2022. december 12., 14:35

Anyanyelvi Napok és Kodály-megemlékezés a galántai Csemadoknál

A december az Anyanyelvi napok bűvöletében zajlik a Csemadok Galántai és Vágsellyei Területi Választmányánál. Versmondó és mesemondó fesztivál, koncertek, Kodály emlékünnepségek fémjelezik ezeket a napokat. A jövő évtől a Csemadok a régiós rendezvényt kiterjeszti az egész Felvidék területére.

Anyanyelvi napok Galánta
Anyanyelvi napok Galánta, versmondó fesztivál
Fotó: Szomolai Andrea

Több száz kis és nagyobb diák szavalt, verselt az elmúlt napokban az Anyanyelvi napok keretén belül a Galántai és a Vágsellyei járásban. A mesemondó fesztivált a zsigárdi Kulturális és Információs Központban, valamint a Galántai járás óvodáiban tartották.

Ezen alkalomból az alapiskolák alsó tagozatos vers- és prózamondói szavaltak, meséltek az óvodás korosztálynak.

A versmondó fesztiválra a galántai Pázmány Péter székházban került sor. A Galántai és Vágsellyei járásból érkező nagyobb diákok szakmai zsűri (Futó Marika, Tóth Tünde) előtt szavaltak, ez egyfajta felkészülést jelent a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyre.

Anyanyelvi napok Galánta
Anyanyelvi napok Galánta, versmondó fesztivál
Fotó:  Szomolai Andrea

Az Anyanyelvi Napok rendezvényt a Csallóköz, a Mátyusföld és Szenc-vidéke régiók kezdték el a nyolcvanas évek közepén. Tisztelegni akartak Vámbéry Ármin, Kodály Zoltán és Szenci Molnár Albert nagysága előtt –

árulta el a rendezvény örökös szervezője, Mézes Rudolf. A három járás kulturális és társadalmi szervezetei – a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége – döntött a nagyszabású Anyanyelvi Napok fesztivál megszervezése mellett, amelynek már közel negyven éve sikere van. A hagyományokhoz híven mindig december közepén rendezik meg.

A cél a csodás magyar nyelvünk őrzése és ápolása. A jövő évtől ezt a rendezvényt országos szintre terjesztjük ki. Pozsonytól Nagykaposig a magyar nyelv ünnepe lesz ez a Felvidéken”

– emelte kis Mézes Rudolf.

Anyanyelvi napok Galánta
Anyanyelvi napok Galánta, versmondó fesztivál. Mézes Rudolf főszervező
Fotó:  Szomolai Andrea
Az Anyanyelvi Napokkal párhuzamban emlékezik meg Galánta Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójára is az elkövetkező napokban. Színes, díszes rendezvénysorozat veszi kezdetét az adventi időszakban. December 16 – 18 között kerül sor a Galántai Karácsonyi Zenei Napokra a Csemadok szervezésében – deáki, galántai és diószegi helyszínekkel. Hetedik alkalommal találkoznak majd a nemzetközi Kodály kórusok is. Szombaton, december 17-én pedig nemzetközi Kodály konferencia lesz a galántai Esterházy kastélyban. Emléktábla és emlékművek koszorúzásával valamint a hagyományos karácsonyi Kodály hangversennyel zárul majd a nagy mester emlékének tisztelete, valamint a magyar zenei advent időszaka a Galántai járásban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.