2024. január 5., 09:53

Alt Ernőre emlékezik a Barsi Múzeum

A lévai Barsi Múzeum új időszaki kiállítása a Lévai járás korábbi főgyógyszerésze, a város egykori önkormányzati képviselője, méhész és helytörténész Alt Ernőnek állít emléket.

Alt Ernő
A patikamúzeum
Fotó: Kaszmán Zoltán

A tárlat, amely 2024. március 3-áig megtekinthető, bemutatja Alt Ernő személyes tárgyait, eszközeit, könyveit, kitüntetéseit, s a szlovák mellett magyar nyelven is végigkísér a gazdag életművön.

„Édesapja, Alt Ernő 1913-ban kötött házasságot Weltzer Gizellával, és két lányuk született. Felesége 1919-ben bekövetkezett halála után idősebb Alt Ernő feleségül vette Mária Ilonát, ebből a házasságból született Ernő 1921. december 15-én” – olvasható a Fórum Kisebbségkutató Intézet honlapján. 

Alt Ernő Léván végezte elemi iskolát és a gimnáziumot. 1943 októberében lépett be a hadseregbe, a 203-as Honvéd Honi Légvédelmi Tüzérosztályhoz: „1944 januárjától tartalékos tiszti iskolát végzett Székesfehérváron, innét Várpalotára helyezték ki az ütegével. (…) 1945 februárjában alakulatával együtt Németországba kényszerült, először Essen városába, majd Bochumba kerültek. Az amerikai csapatok bejövetele Dortmundban érte. Fogsága egy részét francia, illetve csehszlovák táborokban töltötte, Belgiumban, Franciaországban és Németországban. Nyugati tartózkodása idején sokat betegeskedett, de 1946. június 30-án hazakerült.”

Hazatérését követően, 1951-ben a pozsonyi Komenský Egyetem Gyógyszerészeti Karán szerzett diplomát, majd Léva legrégibb, 1664-es alapítású gyógyszertárában, a Fekete Sasban helyezkedett el.

Néhány évvel később az épület rossz állapotára hivatkozva bezáratták a patikát, bútorzata és használati eszközei Alt Ernő jóvoltából mégis megmenekültek.

Időközben a járási főgyógyszerész posztját is betöltötte, s munkássága révén felvirágoztatta a szintén patinás, 1823-ban Medveczky Károly által alapított Arany Korona Patikát, amelynek officinájából és berendezési tárgyaiból 1971-ben lett kialakítva a patikamúzeum.

A gyógyszerészeti tárlatnak a Barsi Múzeum adott helyet. Amint arról Léva városának hivatalos honlapján is olvashatunk, vezetése alatt a Korona Patika 1968-ban Csehszlovákia legkorszerűbb gyógyszertárának számított.

Tapasztalatait és kutatási eredményeit számos kiadványban örökítette meg. A Lévai járás gyógyszerészeti története 1664–1984 címmel monográfiát jelentetett meg 1985-ben. A lévai kórház megalapítása századik évfordulójának alkalmából adta ki A lévai kórház története 1885–1985 című kötetet, de a Lévai járás méhészetének 1714 és 1993 között húzódó történetét is összefoglalta egy tanulmányban. Alt Ernő jóvoltából 1972-ben Léván rendezték meg az 1. Országos Gyógyszerészeti Napokat.
Alt Ernő
Alt Ernő
Fotó:  Ivkovič Klára

A kitüntetések sem kerülték el; 1978-ban megkapta a legjobb egészségügyi feltalálónak járó elismerést, 2002-ben a Barsi Múzeum Hulják Pál-éremmel tüntette ki, 2021. október 1-jén pedig a budapesti Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában Magyarország Honvédelmi Minisztériumának díját is megkapta. Századik születésnapja alkalmából Léva polgármestere, Ján Krtík személyesen köszöntötte.

Amikor Alt Ernőt 2016-ban Léva város díszpolgárává avatták, kiemelték, hogy a gyógyszertárak átalakításával hozzájárult Léva város gazdasági fellendüléséhez, műszaki újításaival és találmányaival pedig gazdagította a tudomány és a technika terén szerzett ismereteket. 2022. április 7-én, százegyedik életévében hunyt el.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/1. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.