2022. május 6., 09:22

A Duna összeköt, s nem elválaszt bennünket - Az Insula Magna projekt

A győri Széchenyi István Egyetem, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Észak-dunántúli Vízügyi Főigazgatóság és a Szigetköz Natúrpark Egyesület Bősön szervezte meg a Csallóközi workshop nevezetű, határon átívelő (kisprojekt) együttműködés felvidéki találkozóját. A konferencia célja volt, hogy a projekt résztvevői ismertessék a jelenlévőkkel a Csallóköz Natúrpark és a Szigetköz együttműködésének lehetőségeit az ,,Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program" elnevezésű projektben. 

Csallóköz Natúrpark-konferencia
Balról jobbra: Mezei Katalin, Fenes Iván, Hervay Rozália és Pető Péter
Fotó: Reczai Lilla

A Csallóközben jelenleg a projekt kutatási fázisa zajlik, az információs adatokat a helyi lakosok igényei, valamint a települések polgármestereinek tapasztalatai alapján dolgozzák majd fel, amelyek kulcsfontosságúak az Insula Magna (jelentése: Csallóköz, a szerk. megj.) kutatás szempontjából. A konferencián jelen volt a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsadója, Makai Martina, a győri Széchenyi István Egyetem docense, Mezei Katalin, aki a munkacsoport vezetője is egyben, valamint munkatársa, Kozma Katalin. A Csallóköz Natúrparkkal együttműködő polgármesterek és szervezetek vezetői is ellátogattak a találkozóra, hogy kérdéseikkel és felvetéseikkel hozzájáruljanak a projekthez.

Csallóköz Natúrpark-konferencia
Fotó:  Reczai Lilla

Fenes Iván, Bős polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, aki megjegyezte, hogy

a Duna nem elválaszt, hanem összeköt bennünket, s ha ezt tudatosítjuk, akkor sokkal többet tudunk tenni szülőföldünkért és a Csallóközért is".

Hervay Rozália, a Csallóköz Natúrpark elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez a konferencia remek beszélgetési lehetőséget biztosít a Csallóköz és a Szigetköz térség jövőjéről.

A múltban bizonyos politikai és gazdasági okok miatt szétválasztódott ez a két terület, hiszen a Duna elterelésével a két térség helyzete nagymértékben megváltozott. A találkozó lényege, hogy a jelenlévőkkel a problémák megoldására törekedjünk, s megpróbáljuk kiaknázni a két terület lehetőségeit"

– vázolta Hervay Rozália. 

Csallóköz Natúrpark-konferencia
Pető Péter bemutatója
Fotó:  Reczai Lilla

Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke röviden ismertette a projekt által létrejött lehetőségeket.

„A konferenciával megkezdődött egy hosszadalmas munka, amelyet átvezettünk az Insula Magna projektbe. Az egyetem munkatársai biztosítják a stratégiai munkacsoport meglétét, amellyel sokoldalú, komplex kutatásokat tudunk megvalósítani, amelyek elősegíthetik a Csallóközben jelenlévő problémák megfékezését, illetve megoldást találhatunk a létkérdésekre. A magyarországi Országos Vízügyi Főigazgatóság is nagy mértéken hozzájárul a projekt sikerességéhez.

Hosszútávú partnerséget szeretnénk kiépíteni a Csallóközi Natúrparkkal, és szeretnénk, hogy ne csupán hasznos tanulmányok készüljenek, hanem olyan programcsírák induljanak el, amelyek az adott térségben megvalósulhatnak, s amelyek közvetlen hatást is elhoznak majd a Csallóközben" 

– mondta el Pető Péter.

Csallóköz Natúrpark-konferencia
Mezei Katalin előadása
Fotó:  Reczai Lilla

A legfontosabb mégis az Insula Magna projekttel kapcsolatban a Duna. A folyó árterének rehabilitációjára rácsatlakozva a projektpartnerek hosszútávú programot alakítanak ki, egy-egy területegység számára, közös fejlesztési, partnerséggel megvalósítható együttműködési irányokat találnak ki, amellyel közelebb kerülhetnek a térség egyes problémáinak megoldásához. A Duna ágrendszerében a vízszintszabályozás megoldására keresik a megfelelő válaszokat.

Páratlan természeti kincs a Szigetköz és a Csallóköz, hiszen ez az egyetlen szárazföldi deltavidék egész Európában. Ezt az állapotot mindenképpen fenn kell tudnunk tartani, s ezt csak úgy érhetjük el, ha a környezeti feltételek mellett, a gazdasági, technikai és a társadalmi tényezőkre is odafigyelünk. Az itt élő emberek identitásához pedig hozzátartozik az, hogy ami a Duna egyik oldalán történik, az hatással lesz a másik oldalra is, és vica versa"

– hozta fel előadásában Mezei Katalin, az egyik kutatócsoport vezetője. 

Csallóköz Natúrpark-konferencia
A polgármesterek is felszólaltak
Fotó:  Reczai Lilla

2020-ban kezdődött el a programon belül 18 munkacsoport tevékenysége, s annak egy része már ebben az évben elindult, a másik része pedig 2021-ben kezdte meg működését. Nagyon sok jogi szabályozót kell figyelembe venniük, hogy a térségre érvényes fenntartható fejlesztési projekt kidolgozását abszolválják. A legfontosabb pedig az ENSZ Fenntarthatósági Fejlesztési Céljaival stratégiailag megegyező feladatok kidolgozása lesz. 

A konferencia teret adott a polgármesterek kérdéseinek, nem utolsó sorban a résztvevőket biztosították arról, hogy a szlovák partner elvi beleegyezéssel járult hozzá a projekthez. Hogy a későbbiekben milyen egyéb oldalról közelíti meg a Csallóköz és Szigetköz között zajló projekt helyzetét, az a későbbiekben derül majd ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.