2022. szeptember 2., 19:24

Közel 9000 külhoni családnak mondanak köszönetet a magyar iskolaválasztásért

Szeptemberben közel 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiák családjának mond köszönetet a Kárpát-medence külhoni területein többszáz települési önkormányzat és magánember összefogásával a Rákóczi Szövetség.

Pozsonypüspöki magyar iskola
Fotó: Facebook

A külhoni iskolakezdők köszöntése szeptember 3-án, szombaton 10.30 kor a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén a dereski római katolikus templomban veszi kezdetét.

A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak közel 500 településen adják át az anyaországi társadalom - közte többszáz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő szimbolikus ösztöndíját,

megköszönve a szülőknek azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermeküknek szülőföldjükön magyar iskolát választottak.

A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével.

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2400 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át. A Rákóczi Szövetég kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai iskolakezdőkre is.

Az iskolakezdők köszöntésének menetrendjét mellékelten küldjük, illetve a folyamatosan frissülő lista ITT érhető el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.