2024. február 13., 09:28

2025 elején sem indul meg a villamosközlekedés a ligetfalui új szakaszon

Úgy készül, mint a Luca széke. Időnként neki-nekiveselkednek, még a munkagépek is megjelennek a terepen, ezt-azt meg is csinálnak, aztán megint leáll a munka. Így megy ez már évek óta. Legutóbb a városvezetés azt ígérte, 2024. szeptember végéig elkészül a pozsonyligetfalui villamosvonal meghosszabbításának Jungmann utca – János major (Janíkov dvor) szakasza, de úgy tűnik, ennek a határidőnek a betartása aligha reális.

Pozsony - villamos
2021-ben kezdődtek a munkálatok, de állandóan leáll a munka
Fotó: TASR

Pozsonyligetfalu polgármestere, Ján Hrčka már akkor sem tartotta reálisnak a Matúš Vallo főpolgármester által jelzett időpontot. „Úgy gondolom, hogy leghamarabb csak 2025 elején kerül sor a villamosvonal befejezésére, már ha nem lesz további bonyodalom” – nyilatkozta még 2023-ban Hrčka. Ám jelenleg több olyan kritikus hang is megjelent, amely még a 2025-ös határidőt sem tartja reálisnak. Jozef Uhler, a fővárosi önkormányzat közlekedési bizottságának elnöke, Pozsonyjárfalu polgármestere legutóbb azt nyilatkozta, 2025 elején aligha indul meg a villamosközlekedés a szóban forgó szakaszon.

A közbeszerzési folyamat túl szigorú és bonyolult

„Már több mint egy éve mondom, hogy a villamosközlekedés legfeljebb csak 2025-ben indulhat meg itt. Ma már azt is hozzátehetem, hogy ez semmiképpen sem lesz 2025 eleje” – jelentette ki Uhler, aki szerint a korábban meghatározott időponttal kapcsolatban nagyon optimista volt a fővárosi önkormányzat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közbeszerzési folyamat túl szigorú és bonyolult, miközben az eredményeik gyakran siralmasak.

Többnyire a legolcsóbb vállalkozók nyernek, akik nem tudják időben befejezni a munkát”

– jegyezte meg Uhler. S a kritikusok szinte mindegyike ezt tartja a legnagyobb problémának.

Azt, hogy a munka akadozik, hetekig szinte semmi sem történik az építkezésen, látja minden arra járó járókelő, s így van ez már az építkezés megkezdése óta. Ráadásul az erre szánt uniós források is füstbe mentek - legalábbi s a ligetfalui villamosvonal számára -, mivel a programozási időszak végéig nem sikerült befejezni az építkezést. Uhler szerint az időjárási viszonyokkal indokolni a késedelmet sem helytálló. „Az időjárás legfeljebb néhány napig nem megfelelő, de ezzel nem lehet egy egész hónapos munkakiesést indokolni” – tette hozzá Uhler.

Ligetfalui villaos
Egyetlen daru meg egy teherautó árválkodik az építkezésen, építőmunkás sehol
Fotó:  Facebook/Michal Feik

Ján Karman fővárosi és ligetfalui képviselő szerint az építési munkák késedelme egyenes következménye annak, hogy az építkezésen kevés a munkagép és a munkás. Mint mondta, lehet, hogy az időjárás lassított néhány folyamatot, de ezzel minden kivitelezőnek számolnia kell.

Úgy véli, hogy az időjárásnál azonban sokkal súlyosabb oka a késedelemnek az építési anyagárak összeomlása és a kivitelező komolytalan hozzáállása.

„Minden józan értékítéletű ember számára nyilvánvaló volt, hogy a 2024-es befejezés csak lila köd” – mondta Karman, aki szerint az idő majd megmutatja, mikor készül el a villamosvonal szóban forgó szakasza. Arról nem is beszélve, hogy a végső fázis még később várható, mert több objektum, mint például a Horvát-ág feletti gyaloghidak vagy a tereprendezés még később készülnek el.

Nem látszik az alagút vége

A fővárosi önkormányzat idén januárban azt közölte, hogy jelenleg nem tud konkrét dátumot garantálni a ligetfalui villamosvonal befejezésére. Főleg a múlt tapasztalatai és eseményei után, amelyek alapvetően befolyásolták a projekt megvalósítását. Az önkormányzat azt állítja, mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb elkészüljön a szakasz, az építési munkák lelassulását egyes szakaszokon az elmúlt hetek időjárási viszonyaival magyarázza, mondván, a technológiai eljárás miatt nem minden munkát lehet esőben, hidegben elvégezni.

Matúš Vallo főpolgármester azt állítja, neki sem tetszik az építkezés üteme, s a városnak válaszokat kell adnia az építkezés ütemével és az építkezés miatti forgalomkorlátozásokkal kapcsolatos egyre szaporodó kérdésekre.

Vallo a késedelem okát az ukrajnai háborúval és az ezzel összefüggő építőanyag- és energiaárak emelkedésével, a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és váratlan akadályok – a második világháborús tankvédelmi fal vagy a fel nem robbant lőszerek – felmerülésével magyarázza. Ráadásul a falhoz közel egy a múlt század 70-es éveiből származó lerakatra bukkantak, amelyről az elemzések után kiderült, hogy környezetvédelmi terhet jelentenek – így ott az építkezést leállították, amíg a környezetvédelmi terhet el nem távolítják.

Ligetfalui villamos
Áll megint a munka
Fotó:  Facebook/Michal Feik

Vallo azt mondja, a kivitelezővel aláírt szerződés értelmében a villamosnak már idén közlekednie kellene a vonalon, a teljes építkezést pedig jövőre kellen befejezni.

Ezek az időpontok a kivitelező részéről még mindig érvényesek, ha változás áll be, arról tájékoztatni fogunk. Pillanatnyilag azonban az én bizalmam is kicsi abban, hogy ezt az időpontot be is tartják"

– tette hozzá Vallo. Mivel a kivitelező az eredeti áron nem tudta befejezni az építkezést, a polgármester szerint a városnak kompromisszumokat kellett keresnie és segítséget a nyomásgyakorlásra. A főpolgármester ennek érdekében egy találkozón is részt vett február elején a kínai nagykövettel, mivel az építkezésben részt vevő spanyol cég többségi tulajdonosa a kínai állami tulajdonú China Railways.

A kritikusok azonban a várost hibáztatják a késedelemért.

Közéjük tartozik Ján Hrčka, a városrész polgármestere is, aki egy nemrégi interjúban azt nyilatkozta, a probléma elsősorban abból adódik, hogy a szóban forgó 3,9 kilométeres szakaszról már Milan Ftáčnik polgármesterségétől szó van. Ftáčnik győzte meg az Európai Bizottságot, hogy a stratégiai közlekedési projektekre elkülönített pénz egy része a ligetfalui közlekedési rendszer támogatására menjen.

Mindenki tudta, hogy az első szakasz után 2023-ig meg kell épülnie a második szakasznak, ennek ellenére mégsem sikerült betartani a határidőt.

„Késedelmek az első szakasz megépítése során is voltak, de ekkora, mint most, nem” – mondta Hrčka, hozzáfűzve, az embereket már zavarja a befejezetlen építkezés, beszélnek és kérdeznek róla, ez a fő oka annak, hogy a villamosvonal megépítésének késedelme problémást okoz.

Ligetfalui villamos
Épül a villamosvonal, csak nagyon lassan
Fotó:  Facebook/Michal Feik

Michal Feik, Pozsony megye kommunikációs igazgatója szerint a fent említett komplikációk mellett van még egy probléma, amiről nemigen beszélnek, de tény.

A projektdokumentáció nem másolja a valóságot. Ezért a projektet gyakran át kell dolgozni vagy ki kell egészíteni. Az építtető tehát nem tehet mást ilyenkor, mint vár”

– mondta hozzátéve, ezért van, hogy egyszer tíz munkást látni egy objektumnál, máskor meg egyet sem. „Minden jel arra mutat, hogy a kivitelező be fogja fejezi a munkát. Jelentős késéssel ugyan, de befejezi. Az elmúlt napokban kemény kritikák jelentek meg nyilvánosan is az építkezéssel kapcsolatban, főleg Jozef Uhler, a fővárosi önkormányzat közlekedési bizottságának elnökétől és Ligetfalu polgármesterétől, Ján Hrčkától.  Nem mintha nem lenne igazuk abban, hogy az építkezés késik, és valószínűleg nem tévednek az építkezés befejezésének dátumára vonatkozó becslésükben sem. Nincs azonban más alternatíva” – írta közösségi oldalán Feik hozzátéve, a fő probléma szerinte is a közbeszerzésben van.

Szlovákiában, és ez alól Pozsony sem kivétel, a jogszabályok és az indokolatlanul szigorú és merev közbeszerzési szabályok túszai lettünk. Úgy gondolom, eljött az ideje, hogy a közlekedési építmények közbeszerzése teljesen más módon történjen.

Már nemcsak az ár lehet a kritérium, hanem elsősorban a referenciák, a kapacitások, a gyorsaság, a minőség és a tapasztalat” – mondta hozzátéve, ha nem változtatunk, a ligetfalui forgatókönyv vég nélkül megismétlődik.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.