2021. március 16., 09:37

A Csallóközben is megemlékeztek március 15-re

Minden évben méltóképpen megemlékezünk az 1848-as és 1849-es szabadságharcról, hiszen március 15-e beleivódott a magyarság történelmébe. A tavalyi év a koronavírus árnyékában zajlott, az ideit is kénytelenek vagyunk hasonlóképpen eltölteni, de az emlékezés mindenütt tiszta szívvel történt. Az online térben, vagy pedig szűk keretek között zajlott egyes helységekben.

Fotó: Bős város hivatalos oldala

A csallóközi magyarlakta települések a korlátozások mellett is minden szabálynak eleget téve emlékeztek meg a szabadságharc vitéz hőseiről. A teljesség igénye nélkül láthatják a megemlékező települések képviselőit.

Gyűlölet helyett összefogást, félelem helyett szabadságot, szegénység helyett jólétet minden magyarnak!”

- ezzel a felszólítással éltek az albáriak a falu közösségi oldalán. Az ünnepi megemlékezés szűk társaságban zajlott.

Albár-márc.15.
Fotó:  Albár hivatalos oldala

Csallóközkürt Önkormányzata, a helyi Csemadok alapszervezete, az MKP helyi alapszervezete és a helyi Asztalitenisz Klub képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a csallóközkürti Kossuth emléktáblánál. ,,Tisztelet a hősöknek, büszkén emlékezünk rajuk!”

Csallóközkürt-márc.15.
Fotó:  Csallóközkürt hivatalos oldala

Csiliznyáradon is méltóképpen megemlékezett március 15-ről. Csiliznyárad polgármestere, Lukács József Szini Sebő Alajos, császári és királyi kapitány honvéd ezredes sírja mellett mondta el ünnepi beszédét.

Szini Sebő Alajos sírhelye 1882 októbere óta van már a csiliznyáradi temetőben. Ezt a sírt állják körbe immár 30 éve. A sírhely felújítása után zarándokhellyé válik majd a sírkő – mondta el ünnepi beszédében a polgármester.

Csilizradvány község és a Csemadok helyi alapszervezete koszorúzással emlékezett meg a szabadságharc hőseiről.

Csilizradvány-márc.15.
Fotó:  Csilizradvány hivatalos oldala

Bős városa 2021. március 15-ére tervezte, hogy az újonnan felállított Turul madárnál tarja meg megemlékezését, de ez sajnos nem valósult meg. Idén csupán a Turul madár talpazatánál álltak meg a koszorúzni és emlékezni vágyók, akik egy-egy mécsest, gyertyát, egy szál virágot, koszorút helyeztek el az 1848-as és 1849-es hősök emlékére. 

"1848. március 15-e az a nap, amelyre minden magyar, éljen bárhol is a világban, büszke. Büszke is lehet, mert a márciusi ifjak példaértékű cselekedetet hajtottak végre, amikor szembeszálltak az elnyomó hatalommal és nem félve a megtorlástól a legkeményebb fegyverrel, a tiszta szavak erejével indultak harcba. Ezen a napon egy maroknyi fiatal írástudó elindított egy lavinát, amely megváltoztatta a nép életét. Erőt adott és 173 éve minden tavasszal erőt ad, hogy higgyünk magunkban, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra. Őrizzük meg ennek az ünnepnek a tisztaságát. Tűzzük ki hát bátran a kokárdánkat és a szívünkben emlékezzünk! A hősök tisztelete és a szabadságharc emlékének továbbadása nagyon fontos, hogy a felnövekvő nemzedék értse a forradalom eszméit" – írta le gondolatait Fenes Iván polgármester.

Bős-márc-15
Fotó:  Bős város hivatalos oldala
Dunaszerdahely

A város nevében Hájos Zoltán polgármester és Karaffa Attila helyezte el Lipcsey György szobra előtt az emlékezés virágait, de több helyi szervezet tagja is eljött, hogy megemlékezzenek az 1848 és 1849-es szabadságharc hősei előtt. A csendes főhajtás után a Himnuszt énekelték el a résztvevők.

Dunaszerd.-márc.15.
Fotó:  Rózsár Vince

Ekecs község lakosai nevében az önkormányzat tagjai koszorúkat helyeztek el mindkét községrész emlékoszlopainál, illetve lerótták kegyeletüket Farkas Benő református lelkész, szabadságharcos tábori lelkész, honvédhadnagy ekecsi sírjánál és Andrási Lajos egykori honvéd, valamint 50 évig katolikus tanító, népnevelő ekecsi sírjánál is.

Ekecs-márc.15.
Fotó:  Eekecs község hivatalos oldala

Az ünnepi koszorúzáson Gelle Község, a Magyar Közösség Pártja és a helyi Csemadok alapszervezete képviseletében érkeztek a tagok és helyezték el az emlékezés virágát a helyi turul szoborhoz.

Egyházgelle-márc.15.
Fotó:  Egyházgelle hivatalos oldala

Biztonsági előírások betartása mellett koszorúzott Felsővámoson az 1848-1849 magyar szabadságharc 173. évfordulójának tiszteletére a felsővámosi Község Önkormányzata, Híd klub helyi szervezete, Vámos polgári társulás és a Csemadok helyi szervezete. A képviselők a szabadságharc emléktáblájánál a templomkertben helyezték el az elékezés virágait.

Felsővámos-márc.15.
Fotó:  Felsővámos hivatalos oldala

Az Illésházi kopjafánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Községi Önkormányzat, az MKP és a Csemadok alapszervezetei.

Illésháza-márc.15.
Fotó:  Illésháza hivatalos oldala

Dohorák Szilvia, a helyi óvoda igazgatója az óvodásokkal és a Manó klub tagjaival rövid, zenés-verses műsort készített, amelyet a hangosbemondón tettek közzé, s nemcsak királyfiakarcsaiak, hanem a településhez tartozó valamennyi Karcsa lakossága is hallhatta a műsort. A hangosbemondó Nemeshódosban is a március 15-i műsort adta le a hallgatóság számára.

Nyárasd Község Önkormányzata és a helyi oktatási-nevelési intézmények vezetői idén is rendhagyó módon emlékeztek hőseinkre március 15-én.

Nyárasd-márc. 15.
Fotó:  Nyárasd község hivatalos oldala

Fazekas István polgármester helyezte el az emlékezés virágát, aki a közösségi hálón is megosztotta gondolatait a lakosokkal: március 15. a szabadságról és a magyarságról szól. Emlékeztet rá, hogy minden korban meg kell küzdenünk magyarságunkért, önmagunkért, és ha nem teszünk érte, elenyészik.

Csendes megemlékezés a temetőben az 1848-as és 1849-es szabadságharcról a sárosfai kisiskola diákjaival együtt. Sárosfa községe és a Csemadok koszorúját a gyerekek helyezték el a Bittó család sírboltja bejáratánál.

Sárosfa-márc.15.
Fotó:  Sárosfa hivatalos oldala

A Csemadok Somorjai Alapszervezetének emlékműsora Somorja város közösségi oldalán volt megtekinthető, a szervezet az online térben emlékezett meg a szabadságharcban hősként elesettekről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.