2023. szeptember 18., 21:20

A Mindenszentek-templom középkori freskói

Az egykori Liptó vármegyében sok középkori templom található. Kettő közülük kiemelkedik: a hibbei, ahova Balassi Bálintot temették és Nemesludrova Mindenszentek-temploma, amelynek középkori freskói messze földön ismertek.

Nemesludrova
Nemesludrova
Fotó: Görföl Jenő felvétele

A nemesludrovai templomot a 13. század utolsó harmadában építették kora gótikus stílusban. Az 1440-es években a huszita bratríkok is elfoglalták, ők építették meg a nyugati tornyát; a 16. században pedig egy déli hajót is építettek hozzá.

Az egyenes záródású, egyszerű hálós boltozatú szentélyét 1420 és 1440 között teljes egészében kifestették. Ez a Krisztus életét ábrázoló képsor az internacionális gótika legszebb példája tájainkon.

A karácsonyi ünnepkör és a passió ciklus 34, festett rámával körülvett képet tartalmaz. A festménysor érdekessége, hogy az egyes jelenetek egymásba hatolnak, sőt van olyan kép, ahol Krisztus két alakban is megjelenik: az utolsó vacsora jelenetét a művész összekapcsolta a lábmosás jelenetével.

A karácsonyi ünnepkör történetéből érdekes jelenet a körülmetélés, amelyet más templomban ritkán látni.

A passió ciklus képei közül kiemelkedik a keresztvitel, mely itt egy sokalakos kompozíció, de a sírba tétel és a feltámadás jelenete is az internacionális gótika legszebb darabja. 

Különös figyelmet érdemel az utolsó vacsora jelenetét követő egyik kép, amely Júdást ábrázolja, ahogy a bűntudattól gyötörve felakasztja magát.  

A nemesludrovai templom ma a Liptói Múzeumhoz tartozik, és látogatható.


 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.