2021. július 13., 08:01

28 honvéd sírhelye újult meg Muzslán

Átadásra és megáldásra került az a magyar kormány támogatásával megújult sírhely, ahol 28 katona alussza örök álmát, akik a II. világháború utolsó ütközeteiben Muzsla környékén hunytak el.

muzsla-hadisír
Fotó: Mészáros Béla

Az egybegyűlteket Farkas Iván, Muzsla polgármestere üdvözölte. Kiemelte,

az itt nyugvó katonák a Szent László elit hadosztály gyalogsági egységének tagjai voltak, akiknek a II. világháború utolsó évében az Ipoly és Garam menti falvak védelme volt a feladata a szovjet csapatokkal szemben. 26-nak ismert a neve, kettőt sajnos nem tudtak azonosítani.

Muzsla hadisír
Fotó:  Mészáros Béla
A Szent László hadosztály halottjainak egy része lett e helyütt eltemetve, akik súlyos és hősies harcokban vesztették életüket vagy megsebesülve a muzslai kórházban hunytak el. A falu köztemetőjében kialakított tömegsírt sokáig egy rossz állapotban lévő sírkő jelölte, amely egyre kevésbé volt méltó elhunyt katonáink emlékéhez. A párkányi Memoriae Patrum Honismereti Társulás kezdeményezésére a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum biztosította a szakmai és az anyagi hátteret a sírhely megújításához. Muzsla község együttműködő volt a cél megvalósításában, amiért nagy köszönet

– mondta el beszédében Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

Muzsla hadisír
Fotó:  Mészáros Béla
Az átadót megtisztelte jelenlével Vida Csaba, Magyarország pozsonyi katonai attaséja, Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és Horváth Csaba ezredes a helyettese, Zeller Zoltán főhadnagy a múzeum szlovákiai szakreferense, Bréda Tivadar a Memoriae Patrum elnöke.

A felújított sírhelynél Borka Iván helyi lelkiatya mondott imát, majd szentelte fel. Az iskola diákjai és Sanko Juli néni szavalatokkal közreműködtek, a résztvevők pedig Vecserka Péter tárogatójátéka mellett helyezték el koszorúikat a síron. Sanko Nikolas diák honvédruhában állt őrt a sírnál.

Muzsla hadisír
Fotó:  Mészáros Béla
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.