2021. június 24., 08:40

Átadták a megújult Pósch-kertet Rozsnyón

Felújítását követően átadták Rozsnyón a Pósch-kertet, a város szívében található parkot.  Az ünnepségen a Pósch család leszármazottai is részt vettek.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A Pósch-kert felújítására az önkormányzat 300 ezer eurós támogatást kapott, amikor 2018 októberében kihelyezett kormányülést tartottak a városban. Az eredeti tervek szerint a munkálatoknak a tavalyi év végéig be kellett volna fejeződniük. A felújítás 2021 júniusára lezárult, a város lakossága pedig egy látványos parkot kapott.

Michal Domik, Rozsnyó polgármestere örömét fejezte ki, hogy felújítás után visszatér az élet a Pósch-kertbe. Mint mondta, az volt a céljuk, hogy modern, multifunkciós nyilvános teret hozzanak létre, amely mindenkit szolgál az óvodásoktól a családokon át az idősekig. A forró nyári napokban kellemes hely lehet a hűsölésre, egy jó könyv olvasására.

„Hiszem, hogy a rozsnyóiak megszeretik a városnak ezt a szegletét, és remélem, hogy a lehető leghosszabb ideig ilyen gyönyörű marad” – mondta.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
Michal Domik polgármester és Beke Zoltán városi képviselő, helytörténész
Fotó:  Fábián Gergely

Beke Zoltán városi képviselő, helytörténész felidézte, a Pósch család több száz éves nemesi múltra tekint vissza, ősi fészkük Zólyom megye, a család gömöri ága a 18. század elején került Rozsnyóra. Az évszázadok során a család gyarapodott, tagjai tiszteletet vívtak ki maguknak. Akad közöttük földbirtokos, gyógyszerész, orvos, jogász, akik kivették részüket a közéletből, Rozsnyó gazdasági és szellemi gyarapodásáról.

A családi vagyont az 1848–49-es szabadságharcot is megjárt Pósch József Gyula alapozta meg, akinek 1860-ban került birtokába a ma már csak Pósch-kertként ismert telek. A rajta található villa tulajdonosa később Pósch Gyula, a Magyar Kereskedelmi- és Iparbank első vezérigazgatója lett, de itt lakott egy ideig dr. Pósch Dezső körorvos is, akit 1902-ben választottak meg a rozsnyói Kossuth-szobor felállítására alakult emlékbizottság elnökévé.

Polgármesterré választásáig a villa lakója volt dr. Pósch József ügyvéd, városi főügyész, aki hosszú időn keresztül, 1908-tól 1923-ig volt Rozsnyó város polgármestere. A villában élt 1920-ig felesége, Pósch Ilona révén Kandó Kálmán villamosmérnök, neves feltaláló – fejtette ki Beke Zoltán. Hozzátette, a Pósch-kertnek a 19. század második felétől különleges növényvilága volt, mely későbbi lakóinak is köszönhetően újabb és újabb értékes fákkal és cserjékkel gazdagodott. A kert és a villa számtalan zenei és képzőművészeti esemény, baráti összejövetel, koncert helyszíne lett.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
Fotó:  Fábián Gergely

A második világháború után a telket elkobozták, a villában hosszú ideig óvoda és bölcsőde működött, a kert nagy részén bérházak épültek. A rendszerváltás után a család visszakapta a telek megmaradt részét, melyet az utolsó egyenes ági örökös Rozsnyó városának adományozott azzal a kikötéssel, hogy a villát és a kertet a köz javára használják. A Pósch-villában már több mint 20 éve a vöröskereszt tevékenykedik, a park pedig nyitva áll mindenki számára.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
Fotó:  Fábián Gergely

A felújítás során a tervezők egy újabb különleges fával is szándékoztak gazdagítani a Pósch-kert növényvilágát, az ünnepélyes átadáskor egy vörös tölgyet szándékoztak elültetni. Ezt sajnos nem sikerült beszerezni, így helyette mocsári tölgyet ültettek el a város képviselői és a Pósch család leszármazottai.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
Beke Zoltán, Michal Domik és Kertész-Pósch Zsolt
Fotó:  Fábián Gergely

A leszármazottak nevében Kertész-Pósch Zsolt, dr. Pósch József dédunokája köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a park megújulásához. Felidézte, nagymamája, Pósch Eszter festőművész és tanár, akinek életéről a rozsnyói képzőművészeti iskola diákjai mostanság készítenek egy filmet, gyerekkorában rengeteget mesélt Rozsnyóról, azokról az ősökről, akik jelentős szerepet töltöttek be a város fejlődésében. „Ez a nap egyesíti a múlt emlékezetét, a jelen szorgos munkálkodását és a park jövőbeni funkcióját, megőrizve a Pósch-család emlékét. Remélhetőleg a gyermekek, az ifjúság fogja birtokba venni a parkok, és a hűs fák alatt sok szép eseményre kerülhet sor a jövőben. Még egyszer köszönet, köszönet Rozsnyónak” – fogalmazott, majd a városháza részére átnyújtott a polgármesternek egy Pósch-címert.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
Fotó:  Fábián Gergely

Ezt követően a város képviselői és a Pósch család leszármazottai elültették a mocsári tölgyet, majd az ünnepség a Rozsnyói Művészeti Alapiskola diákjainak műsorával zárult.

2021-06-23 Pósch-kert, park, átadás, Rozsnyó
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.