2022. október 26., 20:55

A Bodrogközben a Szövetség Rastislav Trnkát támogatja Kassa megye főispánjelöltjeként

Ma délelőtt a királyhelmeci városi hivatal nagytermében, a Szövetség Tőketerebesi járási alapszervezetének vendége volt Forró Krisztián országos elnök és Rastislav Trnka, Kassa Megye regnáló és egyben a címért újra induló főispánja.

Forró, Trnka Királyhelmecen
Galéria
+15 kép a galériában
Rastislav Trnka, Kassa megye főispánja
Fotó: Molnár Gabriella

A találkozó bevezetőjében Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, Kassa megye alispánja (s egyben mindkét cím jelöltje) reményét fejezte ki, hogy a ma este, Kisgéresben záródó nehéz kampányuk meghozza majd a remélt eredményt és siker koronázza munkájukat, erőfeszítéseiket. Mint mondta, az elmúlt hetekben a Bodrogköz falvait bejárva, a korábbiaktól eltérően azt tapasztalták, hogy sok esetben a szociális hálón elszaporodó vulgáris megnyilvánulásokkal, támadásokkal kellett felvenniük a harcot.

Forró, Trnka Királyhelmecen
Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, Kassa megye alispánja
Fotó:  Molnár Gabriella

Reméli, hogy ezen időszak elmúltával visszaáll majd a régi rend és baráti közösségek alakulnak ki a régió falvaiban, valamint a Bodrogköz szívében is. Az alispán a megjelent polgármestereket arra biztatta, hogy kihasználva a körükben jelen lévő főispán jelenlétét, bátran kérdezzenek tőle.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke örömét fejezte ki, hogy a múlt heti ünnepi megemlékezést követően ismét Királyhelmecen lehet.

Bevezetőjében utalt arra, hogy ezt a keleti régiót eddig egyik kormányunk sem kényeztette el. Ezt a sajnálatos, tagadhatatlanul látható, érzékelhető tényt hibának véli. De nem csak Bodrogköz és Ung-vidék, véleménye szerint az egész déli régió elmaradottságán változtatni kell. A tőketerebesi járásban induló 29 polgármesterjelölt közül kihívó híján kilenc (Bodrogszög, Boly, Kisgéres, Kiskövesd, Kistárkány, Nagytárkány, Szentmária, Szinyér, Zemplén) már győztesként várhatja az önkormányzati választásokat, de Forró arra bíztatta az érintett települések lakosságát, vegyenek részt a megyei választáson is.

Forró, Trnka Királyhelmecen
Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke
Fotó:  Molnár Gabriella

Vétek lenne elszalasztani a kínálkozó óriási lehetőséget és veszni hagyni az eddig meglévő megyei képviseletünket - jelentette ki.

Forró konkrét példákkal illusztrálta, mekkora jelentősége van a lelkes aktivistahálózatoknak. Megjegyezte, egyes keleti polgármesterek visszajelzése alapján tudja, hogy bizonyos településeken errefelé ez a rendszer nem igazán működik. A főispán urat várva, az időt hasznosan kihasználva, Forró elnök úr párbeszédre hívta a jelen lévő polgármestereket, polgármesterjelölteket, mondják el, a választásokat követően miben tudná munkájukat segíteni az országos tanács, mi az, ami előre tudná vinni a leszakadó régió fejlődésének történetét. 

Trnka úr megköszönve a meghívást, első gondolataiban leszögezte,kiválónak tartotta az elmúlt 5 évben az együttműködést a régió megyei képviselőivel.

Úgy fogalmazott, hogy ez az idő elég volt ahhoz, hogy egy hullámhosszon rezdüljenek, összehangolódjanak. A látható, legnagyobb beruházások egyikeként említette a Tőketerebesi járásban felújított 100 km megyei hatáskörbe tartozó útházlózatot, annyit, mint az előző 5 évben a megye teljes területén. Megválasztásakor, országos szinten is a legfiatalabb főispánként igyekezett arra helyezni a hangsúlyt, hogy az előző időszakokban elhanyagolt, de a régióban élő emberek mindennapjait közvetlenül érintő és befolyásoló, infrastrukturális ( utak, hidak) „beruházási adósságokat“ törlessze.

Forró, Trnka Királyhelmecen
Forró Krisztián, Rastislav Trnka, Pataky Károly
Fotó:  Molnár Gabriella

Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező 5 éves ciklusban is folytathatják a megkezdett munkát, amiből van még bőven.

Mint mondta, sok terv jelenleg is folyamatban van, illetve olyanok is vannak, amelyek a közeljövőben veszik majd kezdetüket, mint például a királyhelmeci uszoda. Az első hallomásra irreálisnak tűnő projektre szükséges anyagi keret első fele már megvan, a második felének megszerzése pedig folyamatban.

Véleménye szerint az EU-s források lehívása és felhasználása terén Szlovákiának bőven lenne mit tanulnia Magyarországtól. A minisztériumainkkal való tárgyalásai során a főispán úr ezt sokszor meg is jegyzi az illetékeseknek. A hazai központosított, bürokratikus elosztási rendszer lassúságán változtatni kellene oly módon, hogy célirányosabban, a régiókba mehessenek ezek az anyagi források.

Az iskolaügyre térve elmodta, hogy évente átértékelik a megye magyar nyelvű iskoláinak kvótarendszerét. Örömét fejezte ki, hogy ezen a téren is kiváló az együttműködés és főispánként azt szeretné, ha egy magyar nyelven tanuló diák megtalálná számítását a megye iskoláiban is és nem választana magyarországi oktatási intézményt. Megyei szinten az elmúlt 5 évben 35 milliós beruházásokat hajtottak végre, aminek egy része a Bodrogközt is érintette. Ez az előző választási ciklus hasonló fejlesztéseinek 14-szerese!

A továbbiakban párbeszédes formában több témát is érintettek a megjelent felek, többek között a régiófejlesztést és azon belül a Bodrogköz kerékpáros túrizmusában rejlő, eddig kiaknázatlan potenciált, a felújítás alatt lévő járási hidakat, a szőlőskei borászati szakiskola újjáélesztésének tervét.  

A találkozót követően még rövid, kötetlen véleménycserére került sor a képviselőjelöltek között. 

Forró, Trnka Királyhelmecen
Kötetlen eszmecsere
Fotó:  Molnár Gabriella

Forró Krisztián a ma7-nek elmondta:

Nagyon fontos, hogy az önkormányzati és megyei szinteken meg tudjuk tartani, őrizni a bástyáinkat. Országszerte hasonló a helyzet, nem csak itt a keleti végeken vannak olyan települések, ahol kihívó híján már most tudott, ki lesz a régi-új polgármester, ebből kifolyólag ezeken a helyeken félő a kisebb részvételi arány, itt helye van az erős mozgósításnak. Mivel nincs parlamenti képviseletünk, a megyei és helyi szint az, ahol megőrizve illetve akár megerősítve is magyar jelenlétünket, jelen tudunk lenni. Ezt szeretnénk elérni és ehhez tényleg mindenkire szükség van.

Majd annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint egy erős megyei és önkormányzati jelenléttel adott esetben a parlamenti megmérettetésnek is magabiztosabban, megalapozottabban vághat neki a pártszövetség. Egy fecske véleménye szerint sem csinál nyarat, még ha ennek ellenkezőjét is állítja valaki, az eredmények a közmondás igazát támasztják alá. Mint mondta, bodrogközi viszonylatban is látszik annak a hozadéka, hogy az elmúlt 5 évben 6 magyar képviselője volt Kassa megyének. Zárásképpen, pedig kihangsúlyozta, hogy

azokban a járásokban, megyékben, ahol erős az érdekképviseletünk, ott megkerülhetetlen a fejlődés és ezt kell tudnunk a jövőben is megtartani.

Forró, Trnka Királyhelmecen
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.