2023. május 29., 11:42

A Petőfi-ház emléktáblái - Rimaszombat

Petőfi Sándor az Úti jegyzetekben megörökített felvidéki útján Rozsnyóról jőve 1845. május 25-én érkezett Rimaszombatba.

petőfi rsz
Fotó: Görföl Jenő

Útközben egy kurjongató, eléggé ittas kortescsapattal találkozott, akik a tisztújításra, alispánválasztásra igyekeztek a megyeszékhelyre, Rimaszombatba. A szabadelvűek, a fehértollas párt Szentmiklóssy Antalt, az addigi másodalispánt jelölték. A pecsovicsok (ahogy a kormánypártiakat nevezték) pedig Abaffy János, lénártfalvi birtokost, az ő kortesei voltak a zöldágasok. Petőfi két barátja, Adorján Boldizsár és Kubinyi Rudolf is Szentmiklóssynak korteskedett. A választást Szentmiklóssy nyerte, s nála eszközölték ki barátai Petőfi táblabíróvá való kinevezését, amelyre 1845. május 31-én került sor.

Rimaszombatban Petőfi Sándor találkozott Huszt Jánossal és Széplaky Lajossal, akiket még Pesten ismert meg. Huszt János ekkor már Rimaszombat főügyésze volt, és adott neki három napra szállást, mivel a tisztújítás miatt minden fogadóban telt ház volt.

Petőfi Rimaszombatban ezeket a napokat kettőjük, illetve Adorján Boldizsár és Kubinyi Rudolf társaságában töltötte. Itt ismerkedett meg a rimaszombati származású Berecz Károllyal, az ekkor már ismert költővel. Egyébként Berecz Károly Szabad hangok című verskötete volt az első cenzúrázatlan könyv, amely Pozsonyban jelent meg 1848 márciusában.

A Huszt-ház lett Rimaszombatban a Petőfi-kultusz egyik helyszíne, a helyiek ma is csak Petőfi-házként ismerik.

petőfi rsz
Fotó:  Görföl Jenő

1939-ben Győry Ida (Győry Dezső édesanyja) egy emléktáblát helyezett el a ház homlokzatán ezzel a felirattal:

E helyen szállott meg
1845-ben
Petőfi Sándor

A házat 2006-ban felújították, ma Múzsák Háza a neve, mert minden Rimaszombatban született, vagy itt működő neves személyiség (Ferenczy István, Rudnay Gyula, Mikszáth Kálmán, Pósa Lajos, Győry Dezső, Blaha Lujza) emlékére kiállítást rendeztek be a ház egyes szobáiban. Stílusos, hogy a valamikori pitvarban, ahol Petőfi meghált, rá emlékeznek. A ház falán, a bejárattól jobbra egy domborművet tartalmazó emléktáblát is elhelyeztek az Úti jegyzetekből idézett felirattal:

„H. BARÁTOM LÁTOTT EL R.SZOMBATBAN
LÉTEM ALATT SZÁLLÁSSAL”

Megjelent a Magyar7 2023/21. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.