2020. november 30., 10:26

Boldog iskolában boldog gyerekek

A Felvidéken is megkezdte térhódítását a Magyarországon egyre népszerűbb Boldogságóra program. Ennek az a célja, hogy vezérfonalat adjon az óvodás és az iskolás korosztálynak. Segítségével a gyerekek könnyebben néznek szembe a kihívásokkal, képesek megbirkózni a problémákkal. Teszik mindezt játékosan, kreatívan, a mosoly, az ölelés, a szeretet eszközeivel.

Fotó: ma7

A füleki II. Koháry István Alapiskola 3. a osztályában színes tanterembe csöppenek, tele vidám rajzokkal, mosolygós gyerekekkel. A táblán Müller Péter gondolata olvasható: „Néha egy ölelés többet üzen és mélyebb élményt ad, mint bármilyen tanítás.” Gecso Diana osztályfőnök is ezen a vonalon indult el, amikor a hagyományos osztályfőnöki órákba belecsempészte a boldogságórákat. A novemberi, társas kapcsolatok jegyében zajló órába én is betekintést kapok.

Elsőként az osztály örökzöld fáját készítették el a diákok. Mindenki kapott egy levélkét a padtársa nevével, és arra kerültek fel az adott személy jó tulajdonságai. Ezekkel töltötték meg a kezdetben csupasz fát, ami végül levélbe borult. De elkészült egy barátságvirág is, melynek a szirmaira a barátsághoz szükséges pozitív tulajdonságok kerültek fel. A hála, a szeretet, az önzetlenség, a bizalom mind-mind a jól működő társas kapcsolatok nélkülözhetetlen elemei, amit immár a harmadikosok is megtanultak.

Miközben a gyerekek szívkarkötőket készítettek, a rádióban felcsendült Bagdi Bella Pozitív gyerek vagyok című slágere, amit egyszerre kezdtek énekelni. Közben rám is átragad a mosoly, a jókedv, a boldogság. Amíg a nebulók kézműveskednek, az osztályfőnök beavat a program rejtelmeibe.

Magyarországon Bagdi Bella vezetésével a Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával indult a Boldogságóra program. Fővédnöke Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichiáter. Iskolánkban a 2020/2021-es iskolaévtől indult a program, amely négy korosztályra (óvodások, alsó és felső tagozatosok, középiskolások) van felosztva. Mi a 3. a osztályos tanulókkal kezdtük a foglalkozásokat, és 2020. október 30-án iskolánk megkapta a Boldog Iskola címet

– magyarázza Gecso Diana.

Tanító néni, légy pozitív!

A cím elnyeréséhez havonta legalább egy boldogságóra megtartására van szükség, amiről fotó vagy a gyerekek munkáiból készült képkirakó, montázs készül. Ezt értékelik a program kiötlői. A Boldogságóra program érdekessége, hogy bármely órába bele lehet illeszteni, de önállóan is megtartható. Ugyanakkor kulturális- és sportrendezvényeken, szabadidős foglalkozásokon is kiválóan lehet alkalmazni. A lényeg, hogy játékos-mozgásos tevékenységeket végezzünk, sokat énekeljünk, és a pozitív tulajdonságokat erősítsük. A tanórák célja az is, hogy a gyerekek magaviselete pozitív irányba változzon, javuljanak a tanulmányi eredményeik, valamint hogy jobb kapcsolat alakuljon ki az osztályban, szeressék egymást. Diana szerint három hónap után még korai eredményekről beszámolni, de volt már olyan eset, hogy megtapasztalta a boldogságórákon tanultakat.

– Adódott egy helyzet, amikor szomorú lettem, és a szomorúság kiült az arcomra. Az osztályban az egyik kislány rám nézett, és így szólt: Tanító néni, légy pozitív! Nekem ez nagyon jólesett, és rögtön felvidultam tőle.

Társas kapcsolatok az online térben

Az Almágyi Alapiskolában és Óvodában szintén meghonosodni látszik a program. A boldogságórákhoz először az óvoda csatlakozott. Az ő sikerükön felbuzdulva döntöttek úgy, hogy az iskola felső tagozatán is elindítják a boldogságórákat, mondja Agócs Ildikó, az alapiskola igazgatóhelyettese. A választás a 6. a osztályra esett, amelynek osztályfőnöke Agócs Eszter. Ő azonnal megörült a lehetőségnek.

– A program az iskolaév minden hónapjára tartogat egy témát. Az első a hála köré épült, a második az optimizmus volt, most pedig a társas kapcsolatokkal foglalkozunk. Az első két témát sikerült szépen feldolgozni az iskolában. Videófelvételek, pólók, rajzok készültek, foglalkozásokat tartottunk. Aztán ismét bejött a távoktatás, ezért a novemberi boldogságórákat online formában valósítjuk meg – magyarázza Eszter.

Az egyes témák, melyek a boldogság összetevői is, havonta egymásra épülnek. A már említett három mellett a jó cselekedetek, a célok kitűzése és elérése, a küzdés, az apró örömök elérése, a megbocsátás, a testmozgás mind-mind a fenntartható boldogság elérését segítik. A különféle gyakorlatok elsajátításához segédanyagok állnak rendelkezésre, de a gyerekek segítségével saját ötleteket is kitalálnak.

– Ebben a vírusos időszakban különösen jót tesznek ezek az órák – veszi át a szót Ildikó. – A gyerekek a foglalkozásoknak köszönhetően feltöltődnek, pozitív hozzáállásra sarkallja őket, erősödik az önbecsülésük. Az ilyen órákon részt vevő diák bizonyítottan kreatívabbá, nyitottabbá és érdeklődőbbé válik a társainál. Olyan képességek fejlesztésében segíti őket, amelyek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy sikeres és boldog felnőttekké váljanak. Bízunk benne, hogy a mi intézményünkben is tapintható lesz a különbség – mondja Ildikó, aki kolléganőjével együtt igyekszik más tanórákba, illetve a diákok mindennapi életébe is belevonni a boldogságórák elemeit.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/48. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.