2021. augusztus 29., 14:10

Barkó Virtus Napja idén hatodszor - KÉPGALÉRIÁVAL

Fogathajtás, parasztdarc, sörpergő, talicska Forma-1- többek között ezekben a versenyszámokban léptek pályára azok, akik megmérették magukat az idei hatodik Barkósági Parasztolimpián. A Gömörpéterfalán megrendezett ízes, szórakoztató vetélkedő a hagyományápolásra és a közösségépítésre helyezi a hangsúlyt, a feladatok pedig a népi játékokra és a falusi szokásokra épülnek.

Barkó virtus
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A hagyományokhoz hűen idén is a csapatok ünnepélyes bevonulásával és az olimpiai láng meggyújtásával kezdődött a viadal. Ezt követően rajthoz álltak a nevezettek, akik idén fogathajtásban, buborékbirkózásban, csapatzsákbaugrásban, paraszt darcban, kötélhúzásban, sörpergőben és talyicska formaeggyben mérték össze erejüket és ügyességüket. A feladatokkal a szervezők felidézték az egykori paraszti életet.

Igyekeztünk egyrészt jól pontozható és élvezhető versenyszámokat összeállítani. És valamilyen szinten próbáltuk a hagyományból meríteni az ötleteket”

– nyilatkozta Kopecsni Gábor, szervező.  

Barkó Virtus Napja
Fotó:  Szvorák Emese

A nem szokványos erőpróbák között számos szórakoztató és humoros versenyszám kapott helyet, némelyik azonban kihívás elé állította a versenyzőket. A péterfali Kinderkommandó egyik tagjának, Varga Erikának a talyicska formaeggy volt a legnagyobb próbatétel, ugyanis mint mondta, többször azt hitte, hogy kiesik a talicskából, de összességében ezt a versenyszámot is élvezte.

A népi játékokra és a falusi szokásokra épülő vetélkedő évről-évre egyre több résztvevőt vonz. Idén 11 csapat méretett meg. Köztük a Felvidéki Kárpátia, akik nem csak zenélni jöttek, hanem a versenyzésből is kivették a részüket.

„Én személy szerint először vagyok ezen a versenyen, viszont Kismácsédon van a Mátyusföldi Parasztolimpia, azt az itteniről mintázták, ott viszont már részt vettünk két éve. Úgyhogy nekem ez igazából a második parasztolimpiám” – nyilatkozta Lancz Richárd, Nagymácsédról.

Barkó Virtus Napja
Fotó:  Szvorák Emese

Az idei rendezvényen a gasztronómiai kínálat is kiszélesedett. A bevállalósak kóstolhattak például mátyusföldi agyhalott disznót marhagyomorban, vagy éppen autóütötte borzgulyást sógor módra. De a hagyományos ízek kedvelői is megtalálták a kedvükre valót. A rendezvény idén első ízben a Magyar Közösségi Ház Dalia Népfőiskola szervezésében valósult meg.

A Barkósági Parasztolimpia alapvetően csapatversenyekből áll, de egyéni virtus gyanánt meghirdették a Barkó Bika, illetve a Barkó Tehen címet is. Az idei Barkó Bika a feledi Bárdos István lett, a Barkó Tehen címet pedig a détéri Csank Tímea nyerte meg. A résztvevő csapatok közül a legeredményesebbek a feledi Traktorbuzik lettek. A rendezvény idén is remek hangulatban telt. A nevezettek bizonyították, hogy a józan paraszti ész a mai világban is megállja a helyét.

Barkó Virtus Napja
+9 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.