2022. december 1., 14:21

Robotokkal ölhetik meg a bűnözőket a rendőrök

Új jogosítványt kaptak San Franciscóban a rendőrök: "halálos erővel" rendelkező robotokat vethetnek be, ha a biztonsági helyzet indokolttá teszi. A lépés mindenképp mérföldkő az amerikai rendfenntartás történetében, de már nem példátlan.

Endeavor Robotics
Fotó: Nationalk Defense
Illusztrációs felvétel (Az Endeavor Robotics Cobra modellje)

Kevesen tudják, de a robot szavunkat Karel Čapek cseh írónak köszönhetjük, aki az R. U. R. (Rossum’s Universal Robots) című, 1920-ban írt drámájában használta először a kifejezést. A drámában a technika esetleges emberellenes felhasználásának lehetőségeire figyelmeztet. A témát Čapek óta többen feldolgozták: a Rossum nevű gyáros robotokat gyárt, amelyek (akik?) fellázadnak, és  kiirtják az emberiséget.

Éppen ezért az ismert sci-fi író, Isaac Asimov, mikor a Körbe-körbe című novellájában papírra vetette a robotika három törvényét, a legfontosabbnak azt tartotta leírni, hogy

a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen."

A második törvény így hangzik: "A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének." Szegény Asimov, foroghat New York-i sírjában, úgy tűnik, a második törvénynek annyi.

A robotok katonai használata már rég bevetett dolognak számít, a rendvédelemben azonban eddig leginkább a tűzszerészeti célú felhasználásukról lehetett hallani. A közép-európai rendőrségek is használnak nehéz vagy könnyű tűzszerész robotokat, ezek használata esetenként kiegészül a tűzszerész romboló eszköz (disrupter) alkalmazásával. A robot karjával képes egyszerűbb műveleteket végezni a robbanóeszközzel.

És ha mégis balul ütne ki valami, legfeljebb egy méregdrága gép semmisült meg, a tűzszerész biztonságos távolságban maradt.

Ami földrajzi koordinátáinkon azonban szerencsére csak a rendőr lőhet le bennünket, az is csak akkor, ha előtte a Rendőrségi törvény 50. §-ban foglalt kényszerítőeszköz-készletet már kimerítette, kivéve, ha őt magát fenyegeti közvetlen életveszély, így nem kell attól tartanunk, hogy egy sci-fibe csöppenünk, ahol robotok lövöldöznek. Igaz, ettől San Franciscóban sem, az illetékesek ígérik, csak rendkívül kiélezett, indokolt esetben fognak gyilkos robotokat bevetni, amelyek alkalmazására csak magas rangú rendőrtisztek adhatnak parancsot, az emberjogi aktivisták körében azonban így is riadalmat keltett, hogy a robotok ember ellen fordulhatnak.

A San Francisco-i rendőrség felügyelőtanácsa e héten 8:3 arányban megszavazta, hogy a helyi rendőrség (SFPD) a halálos erő használatának lehetőségeként robotokat alkalmazzon olyan esetekben, ahol a lakosság vagy a rendőrök élete kerül veszélybe, és a kialakult helyzet meghaladja a rendőrség más fajta erőhasználatának lehetőségeit.

Az SFPD idén nem először penget érzékeny emberjogi húrokat, év elején a felügyelőtanács lehetővé tette számukra, hogy élőben közvetítsenek privát videót. De hol van ez a gyilkos robotokhoz képest...

Matthew Guariglia, az Electronic Frontier Foundation szakpolitikai elemzője úgy fogalmazott: "Nagyon világos álláspontunk van, hogy úgy gondoljuk, hogy hazai rendészeti környezetben a robotokat soha nem kellene felfegyverezni"

Catherine Connolly, a Stop Killer Robots csoporttól azt mondta, hogy a lépés „csúszós lejtő” volt, amely távol tarthatja az embereket az öléstől.

Az SFPD vezetése a BBC-nek nyilatkozva elmondta, egyelőre nem üzemeltetnek halálos erő alkalmazására képes robotokat, de a jövőben készítenek forgatókönyvet erre az eshetőségre is. Azt is elmondták, a robotok a halálos veszélyt jelentő gyanúsítottak félrevezetésére vagy cselekvőképtelenné tételére is fel lehet használni. Mivel azonban a bűnügyek az utcákon történnek, és nem lehet minden kialakuló helyzetet előre standardizálni,

az SFPD-nek fel kell készülnie, és képesnek lennie arra, hogy arányosan reagáljon"

– mondta a rendőrség szóvivője.

Akárhogy is lesz San Franciscóban, az elsőséget már mindenképp elvitte Texas: a dallasi rendőrség még 2016-ban egy C-4-gyel felszerelt robotot irányított egy orvlövész mellé – aki több rendőrt megölt és megsebesített – majd a robot által odavitt robbanóanyagot felrobbantotta. Egy tűzszerész szakértő a CNN-nek modellezte, hogy történt az eset, akit érdekel, erre a linkre kattintva megnézheti.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.