2022. szeptember 17., 16:15

Az ifjúság győzni fog!

Kellemes közösségi élményt nyújtott a fiatal kassai történész, Czáboczky Szabolcs Kék a sátram, recece… könyvbemutatója a párkányi Csemadok Házban. A Diákhálózat fennállásának 30. jubileumára elkészült kötet nagy igényességgel dolgozza fel a csehszlovákiai magyar klubmozgalmi élet egyes stációit.

Csemadok Párkány könyvbemutató
Fotó: Pásztor Ádám

A csehszlovákiai magyar ifjúság önszerveződését, diákéletét, a Diákhálózat és a művelődési táborok születését feldolgozó hiánypótló munka levéltári anyagok és személyes beszámolók alapján készült – derült ki a szerző válaszából, akivel a Diákhálózat jelenlegi elnöke, Kiss Réka beszélgetett a Csemadok párkányi helyi szervezetének meghívására.

Kék a sátram, recece
Fotó:  Pásztor Ádám

Külön öröm, hogy Párkány is szorosan beírta magát a klubmozgalom történetébe, elsősorban Himmler György és az általa vezetett Balassi Bálint Művelődési Klub révén, mely az egyik legaktívabb művelődési klub volt az 1980-as években, sőt, működik mai napig – emelte ki a szerző, Czáboczky Szabolcs.

Csemadok Párkány könyvbemutató
Himmler György és Czáboczky Szabolcs
Fotó:  Pásztor Ádám

Az érdeklődők közt voltak fiatalok és idősebbek, többek közt olyanok, akik maguk is megélték a klubmozgalmi pezsgő életet fiatalkorukban. Többen emlékeiket is megosztották a közönséggel.

Csemadok Párkány könyvbemutató
A szerzővel Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke beszélgetett
Fotó:  Pásztor Ádám
A könyvet olvasva, a nagy öregek beszámolóit hallgatva, velük beszélgetve tudatosult csak bennünk, jelenlegi diákhálózatosokban a tudat, mennyi küzdelem, hány és hány tenni akaró ember, s már a sokadik generáció az, ami a szlovákiai magyar ifjúság közösségbe szervezésén, a köztük lévő emberi kapcsolatok és magyar identitásunk, kultúránk megerősítésén dolgozik. Óriási munkát hagytak hátra elődjeink. Ez mindnyájunknak lelkesítő erő, ami arra ösztönöz, hogy ezt a munkát méltó módon folytassuk”

– emelte ki Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke.

Csemadok Párkány könyvbemutató
Fotó:  Pásztor Ádám

A könyvbemutató után kötetlen beszélgetés zajlott a Csemadok Házban, mely újra megtelt élettel és lendülettel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.