szlovákia számára rendkívül fontos beruházás megbukjon” – tette hozzá Ondrej Lunter, Besztercebánya megye alelnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.