2023. november 4., 16:32

30 éve indították újra Kisújfalu iskoláját

Egyre ritkább az a falu, ahol kitartanának a kisiskola fenntartása mellett. „Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak! Nem éri meg!” – hangoztatják a községek. Kisújfalunak már harminc éve megéri. Kell ehhez jó adag nemzeti öntudat és erős, összetartó közösség.

30-eves-a-kisujfalui-iskola-2.jpg
Kerekasztal
Fotó: Bokor Klára

A község ezen jubileumot kétnapos rendezvénnyel ünnepelte. Csütörtökön Kis Róbert, volt kisújfalui polgármester nagyszerű iskolatörténeti előadását hallhatták a résztvevők, aki az 1500-as évekig visszamenően felvázolta, hol is Kisújfalu és iskolájának a gyökere, amely elválaszthatatlan a református egyháztól. Ő jelenleg is dolgozik egy átfogó iskolatörténeti kiadványon.

30 éves a kisújfalui kisiskola
Fotó:  Bokor Klára

A pénteki ünnepségen Geri Valéria polgármester asszony örömét fejezte ki a sok résztvevő láttán, mert ily módon is látszik, mekkora a támogatottsága az iskolának. Az államigazgatás parancsára megszűnt kisiskolát 1991 szeptemberében szülői összefogásból tudták megnyitni.

Ha valaki iskolát nyit, az azt jelenti, felelősséget érez a jövővel szemben, ha az elmúlt évek emlékeit szedi össze egy kiadványban, szintén a jövőbe tekint. Az évforduló kapcsán Iskolánk éve 30 füzetben megemlékezünk az iskola tanulóiról, tanárairól, alkalmazottjairól és a fenntartókról.

Az eredmények mellett mindig vannak gondok, kihívások, az önkormányzatnak van mit tennie, hogy megfeleljen az előírásoknak és a törvénynek, de a képviselők egyhangúlag jelentik ki mindig: Kisújfalun az iskola élni fog! Az iskola közösségünk szíve. Kultúrát teremt, hagyományt őriz, életet hoz a közéletbe. Egy-egy szép szerepléssel megmelengetik lelkünket a kisdiákok” – mondta el a polgármester ünnepi beszédében.

30 éves a kisújfalui kisiskola
Fotó:  Bokor Klára

Hozzáfűzte, megpróbálnak pályázatok útján beruházni, de az is fontos, hogy szakma és lélek is legyen az iskola falai között.

Pintér Orsolya igazgatónő
Fotó:  Bokor Klára

Csenger Orsolya tavaly óta vezeti az intézményt. Látszik, szívügye ez a kisiskola, számos kiváló terve van a jövőre nézve. A néptánccsoport fenntartása és népviseletek beszerzése is a tervei közt szerepel. Ehhez lelkes és kreatív kolléganőiben támogatókra talált. Pont ezért az ünnepség elején az iskolások kisújfalui nép játékokat mutattak be, amelyeket őseik rendszeresen játszottak az iskolai szünetekben. 

Iskolán újraindításának a 30. évfordulóját ünnepeljük, bár már a 32. évünkben járunk. A két évvel ezelőtti ünnepség a járványügyi intézkedések miatt nem tudott megvalósulni. Köszönet támogatóinknak, általuk sikerült száz darab kiadványt megjelentetni az iskola harminc évéről, valamint létrehozni az iskolatörténeti kiállítást”

– hangsúlyozta az igazgató.

30 éves a kisújfalui kisiskola
Fotó:  Bokor Klára

Az emlékezést kerekasztal-beszélgetéssel tették emlékezetessé, amelyen részt vett az iskola három volt igaztatója: Mészáros Zsuzsanna, Takács Éva, Kiss Mária, a volt és jelenlegi polgármester: Kis Róbert és Geri Valéria, valamint az öregdiákok: Richter Zoltán, Ravasz Júlia, Tóth Máté, Pinke Orsolya. A résztvevők is aktívan bekapcsolódtak a múltidézésbe. Az ünnepség állófogadással zárult.

30 éves a kisújfalui kisiskola
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.