2024. január 25., 15:01

A füleki kutyamenhely az állatbarátok segítségét kéri

Ismét nehéz helyzetbe került a füleki kutyamenhely, mivel az ott élő kutyák száma a duplájára nőtt. Hiánycikknek számít a kutyatáp, a szükséges gyógyszerek, fertőtlenítőszerek és a tűzifa.

Kutyamenhely
Fotó: Nagy Andrea

Tavaly még csak 60 kutya élt a menhelyen, ma azonban már több mint 100. Eddig a világjárvány okozta a legtöbb nehézségét, most azonban a hely- és a pénzhiány lehetetleníti el a helyzetet. A „Boldog Mancsok” polgári társulás által működtetett menhelyen vannak újszülött kiskutyák, beteg kutyusok, de a legtöbb eb az utcáról került hozzájuk.

Beáta Jagošová, a társulás elnöke elmondta, mivel már nincs elég hely, ezért próbálnak új megoldásokat találni. Új helyiségeket vagy telket keresnek, ahol további ketreceket építhetnek a kutyusoknak. A menhely üzemeltetője szerint gyakran előfordul, hogy a tüzelő szuka elcsavarog, és csak napok múlva tér haza. Van, hogy a tulajdonos látja is, hogy bepárzik egy kutyával. Ilyenkor a szuka gazdája rendszerint azonnal elkezdi keresni a megoldást, hogy ne születhessen meg a számára nem kívánatos alom, és állatorvoshoz fordul. Sokan azonban a vemhes kutyákat utcára teszik.

Kutyamenhely
Fotó:  Nagy Andrea

„Az elmúlt két évben a járványügyi helyzet miatt nem valósítottuk meg a kasztrációs programot, ezt szeretnénk idén megoldani. Fontosnak tartjuk amiatt, hogy a városban élő kóbor kutyák száma ne gyarapodjon” – nyilatkozta Beáta Jagošová

A telepen jelenleg a hét minden napján négy önkéntes segíti a menhely működését, ami nagyon kevés az ebek számát tekintve. A telepen élő kutyák etetése, gondozása, állatorvosi ellátása mind a menhely költsége. Az ott dolgozók bíznak az állatszeretők segítségében, ezért kérik, hogy adójuk 2 százalékával támogassák a menhelyet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.