Arany Amos „Leg-tanár” díjjal ismerték el Csicsay Károly munkásságát

2021. augusztus 4., 18:42
Bokor Klára

Az Arany Amos-díj átadására július 26-án került sor, Kassán. Régiónkból Csicsay Károly, a Párkányi Gimnázium és a Párkányi Összevont Magániskola tanára nemzetiségi kategóriában lett díjazott.

csicsay
Fotó: facebook
Csicsay Károly átveszi a díjat Gajdács Mónikától

Meglepte a díj? - kérdezem a díjazottat.

Amikor felhívtak, hogy nyertem, fogalmam sem volt miben. Megtudtam, hogy a gimnázium igazgatója, Mocsi Beáta küldte be az iskolában lévő életrajzomat erre a díjazásra, s több száz jelöltből választottak győztest négy kategóriában. J

ómagam a „Leg-tanár” díjat vehettem át nemzetiségi kategóriában.

Jólesett, hogy az Oktatási Minisztériumban a Kisebbségi Osztály vezetője, Gajdács Mónika arra is odafigyelt, hogy egy magyar pedagógusnak a minisztérium magyar nemzetiségű osztályvezetője adja át a díjat.

Mivel érdemelte ki az elismerést?

Az elmúlt 33 év során tanítottam alapiskolában, gimnáziumban, majd szakközépiskolában is. 21 évvel ezelőtt lehetőségem nyílt részt venni egy projektben, amelyet az Állami Pedagógiai Intézet indított. Fokozatosan jött egyik megbízás a másik után.

Így kerültem az Infovekhez magyar weboldalt szerkeszteni, ez után egy elektronikus tankönyv következett, amelyből végül egy nyomtatott feladatgyűjtemény is kialakult.

A sor az állami kerettantervek és érettségi követelmények megfogalmazásával folytatódott, amelyek során nagyon sok ügyes, rátermett kollégával dolgozhattam együtt – magyarokkal és szlovákokkal egyaránt. A komáromi Módszertani Központban eltöltött néhány év alatt szintén sok kiváló kollégával hozott össze a sors. S itt nem csak az ott dolgozó kollégákra gondolok, hanem arra a több száz pedagógusra, akik a módszertani központ által nyújtott képzésekre jelentkeztek, majd atesztációs vizsgákat is tettek. Közben társszerzője lehettem a középiskolás nyelvtan könyveknek.

csicsay-2
Fotó: facebook
A díjazottak

Amire igazán büszke vagyok, hogy a két párkányi középiskola – a gimnázium és a magániskola – diákjai számára írt irodalom és nyelvtan könyvem jelentősen megkönnyíti az érettségi vizsgákra készülő gyerekek munkáját, tanulását, amit a diákjaim is értékelnek. Ezeket a könyveket az érvényben levő állami követelményrendszer alapján állítottam össze.

Említette, kezdő tanítóként rengeteg hibát elkövetett.

Így van, és ezekből tanultam a legtöbbet.

Manapság igényesebb a tanítás mint régen, mivel a gyerekek tájékozottabbak. A készségek és képességek kialakítása a legfontosabb. A tudás nagyon sokrétű, s annak megszerzéséhez számtalan út vezet.

El kell érni, hogy tudjanak és merjenek kérdezni, meg tudják és akarják fogalmazni véleményüket. Kíváncsivá kell tenni őket. Fontos tudatosítani, hogy minden mindennel összefügg, nincs külön irodalom, történelem, fizika, etika és hittanóra, a világot egészében kell látniuk, felfedezniük. A legjobb érzés az, amikor a tanítási óra végén az a mondat hangzik el tőlük: Sajnáljuk, hogy már kicsöngettek.

Hogyan tekint pedagógusi pályájára?

Küldetés, hivatás, nem szeretem a nagy szavakat. Amikor a diák az alapján, amit tőlem hall és lát, elkezd érdeklődni valami iránt, az munkám elismerése. Nem is kell ennél több. Az azonban jólesik, ha munkámat mások is elismerik. Ebben a mostani helyzetben a legmagasabb szinten is.

Díjazottak:

Arany Amos-díj - Martina Miškovová, Katin park Magángimnázium,

Leg-tanár díj nemzetiségi kategóriában: Csicsay Károly, Párkányi Gimnázium,

Előítéletektől mentes tanár díj - Jana Pierová, Ólubló-Podsadek, alapiskola,

Tanár, akire megéri emlékezni díj - Mária Recktenwald, Pavol Mičuch

Kövesse facebook oldalunkat is!