2022. szeptember 22., 08:00

Kinek lenne jó a három-négynapos iskola?

A kormány és a nemrég lemondott oktatási miniszter, Branislav Gröhling is váltig azt állította, az iskolák működése, energiaválság ide vagy oda, nem szünetelhet az új iskolaévben. A verebek viszont azt csiripelik, jobban mondva kiszivárgott az a tervezet, miszerint, ha helyzet úgy hozná, péntekenként otthon tanulnának a diákok, esetleg akár még hétfőn is.  Az is benne van a vészforgatókönyvben, hogy meghosszabbítanák a téli szünetet.

iskola, osztály, tanterem, üres
Fotó: TASR

Na, még csak az kéne! Reagált egy ismerős szülő az ötletre. Köszöni szépen, a covid két éve bőven elég volt… Home office-ban, két iskolás gyerekkel otthon lenni hosszú hónapokig igencsak megtépázta az idegeit. A gyerkőcök online tanultak, de persze rengeteget kellett nekik segíteni ebben. Ő megpróbálta végezni a munkáját, de ez nem ment könnyen, mert a full szervizt is elvárták az otthon lévők. Reggeli, ebéd, vacsora, nassolás… Soha annyit nem főzött és mosogatott, mint akkor. És ha már úgyis otthon volt, gyakran bekapcsolta a mosógépet s időnként a porszívót is. A munkája java részét aztán végezhette az esti órákban, amikor nyugalmasabb volt a ház. A villany-, víz- és fűtésszámla alaposan megugrott, amikor a kis család karanténba kényszerült.

Talán csak nem ezt akarják megint elérni? Az energiaköltséget áthárítani a háztartásokra? Mikor a legtöbb ember attól retteg, mennyit fizet majd.

Sokan már most azon spekulálnak, hogy leveszik a fűtést, ha elmennek otthonról munkába, iskolába, ki-ki a maga dolgára… Mert azzal is lehetne valamicskét spórolni.

Meg aztán, hogy maradhat otthon egy boltos, vagy nővér szülő minden pénteken, netán minden hétfőn is?

Online, ugyebár, nem mindenki tud dolgozni, annyi szabadsága pedig senkinek sincs, hogy abból fussa. Úgy látszik, ez az, ami a forgatókönyv készítőit egyáltalán nem zsenírozta.

Az sem okozott álmatlan éjszakát nekik, hogy a gyermekek és fiatalok újbóli otthon tartása, négy fal közé kényszerítése milyen lelki problémák forrása lehet. Mintha elfelejtették volna micsoda rombolást végzett érzékeny lelkükben a koronavírus miatt bevezetett karantén. Nem csoda, ha a pszichológusok egyáltalán nem tartják jó ötletnek az online tanítást a hét bizonyos napjain. Tanítani az iskolában kell!

Bezárt iskola, olcsóbb iskola?

Oktatási intézményeink jó része már megkapta a hidegzuhanyt megnövekedett energiaszámlák formájában, s ki tudja, mi jöhet még...

Nem tartom jó elképzelésnek a rövidített iskolahetet, mert az iskolában nemcsak az IQ-t, hanem az EQ-t is fejlesztjük, amihez fontos, hogy a diákok közösségben legyenek. Nem is beszélve arról, hogy nekünk akkor is temperálni kellene az épületet, ha nincsenek itt a diákok. Lehet, hogy még több energiát is használnánk, ha a hosszú hétvége után fel kellene fűtenünk az épületet. Az iskolai hét rövidítése helyett inkább a pénzt kellene előteremteni ahhoz, hogy működni tudjanak az oktatási intézmények.

Most ehhez előteremtettek 30 milliót, ami erre az évre elég, de meg kellene oldani január, február, márciust is. A diákok után járó fejkvóta működési költségekre vonatkozó részébe kellene beépíteni a sokszor több százszoros energiaáremelést és a csaknem 15 százalékos inflációt” – sommázza véleményét portálunknak Andruskó Imre, a felvidéki magyarság egyik legnagyobb oktatási intézményének, a komáromi Selye János Gimnáziumnak az igazgatója.

Megemlíti, hogy szeptember 1-től december 31-ig új költségvetése lesz az iskolának, a diáklétszám függvényében. A tanároknak már kifizették az 500 eurós egyszeri jutalmat, amit az állam októberben térít vissza. Nagy iskolaként ezt ők ki tudták fizetni, de a kisiskolák, ahol nem volt tartalék, bizony gondban voltak.

A Selye János Gimnázium patinás épületének főbejárata
A Selye János Gimnázium patinás épületének főbejárata
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A komáromi gimnáziumban a duplájára nőtt a rezsiköltség, 27 ezerről 54-ezerre ugrott, ami óriási emelkedés, de ezt még ki tudják gazdálkodni.

Viszont nem jut sok minden másra, például jócskán vissza kell fogni a fénymásolást. Vannak azonban olyan iskolák, ahol az eredeti ár ötszörösét-hatszorosát kell kifizetni rezsire, attól függően mikor volt a közbeszerzés.

Andruskó Imre sokkal értelmesebb és elfogadhatóbb energiakímélő megoldásnak  tartja a téli szünet három hetesre való meghosszabbítását, vagy azt, hogy 20 fokig fűtsék fel a tantermeket. Eddig még nem kapcsolták be a fűtést.

„Mivel hűvösebbre fordult azt idő, szóltunk a diákoknak és a szülőknek, hogy öltözzenek melegebben, rétegesebben, hozhatnak a székekre akár üléspárnát is. Tudjuk fizetni a villanyt és gázt, de a legutóbbi szülői értekezleten arra kértem a szülőket, a szülői szövetséget, hogy támogassanak bennünket jobban, mert sok mindenre már nincs pénz, amire eddig még volt” – teszi hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.