2021. május 31., 21:13

Biztatóak a beíratási adatok a Dunaszerdahelyi járásban

Az óvodai beíratásokat május 1-jétől egészen május 31-ig bonyolították le az óvodai (bölcsődei) intézmények. Ez a dunaszerdahelyi járásbeli óvodákban sem történt másként. A jó hír, hogy sokan érdeklődtek a magyar nyelvű óvoda iránt, valamelyik intézménybe pedig több gyermek érkezik a tavalyi évhez képest.

Fotó: Reczai Lilla
Somorja

A somorjai Kiskakas Bölcsőde és Óvoda a tavalyi évben nyitotta meg kapuit az apróságok előtt, amely a Kárpát-medencei Óvodaprogramnak köszönhetően épült meg. Idén az igazgatónő, Komzsík Diana, elmondása szerint az intézmény bővülni fog, mivel nagyon sok az érdeklődő.

Eddig három óvodás csoporttal dolgoztunk, de szeptembertől már négy osztállyal kezdjük meg az évet. Negyven kérvény érkezett hozzánk olyan szülőktől, akik az intézményünkbe szeretnék járatni a gyermeküket.”

„A kötelező óvodalátogatás miatt bevesszük azokat a gyerekeket is, akik eddig még nem jártak óvodába. Ilyen gyermekből egy érkezik majd hozzánk. Illetve három kisgyermeket szüleik átíratnak a mi óvodánkba – ezzel meg is telik az új osztályunk, amelybe tizenöt gyerkőc jár majd” – nyilatkozta Komzsík Diana.

Az igazgatónő szerint idén szerencsére sok a magyar érdeklődő, a bölcsődében is tizennégy kisgyermekkel foglalkoznak, ott a felső határ a tizenöt gyerek, amelyet az új iskolaévben be is töltenek.

A bölcsisek nagy része szeptembertől átlép az oviba, így be tudjuk tölteni a helyeket új jelentkezőkkel.”
Óvodaprogram-Somorja
Fotó:  Reczai Lilla
Dunaszerdahely

A Dunaszerdahelyen működő  Október utcai és a Benedek Elek óvoda  igazgatónői egyelőre bizakodóak, hiszen csak június folyamán dől el a jelentkezések mivolta. Az óvodai jelentkezések rendszerében előfordulhatnak duplicitások, amelyeket előbb ki kell szűrni, majd csak ez után válik nyilvánvalóvá a jelentkezések hivatalossága.

A dunaszerdahelyi Október utcai óvoda igazgatónőjéhez, Pázmány Annamáriáho, eddig harminchat kérvény érkezett. ,,Idén kicsit kevesebb szabad hellyel rendelkezünk, mint a tavalyi évben, de még a harminchat kisgyermek száma sem végleges. Szeptemberig változhatnak a dolgok, ugyanis volt már példa rá, hogy valakik elköltöztek, s végül nem járatták hozzánk a már beíratott gyerkőcöt” – mondta el Pázmány Annamária.

A jelenlegi beíratott gyermekek száma majdnem megegyezik a tavalyi évben regisztrált lurkók számával, így jelentős különbség nincs a létszámban.

A dunaszerdahelyi Benedek Elek óvoda vezetője, Borbély Diana portálunknak azt nyilatkozta, hogy idén specifikus lesz a nagycsoportos óvodások beíratása. ,,Hatvanhárom óvodás jár intézményünkbe, nálunk ez a teljes kapacitás. Három osztályban folyik a munka, idén tizennyolc gyerkőc ballag el tőlünk, a helyükre biztosan fog érkezni az utánpótlás” – nyilatkozta az igazgatónő.

Az igazgatónő szerint azok a városi óvodák vannak könnyebb helyzetben, amelyek közel helyezkednek el a fiatal, kisgyermekes családokhoz.

Óvodai beíratások-Benedek Elek óvoda-Dsz
Dunaszerdahelyi Benedek Elek Óvoda
Fotó:  Benedek Elek Óvoda
Nagymegyer

A nagymegyeri magyar tannyelvű óvodában jelenleg 154 gyermekkel foglalkoznak az óvópedagógusok és nyolc osztályt tartanak fenn. Homogén csoportjaik vannak, egy csoport olyan, amelybe vegyes anyanyelvű gyerekek járnak. A beíratásokkal kapcsolatban még várják a szülők döntését:

Jelen állás szerint harminckét kisgyermeket írattak be az intézményünkbe, a nagycsoportosok helyzete egyelőre kérdéses. A lakosság zöme már beadta valamelyik óvodába a gyerekét – kis- vagy középső csoportba legalábbis.”

„Még számítunk arra, hogy a roma származású gyerekek szülei kérnek majd halasztást, vagy pedig figyelmeztetni kell őket arra, hogy válasszanak intézményt az óvodaköteles gyermeküknek. Június közepéig még sok víz lefolyik a Dunán” – magyarázta Krascsenics Mária igazgatónő.

A szülői visszajelzések alapján az derült ki, hogy a szülők nagyon elégedettek az óvodával és az ott dolgozó pedagógusokkal.

Pozsonyeperjes

A pozsonyeperjesi óvodában szeptembertől több gyermekkel tudják a pedagógusok megkezdeni az iskolaévet.  Méhes Klaudia igazgatónő portálunknak azt is elmondta, hogy négy gyermek szülője kérte az egy év halasztást. Tizenegy kérvény érkezett eddig az intézménybe, amely kettővel több gyermek beíratását jelenti, mint a tavalyi évben. Az intézményben két osztályt tartanak fent.

Pozsonyeperjesi Alapiskola és Óvoda
Pozsonyeperjesi Alapiskola és Óvoda
Fotó:  Pozsonyeperjesi Alapiskola és Óvoda

,,Az önkormányzattól kértem ki a gyermekek névsorát, akik 2021-ben betöltik a harmadik (vagyis az óvodaköteles) életévüket. Illetve hozzávettem azt a névsort is, amelyen a még nem beíratott gyermekek neve szerepelt.”

Pozsonyeperjesen minden leendő óvodás szülőjének postáztuk az óvodába íratás kérvényét, természetesen mindig hozzátoldjuk a teljes információs űrlapot is, amelyen minden elérhető a szülők számára. Minden gyermeknek küldünk kis versikés lapot a mi Epermanónkkal. Válaszborítékot is mellékelünk a levélhez, s hogy mi mindent kell tartalmaznia a válaszborítéknak. Ezt a szülők vagy az óvoda postaládájába dobják majd be, vagy pedig beviszik személyesen az önkormányzatra, esetleg az iskolába”

– ecsetelte Méhes Klaudia.

A beíratások száma alapján az intézmény egyelőre teljes létszámmal tudja megkezdeni a szeptembert. A nyári óvoda július 23-ig lesz elérhető a gyerekek számára, lehetséges, hogy két osztályt kell majd nyitniuk, ha túlhaladja a gyerekek száma a 15-16-ot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.