A komáromi hajléktalanok is fedélre és ételre vágynak

2021. január 23., 20:44
Nagy Miskó Ildikó

„Kilakoltatták“ azt a komáromi hajléktalant az ideiglenes otthonául választott Király püspök utcai loggia alól, aki az enyhébb napokra e belvárosi kuckóban húzta meg magát. Az illetékesek szerint ezzel nem csak az érintett tömbházban élők nemtetszését vívta ki, hanem kihágást is elkövetett. Komáromban már évek óta Kollár Zoltán magánvállalkozó koordinálásával tevékenykedik egy segítőkész csoport, amely hetente háromszor meleg étellel látja el a rászorulókat. 

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A komáromi parkokban, a bástyák és hidak tövében jelenleg bő félszáz otthontalan él, akiket heti háromszor meleg étellel látnak el a járvány alatt csöppet sem rózsás helyzetben levő vendéglőkkel, az egyházakkal és a polgárőrökkel összefogott, Kollár Zoltán magánvállalkozó koordinálásával segítő önkéntesek.

Bár a városban hajléktalanszálló és éjszakai melegedő is működik, sok hajléktalan nem tűrik a létesítményekben előírt szigorú házirendet, például az alkoholtilalmat, ezért inkább alkalmi vackokban próbálják átvészelni az éjszakákat.

Hihetetlen, de korábban akadt, aki az egyik Erzsébet-szigeti faodúban, más pedig egy fedett szeméttárolóban szenderült álomra. A napokban a Király püspök utca 25. szám alatt élők figyeltek fel a földszinti loggia alá beköltözött férfire, akinek az „ágyneműjét“ kartonpapírok és rongyok képezték. A légynek sem ártott, csak néha békésen szóba eleggyedett a sarki kocsma elől őt fürkésző járókelőkkel. Végül egy bejelentés nyomán két városi rendőr érkezett a helyszínre, hogy távozásra szólítsák fel a hívatlan vendéget. Némi szóváltás után az időközben társaságra is szert tett férfi továbbállt, új „lakhelyéről” nem szól a fáma.

 A komáromi hajléktalanok is fedélre és ételre vágynak
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az eset kapcsán Ujj Ernőt, a komáromi városi rendőrség parancsnok-helyettesét kérdeztük az ilyen és hasonló esetekben szokásos hivatalos eljárásról.

„Mindig reagálunk a hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentésekre. Akadnak, akik erre azért szánják rá magukat, mert a fagyhalál elől ekképp akarják megóvni a fedél nélkül maradókat, mások pedig főleg sötétedés után tartanak az esetleges támadásuktól. A vonatkozó kihágási törvény szerint közbotrány-okozásnak minősül az is, ha az otthontalanok nyitva hagyott lépcsőházakba vagy hasonló, más tulajdonát képező helyekre vackolnak be. Ilyenkor mindig távozásra szólítjuk fel az illetőt, aki akár a november 1-től március 31-ig, naponta 18-tól reggel 7 óráig a Várút 22. szám alatt nyitva tartó éjszakai melegedőbe is mehetne. Sőt, zord időjárás esetén a nappali nyitvatartás is biztosított. Az ottani hajléktalanszállóba a Városi Hivatal szociális osztályán keresztül nehezebb bejutni, mert az ott élőknek rendszeres minimális havi bevétellel is rendelkezniük kell. Továbbá a belső szabályzat értelmében odabenn tilos az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a veszekedés és az agresszivitás, amelyek miatt bárkit bármikor kizárhatunk a szállóról, s akkor is, ha rendőrségi ügyekbe keveredik. Nos, vannak, akiknek ez a nagy szigor sem felel meg, ezért inkább odakinn, de szabadon mászkál városszerte“ – magyarázta a parancsnok-helyettes.

Hozzátette: az említett kihágás kapcsán legfeljebb 33 eurós bírságot szabhatnának ki, de ezt sem teszik, mert a saját jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkező emberektől úgysem hajtható be ez az összeg.

„Legtöbb esetben csak figyelmeztetni szoktuk őket, hatékonyabb lépésekre nem kerül sor, mert értelmetlen lenne a szankció. A Várúti létesítményekre is fel szoktuk hívni a figyelmüket, de nem mindenkivel lehet együttműködni. Vannak, akik a figyelmeztetésünk után inkább csak a pár száz méterrel odébb levő, kevésbé forgalmas helyszínek egyikére költöznek át“ – mondta el végül.

 A komáromi hajléktalanok is fedélre és ételre vágynak
Fotó: Archív felvétel

Az ételosztó önkéntesek csoportját irányító Kollár Zoltán örömmel közölte, hogy bár a járványügyi intézkedések a vendéglők bevételét is jelentős mértékben csökkentették, mégis akad 19 olyan vállalkozó, aki e nehéz időkben is, az egyházakkal együtt meleg étellel segíti a rászorulókat.

„Míg az előző években csak 25-30 komáromi hajléktalan igényelte az általunk heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken nekik biztosított meleg ételt, újabban már 40 ételt szoktunk szétosztani köztük a város három helyszínén, hogy a járvány idején ne egy helyen gyülekezzenek sokan. Sajnos, többre már nekünk sincs módunk. Ezért igazolványokat készítettem a helyi hajléktalanoknak, így átláthatóbb, hogy közülük kik jogosultak az éttermek és az egyházal által biztosított ételre, illetve a nagy hidegben meleg teára, és néha édességeket is kapnak. Az ételkihordást Szedlák Krisztián vezetésével a Szlovák Polgárőrség tagjai vállalták, annak szétosztásába pedig segítőkész önkéntesek közreműködnek. Olyanok is akadnak, akik főleg a gyógyszerekre költendő készpénzzel, tartós élelmiszerrel vagy ruházattal segítik e humanitárius mozgalom működését. Nem szabad ismeretelenül elítélni és leírni a hajléktalanokat, hiszen sokan az egyre nehezebb gazdasági helyzetben, a munkahelyek megszűnése miatt, önhibájukon kívül kerültek az utcára. Segítsünk nekik, ahogy tudunk!“ – nyilatkozta Kollár Zoltán