PODCAST: Az év amely átrendezett mindent

2021. március 12., 17:30
Tóth Tünde Patócs Diana ma7

A napokban egy éve, hogy szájmaszkot húztunk, hogy a távolságtartás és a testi kontaktus mellőzése már természetes. Egy éve annak, hogy meghívás nélkül érkezett az életeinkbe a bizonytalanság, kilátástalanság és a feszültség. Ugyanakkor időt is kaptunk, hogy rendet rakjunk magunk körül és magunkban.

2021. március 12., 17:30
:: / ::

Az évforduló apropóján ellátogattunk olvasóinkhoz és követőinkhez, hogy értékeljék az elmúlt egy évet. Miben változtatott a világjárvány az életvitelükön.

Rácz Hajnalka és Deák Flóra fiatal édesanyák. Hajnalka kisfia nemsokára tölti be élete első évét. Édesanyja fájlalja, hogy nem tudnak közösségbe járni, állatkertet látogatni. Flóra rendkívül erős és derűlátó személyisége átsegítette őt az elmúlt egy éven, ami nagy fejtörést okoz a családnak, hogy a nemsokára születendő kistestvért hol és milyen korlátozások mellett kell világra hoznia, hiszen a galántai kórház köztudottan covid-kórházként üzemel.

Sándor Ilona éve a kihívás és alkalmazkodás jegyében telt, mint legtöbbünknek. Azt mondja, hálás, hogy sokakkal ellentétben van munkája és a családja is egészséges.

Pleva László állatorvos rámutatott arra, mennyire romboló hatása van ennek a járványnak az emberi kapcsolatok körében is.

Még ha csillapodik is a helyzet, félő lesz majd kezet nyújtani, puszival üdvözölni a másikat.

Tóth Zsófia és Bálint mindketten orvostanhallgatók. Bálint másodéves az egyetemen, a gyakorlati órák hiánya aggasztja, hiszen korlátozott módban folyik a tanítás, ellenben Zsófia hatodévesként már a kórházban az orvosok mellett tanul. Nekik kötelező a bejárás, ám elmondása szerint érezhető tanáraikon, akik orvosok is egyben a kimerültség és feszültség.

Nincs olyan szféra, ahova ne ette volna be magát már a koronavírus ez alatt az egy év alatt. Mindenkit érint és mindenkire hat, ami viszont fontos és hangsúlyozandó, a folyamatos felelősségvállalás magunk és embertársaink iránt, hogy több évfordulót ne kelljen említeni.
SzóBeszéd - borítókép