2020. augusztus 20., 20:54
Frissítve: 2020. aug. 20. 22:32

„A haza örök...” - Szent István napi megemlékezés az összefogás jegyében, Komáromban

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a Csemadok Komáromi Városi Szervezetével és az Egressy Béni Városi Művelődési Központtal együtt Szent István király napi kenyérszenteléssel egybekötött, ünnepi megemlékezést tartott augusztus 20-án állampalapító királyunk komáromi lovasszobránál. Az új kenyeret Ft. Fazekas László református püspök, valamint Ft. Lépes Lóránt atya áldotta és szentelte meg. Ünnepi beszédet Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott. A rendezvény katolikus és református igehirdetéssel zárult a helyi Szent András-bazilikában és a református templomban.

Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Miután Korpás Éva, Külhoni Magyarságért Díjas népdalénekes tolmácsolásában elhangzott a Hol vagy magyarok tündöklő csillaga című, Szent Istvánhoz kötődő, népi-vallásos ének, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja előadásában pedig a Szózat, Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke üdvözölte a jelenlevőket. Többek között Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezetőt, Pető Tibort, Magyarország pozsonyi nagykövetét.

„A haza örök...” - Szent István napi megemlékezés az összefogás jegyében, Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Keszegh Margit köszöntőjében leszögezte: „Első Árpád-házi királyunk, a Kárpát-medence és a mai Közép-Európa politikai és gazdasági életét stabilizáló, a térség kulturális fejlődését szolgáló, a magyar társadalmat megszilárdító és államot alapító Szent István jelképes jelenléte városunkban, a felvidéki magyarság fővárosában erősíti nemzeti hovatartozásunkat, üzen a jövő nemzedéknek. Hitet tesz a nemzethez való hűségünkről”.

Hangsúlyozta: mi magyarok vagyunk – senki ellenében és senki kárára.

Hiszünk abban, hogy megmaradunk magyarnak. Bátorít minket a Szent István-i örökség is, az ősi igazság. Üzenetével figyelmeztet bennünket, hogy csak hittel, alázattal és kitartással lehet a közösség ügyét szolgálni...”

Azt is megemlítette, hogy a komáromiak augusztus huszadikát első alkalommal Szénássy Zoltán, egyesületük örökös tiszteletbeli elnöke kezdeményezésére 2007-ben ünnepelték, s az egykori emlékoszlop helyén 2009-ben avatták fel Szent István lovasszobrát.  

„A haza örök...” - Szent István napi megemlékezés az összefogás jegyében, Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a közel 1000 éves erkölcsi iránymutatással, Szent István király Intelmeinek részletével köszöntötte az ünneplőket, rámutatva, hogy a dicső történelmünk során megtanultuk: csak együttes erővel, alázattal és hittel tudjuk leküzdeni a legnagyobb akadályokat is. A rövid történelmi áttekintése során kiemelte: Szent István 1020 évvel ezelőtt Európa legszilárdabb államát alkotta meg, aminek köszönhetően ma Magyarország 1020. születésnapját ünnepeljük. Nagy művét a történelem viharai során senkinek sem sikerült romba döntenie, még a trianoni békediktátum sem eredményezte a magyar nemzet megszűnését.

Soha nem az egységes terület, nem a határok, nem az utak, nem a folyók tartották egyben Magyarországot, hanem a magyarok szívének hite, a szabadság iránti olthatatlan vágya. Bennünket, magyarokat összetart a közös nyelvünk, kultúránk, történelmünk és közös hazánk, a Kárpát-medence szeretete“

- fogalmazta meg összetart(oz)ásunk lényegét.

Megjegyezte: „A kettészakított, jelképes értékű Komárom az évszázadok során számtalanszor mutatott jó példát hazaszeretetből, helytállásból és szívósságból. Komárom ma is fővárosa a Felvidéknek és a felvidéki magyaroknak. Nekünk ez a város egy olyan erőd, amelyet sosem adunk fel, s a jövője csak rajtunk és a minket követő generációkon múlik“.

Hiszi, hogy csak azok a nemzetek állnak ellen a történelem viharainak, amelyek képesek önállóságukat és szabadságukat megőrizni. Viszont nem létezhetnek összefogás nélkül. Azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a nemzeti összetartozás évében erősítsük meg az oktatási, kulturális és politikai intézményrendszerünket, mert mindez szükséges a 21. századi Kárpát-medencei megmaradásunkhoz. Arra is kitért, hogy

a velünk itt élő más nemzetekkel, nemzetiségekkel közös a történelmünk, s nagyban hasonlít a múltunk, jelenünk és reméljük, hogy a jövőnk is. Csak úgy maradunk meg magyarnak, ha velük együtt megmaradunk közép-európainak és európainak is, hiszen sokkal több dolog köt össze minket, mint ami elválaszt...“
„A haza örök...” - Szent István napi megemlékezés az összefogás jegyében, Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ugyanakkor az szerinte sem járja, hogy az itt élő magyaroknak a saját hibájukból ne legyen parlamenti képviseletük a pozsonyi törvényhozásban. Vallja, hogy csak a teljes nemzeti összefogásnak lehet jó eredménye:

Csak egységes politikai erővel lehet megjelenni a magyar választók előtt”.

Ezért tapsvihar közepette üdvözölte, hogy a 3 hazai magyar párt ma szándéknyilatkozatot írt alá a jövőbeli egyesülésükről.

A haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, felelősséggel, ami van, hanem az iránt is, ami lehet és lesz“

- zárta magvas szónoklatát.

Azután Culka Ottó, a Komáromi Jókai Színház színművésze részletet adott elő Az Intelmekből, melyeket Szent István saját fiához, Imre herceghez intézett. Majd Korpás Éva előadásában az Ó, Szent István dicsértessék című népének hangzott el. Azt követően sor került a hagyományos kenyérszentelésre és koszorúzásra. Pár éve Szolnokon hagyománnyá vált a Kárpát – medence kenyerének sütése, amelyhez a komáromiak eddig hétszer csatlakoztak. Ezen az eseményen a Duna-parti várost és a Felvidéket a komáromi Földes - Kraslan pékség képviselte.

Mivel a szolnoki esemény idén, a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az új kenyér ünnepén a Földes István pékmester által ez alkalomra megsütött fehér krumplis cipót kóstolhatták meg a jelenlevők. Azt előbb Ft. Fazekas László református püspök és Ft. Lépes Lóránt atya áldotta, szentelte meg.

„A haza örök...” - Szent István napi megemlékezés az összefogás jegyében, Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Szent István szobrának megkoszorúzása, a Himnusz eléneklése és a kenyérkóstoló után a Szent András-bazilikában ünnepi szentmisével, a református templomban pedig istentisztelettel zárult a magyar államalapítás ünnepe.

Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.