2022. augusztus 20., 19:22

130 éve lánglovagokként

A vásárúti tűzoltótestület fennállásának százharmincadik évét ünnepelte a hétvégén, amelyen hivatalos keretek között átadták a felújított tűzoltószertárt és a község revitalizáláson átesett parkját.

Vasaruti-tuzoltok-130-ev-parkátadás
Fotó: ÖTT Vásárút

A vásárúti tűzoltótestület levéltári adatok szerint 1892-ben alakult. 1914-ben harminc működő tagból állt a tűzoltóság. A háború idején a tűzoltószertárt börtönként is használták, az 50-es években lebontották az épületet, majd az alapkövét 1955-ben helyezték le. 1957-ben készült el az új épület, amelyet egészen 2012-ig nem újítottak fel. 2022-re lett kész teljes mértékben a felújított tűzoltószertár, amelyhez hozzáépítettek még egy kisebb helyiséget. A hétvégén pedig sikeresen átadta a község a helyi tűzoltóság számára az épületet, ahol a lánglovagok régi tűzoltóautókkal bemutatót tartottak, valamint az elmúlt évek fényképeit vetítették ki a tűzoltószertár belső falára, amelyeken a vásárútiak kedvükre nosztalgiáztak.

Vasaruti-tuzoltok-130-ev-parkátadás
A tűzoltóautókba is be lehetett ülni a gyerekeknek
Fotó:  Reczai Lilla

Fekete Zoltán tűzoltó, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy jelenleg ötven aktív taggal rendelkezik az önkéntes tűzoltóság Vásárúton.

Szerencsére van utánpótlás, jönnek a fiatalok, most már csak az a cél, hogy megtartsuk őket és még több új taggal bővüljön helyi csapatunk.

A különféle járási, kerületi, illetve országos ÖTT (Önkéntes Tűzoltó Testület) versenyeken is megjelentünk a múltban, de az utóbbi időben túlságosan lekötött bennünket a szertár felújítása és a sok munka” – tette hozzá Fekete Zoltán.

Vasaruti-tuzoltok-130-ev-parkátadás
Fekete Zoltán tűzoltó és Nagy Endre a mikrofonok előtt
Fotó:  Reczai Lilla
Vasaruti-tuzoltok-130-ev-parkátadás
Czajlik Jenő tábornok átadja az elismeréseket
Fotó:  Reczai Lilla

Az önkéntes tűzoltótestület kerületi parancsnoka, Czajlik Jenő tábornok ünnepélyesen átadta a járási elnökség nevében az elismerő oklevelet a vásárúti tűzoltótestület parancsnokának, valamint tűzoltó-emlékszoborral is jutalmazta a szervezetet, nem utolsósorban pedig átadta az országos elnökség érdemrendjét is.

Nagy Endre helyi képviselő a park felújításával kapcsolatban kijelentette, hogy a revitalizációhoz szükséges pénzösszeget a helyi önkormányzat biztosította, mert egyetlen pályázatot sem sikerült a községnek elnyernie, pedig sokat próbálkoztak.

Szerencsére kölcsönt sem kellett felvennie a falunak a szükséges munkálatokra, ezért ez a kiadás nem terheli majd a falu költségvetését.

Új fákat ültetett a község, új térkővel lett gazdagabb, és a parkosítás nagyon is látványos már most. Minden vásárútinak kötelessége vigyázni az újdonsült parkra, mert ezt nem magunknak, hanem az unokáinknak építettük” – mondta el Nagy Endre.

Vasaruti-tuzoltok-130-ev-parkátadás
balról: Nagy Endre és Török Gergely polgármester
Fotó:  Reczai Lilla

Vásárút polgármestere, Török Gergely szerint már az előző vezetés is törekedett a falu szebbétételére, így ezt az utat járja tovább a jelenlegi faluvezetés is.

A minőségi munkát nem szabad lejjebb adni, hanem emelni kell azt. Mi is megérdemeljük a szépet és a jót!”

– hangzott el a polgármesteri beszédben.

Berényi József alispán örömmel nyugtázta az újításokat, a park és a szertár látványa arra készteti az átutazókat, de a helyi lakosokat is, hogy álljanak meg egy kis időre megszemlélni a látványt, mert megéri.

Vasaruti-tuzoltok-130-ev-parkátadás
Fotó:  Reczai Lilla

Az eső elmosta az ünnepség végét, de a jelenlévők továbbra is kitartottak és résztvettek a programokon, amelyekről az önkéntes tűzoltók gondoskodtak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.