2023. június 27., 18:28

Árvíz után, ivóvíz nélkül - Rendkívüli helyzet több gömöri faluban

Három gömöri községben továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a pénteki esőzéseket és özönvízszerű áradásokat követően.

Árvíz utáni törmelék Baracán
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Baraca községben mintegy 15-20 családot érintett súlyosan az áradás. A felhőszakadást követően lezúduló nagy mennyiségű víz betört a házakba, az udvarokba, magával ragadva mindent, ami az útjában állt. Az egyes lakóhelyiségekben helyenként fél méternél is magasabban állt az iszap. Bútorok, szekrények, ágyak mentek tönkre, volt, ahol a szobák és a konyhák egész belső berendezése - beleértve a hűtőt és a tűzhelyet is – károsodott. A villámárvíz erejét jól mutatja, hogy a télire bekészített tüzifát is felkapta és elragadta.

Szajkó Richárd, Baraca község polgármestere elmondta, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni a nehéz helyzetbe került családokat. A falu költségvetése viszont nem túl nagy, így szinte végképp nincsenek tartalékaik az ilyen helyzet kezelésére. A faluban négy szociális lakást és további családi házakat öntött el a víz, több lakás továbbra is lakhatatlan.

Kedden még javában folyt a károk elhárítása, a faluban konténereket helyeztek ki a használhatatlanná vált holmik számára, a törmeléket pedig traktorral szállítják el.

baraca_arviz_07

A községben nincs vezetékes ivóvíz, a kutakban pedig az áradás óta a fogyasztásra alkalmatlan a víz minősége. Az önkormányzat így jelenleg lajtoskocsival próbálja megoldani az ivóvíz ellátást. A tűzoltók a szerdai nap folyamán fogják kitisztítani a kutakat, majd ezt követően vizsgálatnak vetik alá vizet.

A községben tíz évvel ezelőtt is volt egy hasonló áradás, ám a mostani még ettől is nagyobb mértékű volt.

Szörnyű volt ezt újból megélni, borzalmas. A környező földekről könnyen lezúdul a sok víz, nincs, ami felfogja és kellőképpen eltudja vezetni. Az árkok keskenyek, nem elég szélesek. Időnként kitisztítjuk, de önerőből nem tudunk mindent megcsinálni”

– közölte a polgármester, aki több ezer euróra becsüli a károkat.  

A bajban azonban mindig akadnak jószándékú, segítőkész emberek. Molnár Tibor, a médiacsaládunk által meghirdetett szavalóverseny felfedezettje már az árvíz másnapján gyűjtést indított a szintén károsult Lovas család számára. Ezt a felhívást vette észre a közösségi oldalon Papp László, a Lélekgyógyító Alapítvány mindenese, aki nem habozott és kedden máris egy megpakolt furgonnal érkezett a bajba jutottak megsegítésére. A Lovas család számára használt székeket, bútorokat szerzett be, míg a községházán ruhákból, cipőkből és játékokból válogathattak a helyiek.

Gömörfügén és Nemesradnóton sincs ivóvíz

Gömörfügén sem lehet használni a kutak vizét. Az árvíz itt is komoly károkat okozott, több családnak szükségszállást kellett biztosítani a helyi óvodában.

Nemesradnóton szintén az önkormányzatnak kell ivóvízzel ellátnia a lakosságot. Itt is házakat öntött el a víz, de a községnek nem kellett szükségszállásról gondoskodnia, a károsultak rokonokhoz költöztek be. „Voltak olyan szociális lakások és családi házak, amelyekben 30 centiméternyi vagy még magasabb volt a víz. Néhány ház még mindig használhatatlan, várni kel, hogy kiszáradjanak a falak” – ismertette Bari Aladár polgármester.

A belügyminisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Uzapanyiton, Bátkán, Ajnácskőn, Détéren, Alsóvályon, Bellényben, Nemesradnóton és Rimapálfalán.

baraca_arviz_01
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.