2022. június 23., 18:52

Tesztelés5: Magyar nyelvből 65,3 százalékra teljesítettek a diákok

Megvannak az ötödikesek tesztelésének, „leánykori nevén” a monitornak az eredményei. Matematikából 61 százalékra, szlovák nyelvből és irodalomból 69,2 százalékra teljesítettek a diákok. A magyar iskolák tanulói szlovák nyelv helyett magyar nyelvből és irodalomból írtak tesztet és 65,3 százalékra teljesítettek, tájékoztatott az oktatási minisztérium.

Tesztelés 5
Fotó: TASR

A statisztikai adatokból kitűnik, hogy nagyok a regionális különbségek a diákok teljesítményében.

Matematikából a legsikeresebbnek Pozsony megye ötödikes diákjai bizonyultak, akik 70,6 százalékosra írták meg a tesztet. Ezzel szemben Eperjes megyében csak 53,8 százalékra, Kassa megyében pedig 52,8 százalékra sikerült a tudáspróba.

Járási összehasonlításban még égbekiáltóbbak a különbségek, hiszen míg Pozsony 1-es járásban 77,5 százalékra teljesítettek a diákok, addig Gölnicbányán csupán 36,7 százalékra. A különbség a két járás „teljesítményében” csaknem 41 százaléknyi.

A szlovák nyelv és irodalom területén szintén vezet Pozsony megye, ahol 75,8 százalékos teljesítményt produkáltak az ötödikesek, míg Eperjes megyében csak 62,4, Kassa megyében pedig 62,2 százalékos átlag jött ki.

A legjobban, 81,5 százalékra ennek a tantárgynak az esetében is a Pozsony 1-es járás diákjai teljesítettek. A leggyengébb eredmények, 45,9 százalékosak pedig a Gölnicbányai járásban jöttek ki. A két járás közti különbség 36 százalékos.

Ugyanez a „képlet” lényegében működik a magyar nyelv és irodalom tesztek eredményeinél is. Itt is Pozsony viszi a prímet, a legrosszabb eredményt pedig Besztercebánya megye magyar diákjai hozták. Összesen 2798 diák írt tesztet magyar nyelvből és irodalomból.

Az ötödikes tanulók tesztelésére május 18-án, 1499 iskolában került sor. Összesen 48 723 ötödikes tanuló töltötte ki az írásbeli tesztet. Mindhárom tantárgyból 30 feladatot kellett megoldaniuk.
Átlagon felüli teljesítmény és érdekes összehasonlítás

Szépen teljesítettek a Tesztelés5-ön a Felvidék egyik legnagyobb magyar oktatási intézményének számító dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola diákjai. Vass Szilvia igazgatóhelyettestől, matematika-fizika szakos tanártól megtudtuk, egyelőre még csak diákokra lebontva kapták meg az eredményeket, az iskola átlaga saját, tehát nem hivatalos számításaik szerint azonban biztató.

Hetvenkét ötödikesünk közül 70-en írták meg a teszteket. Magyar nyelvből 72,5 százalékos, matematikából pedig 64,9 százalékos az eredmény, hangsúlyozom, a mi számításaink szerint. Mivel a Covid miatt tavaly és tavalyelőtt is elmaradtak a tesztek, ezért csak a 2019-esek eredményével tudom összehasonlítani. Ekkor a matematika 61,6 százalékosra, a magyar nyelv és irodalom tesztek pedig 70,5 százalékosra sikeredtek”

– osztja meg velünk az adatokat.

Szintén tegnap kaptak a minisztériumtól egy érdekes összehasonlítást azoknak a gyermekeknek a teljesítményéről, akik idén írtak kilencedikes monitort. Ezek eredményét hasonlították össze az ötödikes tesztjeik eredményével. Vagyis a 2017-ben kapott eredményeket összevetették a 2022-es eredményekkel. Ebből pedig kiderül, melyik tanulónál állt be a javulás a teljesítményben, és ki rontott.

Látjuk például, hogy egy 64,9 százalékos ötödikes matematikateszt kilencedikre 53,2 százalékosra romlott. Színekkel van jelölve, kik azok a diákok, akik javítottak és kik rontottak, s kiknél figyelhető meg stagnálás. Van olyan diákunk is, aki ötödikben 65 százalékra teljesített, kilencedikben viszont már 91 százalékra. A többség viszont stagnál, vagyis ugyanolyan vagy nagyon hasonló eredményeket produkált idén is, mint ötödikes korában. Érdekes viszont megfigyelni, hogy magyar nyelvből többen javítottak a teszteredményeiken. Talán ebből is látszik, hogy a matematikát online nem lehet olyan hatékonyan tanítani, itt bizony szükséges a személyes kontaktus”

– summázza az igazgatóhelyettes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.