2022. július 13., 17:49

A romló járványhelyzetről, a tesztelésről és a szabadstrandok vízminőségéről a szakértővel

Egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat országszerte, hogy az új vírusmutánsok megjelenését követően megelőzzék az újabb Covid-hullám kialakulását. A fertőzöttek számával, a szociális intézményekben tapasztalt helyzettel, a szabad strandok vízminőségével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (TKH) szakembereinek véleményét kértük.

Sokszemközt a némileg romló járványhelyzetről, a tesztelési lehetőségekről és a szabadstrandok vízminőségéről a Komáromi TKH iga
A kórház területén, de attól függetlenül működik a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Július 13-án a Komáromi járásban összesen 48 aktív Covid-19 esetet tartunk nyilván, a fertőzöttek közül 22-en nők, 26-an pedig férfiak, akiknek az életkora 3 hónap és 86 év között van. Emiatt jelenleg kórházi ellátásban 6 páciens részesül, de szerencsére, egyikük sem szorul gépi lélegeztetésre“ – mondta el a Ma7-nek Helena Uríčková magiszter, a Komáromi TKH (RÚVZ) igazgató-helyettese. Kérdésünkre, hogy a levett törletekben milyen arányban vannak jelen az egyes vírusváltozatok, azt felelte, hogy erre érdemben azért nem válaszolhat, mert az új mutánsok jelenlétének kimutatását nem regionális szinten, hanem az országos Közegészségügyi Hivatal által ezzel a feladattal megbízott laboratóriumokban végzik.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a külföldi utazgatásokkal is járó nyári szabadságidény növelte-e jelentős mértékben a fertőzések számát.

Mostanában kiugró eltérés nem mutatkozott a külföldről behozott és az idehaza szerzett Covid-19 fertőzések számában, nagyjából 50-50 százalék az arányuk“

– szögezte le a szakember.

Érdeklődtünk továbbá a nyári gyermektáborokban és a járás területén lévő szociális intézményekben, főleg az eddigi járványhullámok idején látogatási tilalommal is sújtott idősotthonokban észlelt pozitív Covid-esetekről is. „A hivatalunk eddig sem a régióban megnyílt gyermektáborokban, sem pedig a szociális intézményekben nem vett nyilvántartásba koronavírusos megbetegedést“ – tudatta a jó hírt.

A nagy hőség idején sokan a termálfürdőket keresik fel, míg mások inkább a szabadstrandokon lubickolnak, csónakáznak, vízibicajoznak. Ezért azok vizének a minőségéről és az esetleges bírságolásról is tájékozódtunk.

Idén nyáron a járványügyi intézkedések megszegéséért, illetve a rossz vízminőség miatt még egyetlen esetben sem kellett pénzbírságot kiszabnunk az általunk rendszeresen ellenőrzött strandfürdők illetékeseinek.

A szabadvízi strandok vízminőségével kapcsolatban a hivatalunk környezethigiénés és egészségügyi osztályának szakembereitől megtudtam: ők továbbra is két olyan vízfelületet ellenőriznek, amelyek nem rendelkeznek szabadstrand statútummal. Ezek a következők: a komáromi Holt-Vág Apáli övezete és a Komárom-Kaván található kavicsbánya-tó.

Egyiknek sincs konkrét üzemeltetője, rendszeres felügyelete és megfelelő felszereltsége, s a fürdőzés hivatalos engedélyezésére vonatkozó jogszabályban foglalt feltételeket sem teljesítik.

Ezekben vizekben tehát mindenki csak a saját felelősségére lubickolhat, mindkét helyen inkább horgászni, pihengetni érdemes. Még akkor is ezt ajánljuk, ha a munkatársaink által idén júniusban levett vízminták megszabott mutatók alapján történő laboratóriumi vizsgálata kielégítő mikrobiológiai és hidrobiológiai minőséget állapított meg. Más vízfelületeket, így a Duna és a Vág folyó vízminőségét nem vizsgáljuk. A mesterségesen kialakított fürdőhelyekről, illetve azok vízminőségéről ebben a strandidényben is folyamatosan tájékoztatunk a www.ruvzkn.sk weboldalunkon“ – tudtuk meg a további részleteket a járványügyi szakembertől.

Sokszemközt a némileg romló járványhelyzetről, a tesztelési lehetőségekről és a szabadstrandok vízminőségéről a Komáromi TKH iga
Érdemes tájékozódni az időszerű kórházi tesztelési lehetőségekről
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Bár sok körzeti orvosi rendelőben 5 euró körüli összegért elvégeztethető az antigénes mintavétel, s a gyorstesztek a gyógyszertárakban is megvehetők, több olvasónk kérdezte, hogy a Komáromi TKH-ban mikor végeznek antigénes és/vagy PCR tesztelést. „A hivatalunk tömegesen már nem végez Covid-19 tesztelést, arra csak esetenként, a körzeti orvos ajánlására kerül sor“ – felelte interjúalanyunk.

Utánanéztünk, hogy a kórház szakemberei e hetekben mikor tesztelnek.

Az intézmény honlapján az olvasható, hogy az antigénes mintavétel munkanapokon reggel 7 és fél 8 óra között az „I“ pavilon földszintjén, darabonként 7,99 euróért végeztethető el. Ezt az igényt a portán kell bejelenteni. A PCR tesztelésre pedig online módon, a https://rezervacie.agel.sk oldalon kell bejelentkezni, ahol az azzal kapcsolatos további informácók is megtalálhatók.

Végül megtudtuk, hogy a 28. naptári hét elejétől a járványügyi helyzet mérsékelt romlását tartják nyilván a Komáromi járásban, ahol napi 8-15 új fertőzéssel szembesülnek.

Tény, hogy ismét nő az érdeklődés a Covid-tesztelés iránt, s a pozitív esetszám további emelkedésére számítunk. Ez idő tájt azonban nem aggasztóan drámai a helyzet, nincs tudomásunk súlyos lefolyású covidos megbetegedésekről.

A veszélyeztetett csoportba tartozó krónikus és immunhiányos betegeknek, valamint az időseknek a saját érdekükben azt ajánljuk, hogy főleg a zsúfolt helyeken, így a tömegközlekedési eszközökön, a kulturális és sportrendezvényeken, valamint az áruházakban még akkor is fontolják meg a reszpirátor használatát, ha az jelenleg nem kötelező ezeken a helyszíneken!“ – zárta tájékoztatását a Komáromi TKH direktor-helyettese.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.