2021. április 21., 15:03

Beíratási körkép: Párkány, Muzsla, Ipolyszalka

Pillantsunk be a párkányi alapiskolába és a környék két nagyobb iskolájába, milyen a helyzet a beíratás terén.

Ady Endre Alapiskola - Párkány
Fotó: facebook
Párkány: Ady Endre Alapiskola

Bacsó Péter igazgató elmondta, intenzív beíratási kampányt folytattak. Megszólították a szülőket az iskola honlapján, a közösségi portálokon, az óvodákban.

A közösségi oldalon olyan sikeres embereket mutattak be, akik az Adysuliban végeztek, így látszott, az élet bármely területén sikeres tud lenni az is, aki magyar alapiskolába jár. Sőt ez inkább előny, mint hátrány.

Volt a bemutatottak között IT rendszermérnök, kínai tolmács, énekesnő-jogász, riporter, fogorvos, tanár, az Oxfordi Egyetemen végzett menedzser, de atomfizikus is. Ugyancsak online térben mutatták be az elsős osztályfőnököket is.

74 beíratott elsősünk van, ezekből 13 halasztó. Figyelembe véve a népesség szinte állandósult csökkenését a létszámmal meg vagyunk elégedve, hiszen három első osztályt nyithatunk

– nyilatkozta az igazgató. Kitért arra is, diákjaik közel 50 százaléka érkezik a környékbeli falvakból, főleg olyan településekről, ahol nem található iskola. Nem céljuk elszívni a diákokat olyan falvakból, ahol van alapiskola, de azért ilyesmi is előfordul. A jövőben folytatják a korábban itt tanuló sikeres diákjaik bemutatását, ezzel mutatva be konkrét példákon keresztül, hogy magyar gyerek magyar iskolában tanulva viheti a legtöbbre az életben.

muzslai iskola
Muzsla: Endrődy János Alapiskola
Fotó:  facebook
Muzsla: Endrődy János Alapiskola

Ölveczky Árpád igazgatótól megtudtuk, 23 gyereket írattak be az iskolába, ebből ketten halasztanak. A helyieken kívül még az ebediek járnak a muzslai iskolába, akiket iskolabusz szállít a helyszínre.

Örömmel tölt el, hogy több tanulót írattak hozzánk az idén, mint tavaly. A helyi óvoda ballagói mind a mi iskolánkba lettek beíratva, a községre szerencsére nem jellemző, hogy a magyar szülők szlovák iskolába íratják gyermekeiket. Persze mi is mindent megteszünk annak érdekében, hogy iskolánk vonzó legyen – állandóan szépítünk, fejlesztünk, modernizálunk”

– fejtette ki az igazgató.

Ipolyszalkai iskola
Ipolyszalka: Turczel Lajos Alapiskola
Fotó:  Bokor Klára
Ipolyszalka: Turczel Lajos Alapiskola

Ipolyszalka körzetében több olyan település is található, ahol nincs iskola, ezért a szalkai iskola a maga 126 diákjával fontos szerepet tölt be a mikrorégióban.

Zalaba Zsófia igazgató asszony elmondta, 14 elsősük lesz, a helyiek mellett a szomszédos Ipolypásztó község gyerekei is az ő iskolájukat választják már több éve, de vannak diákjaik Bajtáról is.

Nagyon jót tett az iskolának, hogy a tavalyi évben az iskola kihasználatlan részébe költözött az óvoda. Így senki sincs, az óvodából elballagók közül, aki ne a mi iskolánkat választaná

– fejtette ki Zalaba Zsófia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.