2022. április 11., 15:14

A beíratásról „megfeledkezők“ bonyolítják az alapiskolák életét

A komáromi beíratási körképünk megjelenése után a járás további 3 városában, Gútán, Ógyallán és Naszvadon gyűjtöttük össze az adatokat és az illetékesek továbbgondolásra érdemes véleményét.

A beíratásról „megfeledkezők“ bonyolítják az alapiskolák helyzetét
A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont teljeskörűen felújított épülete
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Gútán legvonzóbbnak a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont bizonyult

Tanévkezdéskor beszámoltunk arról, hogy jelentős magyarországi kormánytámogatásból teljes körű felújításon és bővítésen esett át a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont épülete. A változás meghozta gyümölcsét: a múlt héten a helyi magyar alapiskolák közül ebbe az intézménybe íratták be a legtöbb jövendő kiselsőst.

„Az önkormányzati fennhatóságú, gútai iskolák közül ez alkalommal a II. Rákóczi Ferenc MTNY Alapiskolába csupán 11 gyermeket írattak be, 1 kicsi fog tanévet halasztani, s ez a minimális létszám épphogy elegendő az első osztály megnyitásához. Jobb eredmény született a Corvin Mátyás MTNY Alapiskolában, ahol a 26 eddig beíratott gyermek közül 2 esetében kértek halasztást a szülei. További jelentkezők esetén akár 2 első osztályt is nyithat az intézmény.

A legnagyobb érdeklődésnek a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont alapiskolája örvend, ahová 40 gyermeket írattak be, közülük 6 lesz tanév-halasztó, 1 Magyarországon tanuló, gútai lakhelyű gyermek esetében pedig majd törzsiskolának számít a tanintézmény. Ott majd vélhetően 2 első osztályt nyitnak“

– mondta el a Ma7-nek Takács Imre, a gútai Közös Tanügyi Hivatal vezetője.

A beíratásról „megfeledkezők“ bonyolítják az alapiskolák helyzetét
A magyar kormánytámogatással megvalósult épület-felújítás meghozta gyümölcsét a gútai "Nagyboldogasszonyban"...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Takács arról is beszámolt, hogy a szlovák tannyelvű Ján Ámos Komenský Alapiskolába 35 kicsit vittek a szülei, s bár a tervezett halasztás 2, valószínűleg majd 2 első osztály nyílik. Tehát eddig a 3 magyar alapiskolákba összesen 77, az egyetlen szlovákba pedig csak 35 gyerkőcöt írattak be, ám ezek a számok az őszi tanévkezdésig még változhatnak.

A hivatal vezetője sajnálatosnak tartja, hogy bár a tanévkezdésig további 12, többségben roma gyermek is iskolaköteles lesz, ám az ő pontos bel- vagy külföldi tartózkodási helyükről nincs tudomásuk.

Továbbá olyan gyerekek is jártak gútai óvodába, akik a lakossági nyilvántartásban nem szerepelnek, vagyis ottani lakcímmel nem rendelkeznek, pedig a városban, talán rokonoknál élnek. Majd megemlítette, hogy minden évben akadnak olyanok is, akik magyar óvodából szlovák alapiskolába mennek vagy esetleg fordítva, ezzel bonyolítva a helyzetet.

„A környező településekről, így Bogyarétről, Kamocsáról, Ifjúságfalváról, Nemesócsáról... is érkezik egy-egy jövendő elsős. Általában az ő szüleik Gútán dolgoznak, s kényelmesebbnek tartják itt beíratni óvodába, majd iskolába a csemetéiket, mint a falujukban.

A beíratásról „megfeledkezők“ bonyolítják az alapiskolák helyzetét
Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója
Fotó:  Facebook
Ógyallán a roma szülők többsége nem tett eleget a kötelességének

Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója nem titkolta: az idei beíratást is több roma család ignorálta, ezért még e hónapban meg kell tartaniuk annak 2. körét.

„Ősszel egy hagyományos és egy roma gyermekeknek szánt első osztályt nyitnánk, de az utóbbiba várt, szépen felújított óvodába korábban beíratott, de ritkán bejáró 19 kicsi helyett eddig csak 1 jelent meg a múlt heti beíratáson. Pedig előzőleg a beíratás időpontját, pontos részleteit tartalmazó, kis röplapokat nyomtattunk ki, és küldtünk el a már iskolánkba járó, nagyobb testvérekkel az érintett családoknak. Az áprilisban megvalósuló 2. kör kapcsán személyesen, akár polgárőrök vagy városi rendőrök bevonásával megyünk a távol maradókért...

Ellenben az örömmel tölt el, hogy a másik első osztályba a várt 15-16-nál több, vagyis 20 gyermeket írattak be. Ez azzal is indokolható, hogy nemrég a környező falvakból több család költözött Ógyallára, valamint a külföldről hazatért családokban is akadnak jövendő elsősök“

– ecsetelte a részleteket Deme igazgató.

Hozzáfűzte: mivel jelenleg Ógyallán hozzávetőleg 80 iskolaköteles kisgyermek van, akiknek mintegy a fele majd magyar alapiskolába érkezik, ebből az következik, hogy a szlovák intézménybe is nagyjából ugyanennyien mennek.

A beíratásról „megfeledkezők“ bonyolítják az alapiskolák helyzetét
Becse Norbert, a Naszvadi MTNY Alapiskola igazgatója az egyik rendezvényükön
Fotó:  Facebook
Naszvadon a szlovák pedagógusok magyar iskolába küldik át a roma gyerekeket

Becse Norbert, a Naszvadi MTNY Alapiskola igazgatója a Ma7-et arról tájékoztatta, hogy a várt 16 magyar gyermek közül 15 jelent meg a beíratáson. Az egyazon első osztályba szánt, 6 roma kicsi számára pedig speciális beíratást tartottak, speciális pedagógus jelenlétében.

Hozzátette: jelenleg 54 iskolaköteles kisgyerek él Naszvadon, akik közül vélhetően 22-en járnak majd az egyetlen magyar tannyelvű első osztályba. Bár e tanévben 22 elsőssel működik az egyik osztályuk, 8 roma elsőssel pedig a másik, de azokat majd a következő tanévben összevonják.

„Egyébként Naszvadon a beíratandó roma gyerekek 13-an vannak, de arról még nincs tudomásunk, hogy a további 7 kicsi számára milyen tannyelvű alapiskolát választanak a szüleik. Az a meglepő, hogy 13-uk közül 9-en járnak szlovák, 4-en pedig magyar oviba, de a beíratás során az előzőek közül is többen jöttek magyar iskolába, mint szlovákba. Én korábban azt javasoltam, hogy a roma gyerekeket arányosan osszuk szét a kisebb magyar és a nagyobb szlovák intézmény között, mert velük van a legtöbb gond. A szlovák óvónők és alapiskolai pedagógusok azonban hozzánk irányították őket, ekképp megszabadulva a jövendő problémáktól. Bezzeg, más magyar gyerekeket nem küldtek át a magyar iskolába, ahol a helyük lenne. Nem kívánjuk magunknak azt a helyzetet, hogy a magyar iskolától az elromásodása miatt maradjanak távol a magyar családok...“ – fejtette ki Becse Norbert.

iskola
Fotó:  Pixabay

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.