2023. június 24., 15:24

Villámárvizek pusztítottak Gömörben

A pénteki felhőszakadás és a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több helyen villámárvizek alakultak ki Gömörben. 

Villámárvíz Péterfalán
Fotó: Facebook/DOPRAVNÝ servis RS a okolie (SR)

Mintegy tucatnyi faluból jelentettek károkat, a tűzoltóknak számos helyszínre kellett kivonulniuk. Több településen harmadfokú készültséget rendeltek el. 

Rimaszombatban és környékén jégeső volt. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai alapján Gesztete és Feled térségében pár óra alatt 70-80 milliméter eső esett, ami egy egész havi csapadéknak felel meg. Ennek következtében az egész régióban utakat, házakat, pincéket, kerteket és udvarokat árasztott el a lezúduló víz és sár. 

A villámárvizek a legkomolyabb gondokat Pálfalán és Bátkában okozták, de Nemesradnóton, Szútorban és Détérben is akadt dolguk a tűzoltóknak. Elöntött házakról érkezett jelentés Uzapanyitról, Ajnácskőről és Almágyról is. Péntek este egy rövid időre az R2-es gyorsforgalmi út egy szakaszát is le kellett zárni Gömörfüge és Tornalja között. A viharos szél fákat csavart ki Hanván, Lénártfalán, Tornalján és Rimaszombatban is. 

A három gömöri járásban a legmagasabb, vörös jelzésű árvízvédelmi készültség van érvényben. Jelentősen megemelkedett a Sajó és a Rima, illetve mellékfolyóinak vízszintje, ezért a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásban. 

Péntek este Baraca községben is tombolt az özönvíz, s a Lovas család házát és udvarát is teljesen ellepte a sár. A nehéz anyagi hátterű család az emberek segítségét kéri. A család számára gyűjtés, a Ma7 szavalóversenyének győztese Molnár Tibor szervezett gyűjtést a közösségi oldalakon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.