2021. december 21., 10:23

A vízgazdálkodás 22-es csapdája

Az utóbbi hetekben kétszer volt komoly szakmai megbeszélés Muzslán a vízgazdálkodási infrastruktúra, szennyvízhálózat, víztisztítók, ivóvízhálózat hiányáról a párkányi régióban.

muzsla-sajto-foto20.jpg
Fotó: Sztruhár György

A múlt héten a pozsonyi Régiófejlesztési és Beruházási Minisztérium szakemberei jöttek Muzslára, élükön Dušan Velič államtitkárral, tegnap pedig a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának központi irodájának szakemberei, akik megpróbáltak a környékbeli polgármesterek kérdéseire válaszokat adni.

Farkas Iván, Muzsla polgármestere, Nyitra megyei képviselő és a Nyitrai Partnerség Tanácsának tagja ezt égető fontosságúnak tartja a témát.

Az általa készített prezentáció többek közt rámutat arra is, hogy Szlovákia déli része nagyon rosszul áll a daganatos megbetegedések terén – összefüggés van a megoldatlan ivóvíz- és szennyvízhálózat és ezen betegségek között.

Az állam 2004-ben, az uniós csatlakozás évében vállalta, hogy 2020-ra a kétezer lakos feletti településeken a lakosság száz százaléka rendelkezik majd ivóvíz- és szennyvíz hálózattal, a kisebb falvakban pedig mindenütt lesz legalább vezetékes ivóvíz. A saját bőrünkön tapasztaljuk, ez nem teljesült.

Mi hát a megoldás? - ezt tudakoljuk Farkas Ivántól a szakmai találkozók szervezőjétől.

A megoldás lehet regionális és individuális. Ez utóbbiba beletartozik a területrendezés, digitális tervdokumentáció, építkezési engedély, a közbeszerzés lefolytatása. Hogy fogalmunk legyen a kiadásokról csak a tervdokumentáció kidolgozása százezer euró.

A falvak nagy része erre nincs felkészülve, ha mégis, elérhetetlenek az uniós források. Véleményem szerint a regionális megoldás lehet a legelegánsabb egy aglomerációs projekten keresztül. A párkányi víztisztítóhoz, amely napjainkban csak a felére van kihasználva, csatlakozhatnának a környékbeli települések, a messzebb lévők pedig ráhordásos víztisztítók által oldanák meg a problémát. Itt az időfaktor a gátló tényező. 2027-ig van Szlovákiának hozzáférése a kohéziós alapokhoz. Ennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy az előkészítés, a megvalósítás és az elszámolás is megtörténjen” – fejtette ki Farkas.

Hozzáfűzte, most sajnos nincsenek kiírások, bár még bőségesen lenne uniós forrás, de Szlovákia nem él vele, vagy csak hézagosan. Az MKP még tavaly kérte, hogy a források fele – 6,3 milliárd euró – a vízgazdálkodás területén legyen felhasználva.

„Méltatlan, állapotok uralkodnak környékünkön. Az önkormányzatok forráshiányosak, a szennyvízdíjak tízszer nagyobbak, mint a fővárosban. A legális szennyvízkihordás irreálisan drága, az illegális kihordást a hatóságok büntetik. Ez a 22-es csapdája. Arra szeretnénk ezekkel a szakmai megbeszélésekkel felhívni a figyelmet, hogy az állami és megyei hatóságok és természetesen a vízművek részvénytársaság, melyet a települések hoztak létre, felelősségük tudatában tegyenek meg mindent a javulás érdekében” – adott hangot véleményének Farkas Iván.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.