2021. március 26., 09:57

A járvány miatt jócskán visszaesett a Füleki Vármúzeum látogatottsága

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések és a kései szezonnyitó a tavalyi évben rányomta a bélyegét a füleki vár látogatottságára.

A 2019-es évhez képest nagymértékben csökkent a látogatók száma a várban és a Városi Honismereti Múzeumban egyaránt.

Míg 2019-ben 32 208 látogatónk volt, ebből 25 198 fizető, addig tavaly júliustól november végéig csupán 13 775, ebből 12 299 fizető vendég. Ez 57,23%-os csökkenést jelent a várra nézve. A Városi Honismereti Múzeumban ez a csökkenés 72,53%. Természetesen nem csak a késői szezonnyitásra fogható a csökkenés, nagyban hozzájárult az is, hogy elmaradtak a rendezvények

- hasonlította össze az elmúlt éveket Budai Valéria, megbízott igazgató.

Bár november végéig meghosszabbították a szezont, ez nem sokat javított a statisztikán, mivel a két hét során csak mintegy 167 érdeklődő látogatott el a várba.

A látogatottság visszaesése jelentős bevételkiesést jelent a Füleki Vármúzeum számára.

A belépőkből származó bevétel a várban és a múzeumban tavaly a 2019-es évhez képest 50%-kal csökkent, ami 33 694 eurós kisesést jelent

- tette hozzá a megbízott igazgató.

Részben a koronavírusjárvány miatt, részben a széleskörű várfelújítási munkálatok miatt tavaly csak július 1-jén nyitotta meg kapuit a vár és a Városi Honismereti Múzeum. Elmaradtak az olyan közkedvelt nagyrendezvények mint a Múzeumok és Galériák Éjszakája, a Gyermeknap a füleki várban és a Füleki Várjátékok. Illetve kiállítások közül is csak kettőt tudtak megvalósítani.

Idén úgy gondoltuk, hogy sikerül megnyitni márciusban a turistaidényt. Azonban már januárban kiderült, hogy az egyre szigorodó járványügyi intézkedések miatt ez nem fog megvalósulni. Ha sikerülne megnyitnunk májusban vagy legalább júniusban a várat és a városi múzeumot és a korlátozások is enyhülnének, reményeink szerint a hosszantartó bezártságot követően sok turista látogat majd el hozzánk

- zárta.  

A Füleki Vármúzeum idén is szeretné folytatni az állagmegóvó és részleges újjáépítési munkálatokat a középső vár területén. Ennek érdekében a fenntartó, Fülek város önkormányzata, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma "Újítsuk fel a házunkat" elnevezésű támogatási rendszerébe nyújtott be pályázatot. Sikeres elbírálás esetén idén tovább folytatódhatnak a megkezdett munkálatok.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.