2024. január 13., 11:42
Frissítve: jan. 13. 14:41

Tajvanon a kormányzópárt jelöltje nyerte az elnökválasztást

Tajvanon a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nyerte meg az elnökválasztást, miután jelöltje, Laj Csing-tö, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be, a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, és két vetélytársa elismerte vereségét.

választás, szavazás
Illusztrációs felvétel
Fotó: Rózsár Vince

Ha győzelmét a hivatalos végeredmény is megerősíti, a DPP harmadik egymást követő időszakra is megszerezte a magas tisztséget, amire nem volt még példa, mióta 1996-ban bevezették a közvetlen elnökválasztást Tajvanon.


A legfőbb rivális, Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) jelöltje elismerte vereségét és gratulált Lajnak a győzelemhez. Hasonlóan elismerte vereségét a kevésbé esélyes harmadik jelölt Ko Ven-csö, a Tajvani Néppárttól (TPP) is.

A választások eredményei megfigyelők szerint arra engednek következtetni, hogy nem nő az esélye a kontinentális Kína és Tajvan, illetve az utóbbit támogató Amerikai Egyesült Államok közti viszony oldódásának.

 

 

A TVBS január elején végzett felmérése szerint Laj Csing-te a szavazatok 38,9 százalékát, fő kihívója, Hou Jü-ih 35,8 százalékát, míg Ko Ven-csö 22,4 százalékát szerezheti meg.     

A jelenlegi elnök, Caj Jing-ven nem indulhat, miután ezt nem teszik lehetővé a helyi törvények két mandátum után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.