2020. október 8., 15:09

Az aradi vértanúkra emlékeztek Kassán - Képgalériával

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a Henszlmann Imre Történelmi Társaság és a Rovás közösen emlékezett október 7-én a kassai Szent Rozália-temetőben, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait az itt nyugvó honvédek sírján.

Galéria
+39 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezés első állomása egy sor katonasír volt. Ezek nagy részére új sírokat építettek rá, a régi kövek egyre inkább tönkre mennek. Halász György, a Henszlmann Imre Történelmi Társaság elnöke, aki könyvben dolgozta fel a Szent Rozália-temető sírjait, elmondta, itt található mások mellett Johann Haintz honvédszázados sírja. Haintz Csehországban született, német származású volt, mégis részt vett a szabadságharcban, melynek leverése után megfosztották a rangjától, de később rehabilitálták. Kassán halt meg.

_dsc6702.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

A Novelly család sírboltjában két honvéd is nyugszik, Novelly Sándor és Novelly József. A temető más részein további honvédsírokat találunk. Itt nyugszik Roxer Vilmos százados, Ardényi Pál, Hammersberg László és Girsik Adolf főhadnagy, de folytathatnánk a sort Konrády János hadnaggyal, Szakkay József tűzmesterrel, Ardüzer Keresztély honvéddel és további nevekkel.

_dsc6722.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

A sírok némelyike aránylag jó állapotban van, de a legtöbb nagyon sürgősen felújításra szorul. „Például az Ardényi Pálé ki van döntve, darabokban fekszik a fűben. Nagyon jó lenne, ha lenen mód ezeknek a síroknak a felújításra, és valaki vállalná is, hogy segédkezzen ezek rendbetételében” – jegyzi meg Halász György.  

_dsc6755.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

A megemlékezés egyúttal a Séták a kassai Szent Rozália-temetőben című rendezvénysorozat első alkalma is volt, melynek célja, hogy minél többen megismerjék a temetőben található magyar vonatkozású sírokat, az ott nyugvó személyiségeket, másrészt felhívja a figyelmet ezen műemlékek sanyarú állapotára.

_dsc6766.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Szt. Rozália-temetőben nyugvó honvédek:

Ardényi Pál, dr. (1828 – 1899), honvéd főhadnagy a 20. honvédzászlóaljnál
Ardüzer Keresztély (1821 – 1900), nemzetőr
Girsik Adolf (1827 – 1901), honvéd főhadnagy
Id. Hammersberg Gantzstuckh László (1811 – 1894), főhadnagy Farkassányi kormánybiztos mellett
Haintz Johann (1792 – 1856), honvédszázados a Kassán alakuló 9. honvédzászlóaljban
Klobusitzky Nepomuki János gróf, a toborzóbizottság tagja
Konrády János (1817 – 1897), honvédhadnagy a Térparancsnoksághoz vezényelve
Láng József (1833 – 1911), honvéd
Novelly József István ( - 1877), honvéd hadnagy, Petőfi lelkes barátja
Id. Novely Sándor (1827 – 1897), honvéd alhadnagy a Pesti térparancsnokságnál
Roxer Vilmos (1822 – 1897), százados
Szakkay József (1832 – 1886), tűzmester a 13. hat fontos lovasütegnél
Dr. Gurdélyi Endre honvéd főorvos

Galéria
+39 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.