2022. szeptember 22., 14:36

Árvízvédelmi fejlesztések a Sajón

Az árvízvédelmi rendszer fejlesztését tervezi a Sajó Csoltó és Tornalja közötti szakaszán a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat. A tervek szerint a munka októberben kezdődik, a költségek pedig 2,2 millió euróra rúgnak.

Sajó, szennyezés,
Fotó: Fábián Gergely

„Az árvízvédelmi intézkedések egyebek mellett magukba foglalják a védőgát magasítását a Sajó jobb partján 6196 hosszúságban, a bal oldalán pedig 4886 méter hosszúságban” – közölte Marián Bocák, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szóvivője. Hozzátette, az érintett szakaszon a Sajóba torkolló kisebb folyók, patakok védőgátjait is magasabbra építik, illetve megújulnak a gátak átereszei, a lépcsők és a gáton áthaladó utak.

A védőgátakon a Rozsnyói járáshoz tartozó Csoltó és Gömörpanyit, illetve a Nagyrőcei járáshoz tartozó Gömör, valamint Tornalja kataszterében zajlik majd a munka. Erre a vízgazdálkodási vállalat szerint azért van szükség, mert az elmúlt években az árvizek károkat okoztak a lakosság vagyonában.

A térséget sújtó legjelentősebb árvizek között meg kell említeni az 1974-est, illetve a 2009 decemberében, majd a 2010 májusában-júniusában lesújtó áradást, melyek családi házakat, udvarokat, kerteket, picéket öntöttek el. „A térséget védő gátak nem bizonyultak elegendőnek, ezért úgy kell ezeket rekonstruálni, hogy egy évszázados árvíz vízmennyiségét is biztosan elvezessék” – magyarázta a szóvivő.

A vízgazdálkodási vállalat szerint a munkálatok minimális hatással lesznek magára a folyóra. A projekt költségvetése 2,2 millió euró, amit uniós forrásokból fedeznek. A munkálatok a tervek szerint októberben kezdődnek és 2023 decemberében fejeződnek majd be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.