2022. június 4., 16:06

Olvasni jó! – Az olvasás örömnapja a Csillagházban

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) 2022. június 3-ára szervezte meg az Olvasni jó! Országos Irodalmi–Történelmi Vetélkedőt. A verseny a református egyház 2017-ben átadott konferenciaközpontjában, a rimaszombati Csillagházban valósult meg.

Olvasni jó!
Galéria
+1 kép a galériában
a vetélkedő résztvevői
Fotó: Fekete Irén

A rimaszombati megmérettetés 16. évfolyamának döntőjén tizenkét alapiskola képviseltette magát; a két helyi oktatási intézmény mellett palásti, zselízi, királyhelmeci, kéméndi, bátkai, dunaszerdahelyi, felsőszeli, ipolyszalkai, sajógömöri és galántai csapat is jelen volt három-három taggal. A versenyzők Mátyás király korát ismerhették meg alaposabban, Mészöly Ágnes A királyné violája című regényén keresztül.

Az Olvasni jó! Országos Irodalmi–Történelmi Vetélkedőn a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, Fekete Irén is részt vett. Rámutatott, hogy az olvasás népszerűsítésére ennél találóbb címet talán ki sem lehetne találni, hiszen az, aki olvas, megerősítést kap, az pedig, aki kevésbé, itt kaphat kedvet arra, hogy belevesse magát az olvasásba.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az itt megjelent gyerekek és az őket felkészítő pedagógusok számára örömforrás az olvasás. Az SZMPSZ egyik célja az is, hogy – a konferenciákon, a nyári egyetemeken és a táborokon kívül – diákversenyeket is szervezzen“

– hangsúlyozta, majd hozzátette:

Még nagyobb büszkeséggel tölt el az, hogy két hét alatt két ilyen versenyünk zajlott, hisz a múlt héten a Jókai és kora irodalmi vetélkedőt tartottuk Komáromban, Jókai városában. Az egy online verseny volt, itt, Rimaszombatban pedig jelenléti formában 12 csapat jelent meg az ország minden részéből. Szeretnénk, ha minden régióban lenne hasonló verseny, mert feladatunk és célunk, hogy a felvidéki magyar kultúra megjelenjen az ország minden régiójában.“

A Talpas Kamarás Eszter, Károlyi Katalin, Ádám Zita és Csúsz László által szervezett verseny célja elsősorban az olvasás megszerettetése, a rendszeres olvasóvá nevelés, irodalmi hagyományaink ébren tartása, valamint az elolvasandó könyv helyszíneinek gondolatban történő végigjárása, megismerése, kreatív megközelítése.

A döntőre érkező csapatok a vetélkedő részeként egy ötperces videós riportot is készítettek. Ennek, illetve a június 3-i finálén terítékre kerülő izgalmas szóbeli és írásbeli feladatoknak a pontjaiból állt össze a végeredmény, amelynek leginkább a hazai pályán szereplő rimaszombatiak örülhettek. A végső sorrend ekképpen alakult:

1. rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium

2. rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola

3. zselízi alapiskola

4. palásti Palásthy Pál Egyházi Alapiskola

5. kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola

6. galántai Kodály Zoltán Gimnázium

7. királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola

8. sajógömöri Alapiskola

9. ipolyszalkai alapiskola

10. felsőszeli Széchenyi István Alapiskola

11. bátkai alapiskola

12. dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola

A tanulók visszajelzései alapján kijelenthető, ahogy azt Fekete Irén kívánta, a Csillagházban valóban a felvidéki magyar iskolások ünnepét, az olvasás örömnapját tartották…

Olvasni jó!
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.