2021. április 15., 10:02

Újraindul az élet az iskolákban

Végre! A javuló járványhelyzet lehetővé tette a diákok fokozatos visszatérést az iskolapadokba. Elsőként az 1-4. évfolyamos tanulók és középiskolások végzősei számára kezdődött el a hagyományos, jelenléti oktatás, de jövő héttől már a 8. és 9. osztályosok számára is véget ér az online oktatás. Néhány héten belül pedig remélhetőleg minden alap-és középiskolás diák újra közösségben tanulhat. Az iskolavezetők számára öröm és egyben nagy kihívás is a tanítás biztosítása, hiszen a veszély még nem múlt el, a járvány még nem ért véget, de jelentősen csitult.

koronavírus Szlovákia iskola
Fotó: TASR
A személyes találkozóra már mindenki szomjazott

Dunaszerdahely város alapiskoláiban is már gőzerővel folyik az 1–4. évfolyam tanulóinak személyes oktatása, de voltak olyan intézmények, amelyek már a húsvéti ünnepek előtt is kinyitottak a diákok számára. A Szabó Gyula Alapiskola igazgatója, Nagy Árpád szerint bele sem gondoltak abba, hogy a húsvéti szünet után nyissák meg az intézményt, így ők már – a nagy érdeklődésre való tekintettel – az ünnepek előtt megkezdték a jelenléti oktatást.

A dunaszerdahelyi Szent János Egyházi Alapiskola azonban csak az ünnepek után nyitotta meg kapuit a diákok előtt. Az igazgatónő, Parák Ágnes portálunknak azt nyilatkozta, hogy nemcsak a diákok várták már az iskolanyitást, hanem a pedagógusok is, hiszen a személyes találkozóra már mindegyikük szomjazott.

Az iskolanyitást követően a diákok 70%-a kezdte meg a jelenléti oktatást intézményünkben. Azt kell, hogy mondjam, ügyesen bekapcsolódnak a feladatok elvégzésébe, és élvezik az ittlétet. Természetesen vannak olyan diákok, akiknek a felsőbb tagozatos testvérei még nem járnak iskolába, ezért a szülő őket is otthon marasztalja”

– fűzte hozzá az igazgató.

A jövő héten – minden bizonnyal – már a 8–9. évfolyamok tanulói is visszatérnek az iskolapadokba, az utána következő héten pedig az 5–7. évfolyam diákjait várják vissza a pedagógusok. Parák Ágnes szerint a gyerekek nagyon gyorsan visszaszoktak az iskolai munkához.

Dunaszerdahely - Szent János Alapiskola
A szülőktől, illetve a törvényes képviselőktől az egy hétnél nem régebbi negatív antigénteszt eredményét kérjük, a gargalizálós teszt elvégzését nem tartottuk fontosnak. Pedagógusaink nagy többsége már átesett az oltáson – az alsó tagozaton dolgozók mindegyike megkapta az első adag vakcinát.”

„A felsőtagozatos pedagógusok közül voltak olyanok, akik betegség miatt nem tudtak részt venni az oltáson, őket a későbbiekben oltják majd be” – tette hozzá Parák Ágnes. (reczai)

A köbölkúti  alapiskolába a diákok 90 százaléka visszatér

Czibor Katalin a Stampay János Alapiskola igazgatója úgy informált, még húsvét előtt – kérdőív formájában – felmérték a szülők körében, visszatérnének-e gyermekeik az iskolába és milyen feltételek mellett. Ekkor még úgy tűnt, a szülők 82 százaléka támogatja a visszatérést, azóta pedig folyamatosan érkeznek a hívások a szülőktől, meggondolták, így reménykednek, hogy a nyitásra majdnem teljes lesz a létszám az osztályokban.

A szülők dönthették el azt is, a gargalizálós vagy az antigén tesztet kérik-e. 79 szülőből csak 6 tette le a voksát a gargalizálás mellett, így marad az iskolán az antigén tesztelés.

A 8-9. osztályosok hétfőn már negatív teszttel és reszpirátorral kezdik a tanulást, valamint egyik szülőjük negatív teszteredményére is szükség lesz. Az első hét még adaptációs időszak lesz, hiszen tavaly november végétől nem volt jelenléti oktatás. Természetesen, aki az otthonmaradás mellett dönt, annak az edupage oldalon küldik a feladatokat, a pedagógust is hívhatják, de napi szintű, órarend szerinti távoktatás már nem lesz.

Köbölkút - Stampay János Alapiskola
Sajnos, nem jellemző a környékre, hogy a pedagógusok többsége megkapta volna a védőoltást. Közülünk az 55 év felettiek kapták meg a vakcina első adagját, ők most a második oltásra várnak, a fiatalabb pedagógusok közül pedig páran mostanában”

– tájékoztatott az igazgatónő.

A beíratásról szólva kifejtette, elég siralmas a helyzet, főleg a demográfiai tényezők miatt. A helyi óvodából 9 gyermeket írattak be első osztályba, a környék iskola nélküli településeiről egyelőre nem érkezett kisdiák. (bokor)

A gyerekek visszaszoktatásán van a hangsúly

Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója elmondta, hogy jövő hétfőtől már minden pedagógus, aki a nyolcadik és kilencedik évfolyamban oktat, részt vesz a jelenléti oktatásban, így az alsós pedagógusokkal együtt már csaknem a teljes tanári kar újra visszatér az iskolába.

Elárulta azt is, hogy az újranyitást követően az első négy évfolyamban tanuló diákok csaknem 90%-a visszaült a padokba. Az alsó tagozaton 155 diákból 135 most is részt vesz az oktatáson, erre számítanak a többi évfolyam esetében is.

Mivel egyelőre csak az alapiskolák 8. és 9. osztályai nyitnak, ezért kombinált formájú oktatásra kell átállniuk a pedagógusoknak.

„Ez annyit jelent, hogy aki ennek a két évfolyamnak tart órát, az elvégzi a jelenléti oktatást az intézményben és a többi évfolyamnak (5.,6.,7.) pedig az iskolából, vagy akár otthonról, home office-ban is megtarthatja az órát. Ezt rájuk bíztam, ennyi mozgáslehetőséget szerettem volna hagyni” – teszi hozzá Orosz.

Rimaszombat - Tompa Mihály Alapiskola

Ami a jelenléti oktatást illeti, a javaslatok alapján ún. osztálytevékenységet folytatnak majd, nem konkrét órarend szerinti oktatás lesz.

Az első napok azzal fognak telni, hogy a kollégák megbeszélik az elmúlt időszak pozitív és negatív tapasztalatait a diákokkal. Csökkentett óraszámmal megyünk, nem lesz feleltetés, osztályozás, sem tesztek és írásbelik. Az elkövetkező két hét arról fog szólni, hogy valahogy visszaszoktassuk a gyerekeket abba a körforgásba, amiből novemberben kiestek”

– hangsúlyozta az igazgató.

Orosz István portálunknak elmondta, nem élnek a gargalizálós tesztelési lehetőséggel.

„A hátulütője az egésznek, hogy az iskolának egyetlenegy egészségügyi dolgozója sincs. Az egy dolog, hogy bárki végezheti a tesztek felügyeletét, ennek ellenére azt mondom, hogy a munkáltatói jogviszony szerint a takarító takarításra, a pedagógus tanításra van felvéve, arra lett alkalmazva. Egyiknek sem feladata és kötelessége, hogy teszteket végezzen. Én erre kötelezni nem tudom és nem is akarom őket” – mutatott rá Orosz. Csak akkor lehetne megvalósítani, ha önként bevállalja valaki, de még így is számos kérdés merül fel.

Hozzátette: Az előírások szerint az intézménybe senki sem teheti be a lábát negatív antigénteszt nélkül, ez mindenkire, beleértve a tízéves kor feletti gyerekeket is, vonatkozik. Amennyiben ilyennel rendelkezik, akkor nincs is értelme még egyszer tesztelni.

A Tompa Mihály Alapiskola összes alkalmazottjának nagyjából a fele lett beoltva és vannak olyanok is, akik nemrég estek át a covidon, őket még nem olthatják. Velük együtt nagyjából 60 százalék már védve van. A második oltást viszont eddig csak ketten kapták meg. (virsinszky)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.