2022. április 14., 11:40

A húsvéti asztalra egyenesen a Csilizközből

Régen minden városban, nagyobb faluban volt piac. Az emberek reggel fogták a kosarukat és a piacon telerakták friss, helyi zöldséggel, gyümölccsel és egyéb finomsággal. A vevő is, az árus is örült, akárcsak napjainkban a Csilizközi Őstermelői Piacon.

Csilizközi piac
Fotó: Reczai Lilla

Április 16-án már 29. alkalommal várják a húsvétra készülő vevőket a csilizközi piac szervezői. Egyikük, Miklós Judit lapunknak elmondta, amikor elindultak, nem gondolták volna, hogy két alkalomnál többször meg tudják rendezni az őstermelői piacot.

S hogy sikerült, abban szerepe van annak is, hogy nemcsak a csallóköziek látogatják, hanem a tágabb régióból, sőt külföldről is érkeznek vevőik. 

– Nagyon figyelünk arra, hogy valóban kézműves termékekkel jöjjenek hozzánk az árusok. Természetes, a hazait preferáljuk, mivel a miénk. A Csilizközre leginkább jellemző termékek a zöldségek és a gyümölcsök, s nagyon kelendőek, de a vevők válogathatnak a csilitermesztők, a fafaragók, a kosárfonók és cirokseprű gyártók portékáiból is. Figyelembe vesszük a vásárlók igényeit, így az árusok meghívásra érkeznek hozzánk. Nem szeretem, ha a mennyiség a minőség kárára megy, azt viszont fontosnak tartom, hogy az árusok is azzal a jóleső érzéssel távozzanak, sikeres napot zártak a csiliznyáradi Platán Panzió előtti udvaron – vázolta Miklós Judit, akinek többéves kapcsolata van a helyi termelőkkel. 

Húsvétvárás a Csilizközi Őstermelői Piacon

Külön kísérőprogramokat általában nem szerveznek, hiszen a piac lényege maga a nézelődés, a felfedezés öröme és a vásárlás. 

– Történt egyszer, hogy az egyik helyi néptánccsoport rövid előadással lepte meg a piacozó tömeget, amellyel nagy sikert aratott. Ebből a tapasztalatból kiindulva, illetve a húsvéti ünnepek kapcsán most mégis lesz kísérőrendezvény: a hagyományőrzők bemutatják a húsvéti locsolkodás szokását, a csiliznyáradi kórus pedig népviseletben járja majd végig az árusokat. A gyermekes családok szívesen hozzák magukkal csemetéiket, egyrészt azért, hogy ők is megéljék a forgatagot, másrészt, hogy megismerjék a hagyományos termékeket. Kifejezetten örülnek a kisállatoknak, nyulaknak, kacsáknak, libáknak, de megismerhetik a tradicionális gépeket, például a kukoricadarálót – mondta a szervező, Miklós Judit.

Csilizközi Piac
Fotó:  Reczai Lilla

A Csilizközben is – mint mindenhol a környéken – változatosan ünneplik a húsvétot, az egyik család hagyományosan, a másik inkább kirándul. A húsvéti tojásfa állítást két évvel ezelőtt kezdték a csilizközi piacon.

Előre szóltak a kézműveseknek, hogy hozzanak saját készítésű hímes tojást a fára. Számos gyönyörű alkotás született, a fa pedig nagyon szép lett. Reméljük az idei tojásfa is olyan gazdag és szép lesz, mint a korábbiak.

Megjelent a Magyar7 2022/15.számában.


 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.