2023. december 14., 18:30

95 éves a gútai "öregiskola"

95 éve, 1928-ban nyitotta meg kapuit a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Gúta legrégebbi iskolai intézménye. Az évek során hívták Pionír utcai alapiskolának, Palkovich Viktor utcai alapiskolának, majd II. Rákóczi Ferenc nevét vette fel, de a városban „öregiskolának” hívják.

gútai öregiskola - 2023
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

A 2023. december 12-én az Adamis Anna Városi Művelődési Központban tartott ünnepséget, az ünnepi beszédeken, megemlékezéseken kívül az iskola jelenlegi és volt diákjainak műsora tette emlékezetessé.

gútai öregiskola - 2023
Fotó:  Vadkerti Neszméri Csilla

 

Az alsó tagozatos diákok népi játékokkal, tánccal, bábjátékkal, a felső tagozatos diákok irodalmi, az énekkar pedig az Ezt a földet választottam című összeállítással köszöntötték az iskolát. Az ünnepi műsorban volt diákok is felléptek, akik közül többen nemzetközi hírű előadók: Varga Linda Bettina, Vermes Orsolya és Morvay Zsolt, Vermes Boglárka, Farkas Attila, Matyó Jázmin előadása felemelő volt, a Lázok testvérek: Eduárd, Richárd és Márió videoüzenetben gratuláltak az intézménynek.

gútai öregiskola - 2023
Fotó:  Vadkerti Neszméri Csilla

 

Az iskola igazgatója, Kacz Jenő szerint az évfordulók alkalmával számot vetünk, visszaemlékezünk, van, ami számszerűsíthető a 95 évből, de van, ami nem. A 95 év 1140 hónap, amiből 850, hónap telet el tanítással, ezalatt 3600 tanuló látogatta az intézményt, de nem megszámolható a a munka, a jó tanács, az élmények, a sikerek és kudarcok, a jó és rossz érzések, amelyek befolyásolják életünket. Az iskolának jelenleg 170 tanulója van, 24 pedagógus és 5 nem pedagógiai alkalmazott vesz részt a munkában. Kacz Jenő beszédében köszönetét fejezte ki a városvezetők felé, hogy támogatják az iskolát, hiszen, mint mondta: 95 év bizonyítja, hogy az intézménynek helye van az iskolahálózatban. A II. Rákóczi Ferenc Alapiskola is új kihívások előtt áll, de bármi is a tananyag, az iskola elsődleges feladata a tudás átadása mellett, az egészséges önbizalom kialakítása. Kacz Jenő azt is elmondta, hogy mivel az iskola alapításánál nagy szerepe volt Palkovich Viktornak, tervezik nevének felvételét, egyébként az iskola a Palkovich Viktor utcán található.

gútai öregiskola - 2023
Fotó:  Vadkerti Neszméri Csilla

 

Halász Béla, a város polgármestere is köszöntötte az iskolát, hiszen ő is ebben az intézményben tanult. Szerinte: az iskola megalapítása 1928-ban nem csupán egy épület felépítése volt, hanem egy közösség születése. Az alapítók az oktatás iránti szenvedélyüket és elkötelezettségüket hozták magukkal, és ennek az elkötelezettségnek köszönhetjük, hogy ma egy olyan intézmény ünnepségén vagyunk, amely közel egy évszázada büszkén hordozza a tudás és a kultúra lángját. A 95 évforduló nem csak visszatekintés, hanem a jövőbe tekintés is, mint mondta: a 95. évforduló alkalmából ünnepelni kell azokat az értékeket, amik ezt az iskolát különlegessé teszik: az elkötelezettséget a tudás és az oktatás iránt, a közösség erejét, és a diákokban rejlő potenciált.

gútai öregiskola - 2023
Fotó:  Vadkerti Neszméri Csilla

 

Az iskola történetét az iskola volt diákja Angyal Béla helytörténész ismertette. Az iskolát 3 millió koronás hitelből építették fel, megépült a tornaterem és a tanító lakások is. Az iskola a legmodernebb európai polgári értékeket képviselte, elsők közt volt koedukált intézmény, amely a két világháború közt egyedülálló kulturális központ is volt. A II. világháború idején nem volt oktatás a gútai iskolában sem, hiszen az épületben német katonai kórházat rendeztek be, majd a jogfosztottság éveiben megszüntették a magyar nyelvű oktatást, a tanítókat elbocsátották, 1945. őszén az épületben szlovák iskolát nyitottak. Az enyhülés idején 1948-tól  Gútán is igény mutatkozott a magyar nyelvű oktatás visszaállítására, hiszen a falu lakosságának 80 százaléka magyar volt, a kitelepítés, lakosságcsere ellenére is. Az 1949-50-es tanév közben egy magyar fiókosztályt nyitottak, majd az 1950-51-es tanévben megkezdte működését a magyar tanítási nyelvű alapiskola. Az 1965-ös árvíz is befolyásolta az iskola életét, 1965 nyarán evakuálták a lakosságot, és az áradás megrongálta az épületet. 1970 és 1973 között teljeskörű felújítást végeztek a polgári iskola épületén. Az 1970-80-as években átalakult a város iskolarendszere, a megszűnt tanyasi iskolák diákjait a 2 magyar alapiskola fogadta be. – ismertette az iskola történetét Angyal Béla.

A volt pedagógusok közül Holoubek Éva tanító néni szólt az ünneplőkhöz, aki 1965 és 2008 közt volt az intézmény pedagógusa. „A nagy árvíz sodort ide engem, Gömör fővárosából, Rimaszombatból, de azt gondoltam egy évig kibírom, aztán visszamegyek, az egy évből 58 lett, és én még mindig itt vagyok” – mondta a tanító néni. Visszaemlékezésében a nehézségekre és a vidám pillanatokra is kitért, kifejtette: erőt mindig a sikerekből merítettek, hiszen minden megmérettetésen jól szerepeltek a diákok, versenyeken, kulturális rendezvényeken voltak ott. Tudták azt is, hogy a gyermekek megállják a helyüket az életben, és ez böszkeséggel töltötte el. Az iskolában becsületes embereket neveltek, és nevelnek már 95 éve.

Az ünnepség az iskolában folytatódott, ahol a régi tablók, emlékkönyvek, tankönyvek, taneszközök kiállítását is megtekinthették az érdeklődők. Az intézmény testvériskolájától, Bakonyszombathelyről egy szép adventi karácsonyfát kaptak az öregiskola diákjai és tanárai, amelyet Pintérné Ballabás Márta igazgató adott át.

 

 

gútai öregiskola - 2023
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.