2021. december 12., 09:38

A műveltség fájának növekedése

Ez a fénykép 1913-ban készült Kulcsodon, az akkori népiskola épülete előtt.

kulcsod
Fotó: Halgas Ildikó archívumából

Édesanyám halála óta én őrzöm tovább. Tőle kaptam még életében, hogy mutassam meg az én unokámnak, vigyázzak rá nagyon. Én ezt büszkén és örömmel megteszem, hiszen

mindkét nagyapám látható a fényképen. Csémi László és Keszegh Károly emlékét a többi kulcsodi felmenővel együtt szívünkben megőrizzük.

Az 1867-es kiegyezés utáni évek a magyar polgári fejlődés dinamikus esztendei voltak. Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter hamar felismerte, hogy az ország fejlődése szempontjából elengedhetetlen az iskolarendszer reformja, majd bevezette a tankötelezettséget a 6 és 12 év közötti gyermekek számára. Eötvös minden fórumon hangoztatta: „A műveltség fája csak ott nő magasabbra, ahol annak gyökerei szélesen terjednek.” Ezután épültek meg a népiskolák tájainkon is.

Az 1888 és 1892 között épített kulcsodi egy tantermes iskolában kezdte meg kántortanítói munkáját a képen látható Hodossy Vince.

Pedagógiai munkája a szeretetre és igényességre épült. Amíg egy-egy évfolyammal foglalkozott, addig idősebb tanítványai a fiatalabbakat tanították számolni, írni. Az akkori tanköteles gyermekek száma 60-70 között mozgott. Tisztelettudó viselkedésük annak a gondos, következetes nevelésnek, oktatásnak volt a következménye, amely községünk életének szerves részét alkotta. Az iskola épületébe csak kalapot levéve „Adjon isten jó napot” köszöntéssel léphetett be a kulcsodi ember.

Halgas Ildikó, Kulcsod

Megjelent a Magyar7 2021/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.