2022. augusztus 1., 11:31

Paraszthajszálon múlt egy újabb háború a szomszédban! Egyre mélyül a konfliktus Szerbia és Koszovó között

Tényleg csak a szerencsén és néhány percen múlott, hogy az elmúlt hetekben egyre fokozódó indulatok nem egy háborúban tetőztek a szerb-koszovói határon. Pristina és Belgrád 30 nap haladékot kaptak, hogy rendezzék problémáikat, de a megegyezés igen távolinak tűnik.

koszovó
Képünk illusztráció.
Fotó: Twitter

Vasárnap este néhány a térséget jól ismerő szakember (köztük a portálunk által is többször megszólaltatott Kosztur András) jóval a mainstream sajtó előtt számolt be róla közösségi oldalán, hogy fegyveres összecsapásig fokozódhat a szerb-koszovói ellentét, miután a koszovói kormány két új rendelete diszkriminálta volna a vitatott függetlenségű állam szerb nemzetiségű polgárait. Az egyik rendelet értelmében a 2008 előtt, még Szerbia által kiállított rendszámtáblák és forgalmi engedélyek augusztus elsejétől érvényüket vesztették volna, a másik pedig előírná, hogy a szerb okmányokkal Koszovóba érkező állampolgárok iratait Pristina által kiállított, korlátozott ideig érvényes dokumentumokra cseréljék. Állítólag koszovói albán rendőrök már a határátkelőknél megsemmisítették (volna) a szerb kisebbség Belgrád által kiadott hivatalos iratait.

Tavaly szeptemberben a rendszámtáblák miatt már voltak kisebb csetepaték a szerb-koszovói határon. Akkor a koszovói kormány rendőrökkel oszlatta fel a tervezett intézkedés miatt tüntető szerbeket, Belgrád pedig néhány hétre fokozta katonai jelenlétét a térségben. Fontos kiemelni, a szerb kormány 2008 óta nem ismeri el a Pristina által kiadott rendszámokat és forgalmi engedélyeket, de ez annak fényében érthető, hogy Belgrád Koszovó államiságáról eleve nem is akar hallani.

A Koszovó északi részén élő szerb közösség éles tiltakozása ellenére gyakorlatilag az utolsó percig úgy tűnt, mindkét rendelet életbe lép.

Vasárnap kora este kezdtek az első hírek szállingózni arról, hogy koszovói szerbek határátkelőket zártak le, barikádokat emeltek, valamint zavargások törtek ki több határmenti településen. Civil áldozatokról is befutott egy jelentés, de azt azóta sem erősítették meg. Egyes források szerint fegyveres összecsapásra is sor került a koszovói rendfenntartó erők és a helyi szerb kisebbség között, máshol pedig azt lehetett olvasni, a koszovói rendőrség különleges egységei az összes szerb-koszovói határátkelőt lezárták. Néhol azt írták, a szerb hadsereg átlépte a határt, de ezt az információt később mindkét érintett fél cáfolta.

Mi fán terem Koszovó? Az albánok által egyoldalúan, amerikai támogatással kikiáltott Koszovói Köztársaságot nem csak Szerbia, de számos másik ENSZ-tagállam (például Szlovákia, Románia vagy Görögország) sem ismeri el, sőt az EU 27 tagállamából is csak 22 (a három említett mellett Ciprus és Spanyolország). Az 1998-1999-es háború után tíz évig nem tudták rendezni a vitatott hovatartozású terület jogállását, mígnem 2008 februárjában a mai Koszovót tulajdonképpen ellenőrző nyugati békefenntartók beleegyezésével a helyi albánok egyoldalúan kikiáltották a Koszovói Köztársaságot. Koszovó önálló államként soha nem létezett, bár fontos megjegyezni, az csak a XX. század elején, a törökök ellen vívott első Balkán-háború után lett Szerbia része, már ekkor is albán többséggel.  A szerb nemzettudat számára kiemelt fontosságú területről van szó, hiszen a rigómezei csaták miatt a szerbek államiságuk origójaként tekintenek a területre. Koszovó a második világháború alatt, olasz közvetítéssel, néhány évig Nagy-Albánia része volt, majd 1945 után Jugoszlávia részévé vált - fokozatosan bővülő jogokkal. A hidegháború idején gazdasági okok miatt rengeteg szerb vándorolt el a területről, miközben az albánok száma egyre nőtt. A szovjet blokk szétesése után az akkor még Jugoszláviához tartozó albán többség passzív ellenállásba vonult, árnyékintézményeket (iskolákat, kórházakat, stb.) hoztak létre, gyakorlatilag a szerb közigazgatáson kívül éltek egészen 1998-ig, a háború kitöréséig. A mindkét oldalon etnikai tisztogatással járó harcokat a NATO 1999 tavaszán indult szerbek elleni bombázása akasztotta meg, a szerbek júniusban kivonultak Koszovóból, helyükre ENSZ-békefenntartók érkeztek. Az etnikai villongások ezután sem szűntek meg, a visszatérő albánok a Koszovóban maradt szerb kisebbségen álltak bosszúk, mindennaposak voltak a lincselések és gyilkosságok. Bár az ENSZ elvileg garantálja a helyi szerbek védelmét, kisebb-nagyobb atrocitásokra a mai napig gyakran sor kerül, amely tovább táplálja a szerbek sérelempolitikáját. 

A fenti, erősen zanzásított összefoglalóból is látszik, a Balkán más régióihoz hasonlóan, külső szemlélőként képtelenség objektíven állást foglalni, melyik néphez kellene tartoznia a vitatott területnek. Bár az etnikai viszonyok alapján egyértelmű albán területről van szó, a szerbek történelmi és nemzetközi jogi (az ENSZ-BT 1244-es határozata értelmében az albánok nem kiálthatták volna ki egyoldalúan kikiáltani a Koszovói Köztársaságot) érvei is megállják a helyüket.

Azt sem tudni pontosan, a nagyjából 1,9 milliós Koszovóban mekkora lehet a szerbek aránya. Pristina 4% körüli adatokat közöl, de sokkal valószínűbb az a CIA Fact Book által ismertetett adat, amely szerint 8-9% körül lehet a helyi szerbség aránya. 
Egy hajszálra a háborútól

A vasárnap éjféltől hatályba lépő két új rendeletet szó szerint a 24. órában függesztette fel a koszovói kormányfő, Albin Kurti. Pristina a hírek szerint az amerikai nagykövet, Jeffrey Hovenier közbenjárására döntött a rendelkezések felfüggesztése mellett, cserébe azért, hogy a helyi szerbek lebontják az utcai barikádokat.

Belgrád természetesen élesen elítélte az albán lépéseket, mondván, türelemre és körültekintésre intik a Koszovóban élő nemzettestvéreiket, de ha az albán kormány nem hagy fel a szerb kisebbség vegzálásával, kénytelenek lesznek "közbeavatkozni". A szerb államfő, Aleksandar Vučić közölte, ha Szerbiát belekényszerítik a háborúba, azt "biztosan megnyerik". 

Azt kérem mindenkitől, tartsuk meg a békét majdnem minden áron! Arra kérem az albánokat, térjenek észhez, a szerbeket arra, ne dőljenek be a provokációnak. A nagy és erős országok képviselőitől, akik elismerték Koszovó úgy nevezett függetlenségét, pedig azt kérem, figyeljenek egy kicsit oda a nemzetközi jogra és a terepi valóságra. Ne engedjék, hogy gyámoltjaik konfliktust okozzanak.

- jelentette ki Vučić.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az ENSZ még vasárnap késő este kiadott egy közleményt, miszerint a Koszovóban állomásozó KFOR-csapatok "készek minden eszközt bevetni a béke megőrzéséért". Számíthattak is a vasárnapi eseményekre, ugyanis helyi források szerint már szombat este olasz KFOR-békefenntartók (szemtanúk szerint mintegy 40 járművel) jelentek meg a határ közelében fekvő, szerb többségű településeken. 

Elhangzottak az ilyenkor szokásos panelek is. Vučić azzal vádolta meg Kurtit, hogy Washington megbízásából, felülve az ukrán-orosz háború miatt kialakult nyugati háborús hullámra, kelt feszültséget a régióban (mit ad Isten, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter épp a héten járt Prsitinában). Pristina tulajdonképpen ugyanezzel gyanúsítja a szerb kormányt, csak washingtoni helyett moszkvai fülbesúgók szerepelnek a narratívájukban. 

Spájzban az oroszok?

A jól ismert szerb-orosz barátság miatt kézenfekvőnek tűnik az orosz befolyás a konfliktusban, de a régiót jól ismerő amerikai (!) diplomaták szerint a helyzet messze nem ennyire egyszerű. A fent említett két narratíva közül nyilvánvalón mindkettőben van igazság, képtelenség érdemben meghatározni, Washington vagy Moszkva a nagyobb bajkeverő a térségben. Azt ugyanakkor, hogy az aktuális konfliktus közvetlenül Moszkva sugalmazására tört volna ki, amerikai diplomaták maguk cáfolták. Richard Grenell, Trump kabinetjének a szerb-koszovói viszony rendezéséért felelős különmegbízottja tegnap este Twitteren azt írta

Ami a Balkánon most történik az nem Oroszország (hibája - a szerk. megj.). Bárki mondja is ezt neked, manipulálnia próbál. Ez nem szól másról, mint Albin Kurtiról, aki megint megpróbálja megadni Szerbiának. Ő a múltban él. Koszovó népe békét és munkát akar, Albin! Hadd abba a konfliktuskeresést!

Mielőtt azt hinnénk, akár Grennell, akár a volt amerikai elnök egyértelműen Belgrád pártját fogta a szerb-koszovói konfliktusban, érdemes kicsit utánajárnunk a dolgoknak. A 2020. szeptember negyedikén aláírt Washingtoni Egyezményt a Trump-kabinet egyik legnagyobb diplomáciai sikereként tartják számon. Az egyezmény értelmében Szerbia és Koszovó elkötelezte magát a gazdasági együttműködés kiterjesztése mellett, vállalták az etnikai tisztogatások áldozatainak felkutatását, és számos kisebb, bilaterális megállapodás elfogadására is sor került. Trump elnök magasrangú koszovói állami kitüntetést vehetett át az erőfeszítéseiért.

koszovó szerbia
Szerb teherautók blokkolják a forgalmat egy koszovói határátkelőnél.
Fotó:  Telegram
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az aktuális kormányfő, Albin Kurti kabinetje sokak szerint amerikai nyomásra bukott meg 2020. márciusában, helyébe egy a Trump-adminisztráció által támogatott, a Washingtoni Egyezményt később aláíró kormány lépett. Kurti korábban üres és jelentéktelen diplomáciai lépésnek titulálta az Egyezményt, aláírása előtt többször hangsúlyozta, ő biztosan nem írta volna alá.

Ahogy azt korábban írtuk, Pristina csak felfüggesztette a szerbek által elutasított rendelkezéseket, sőt, koszovói hírforrások szerint is Washington nem a rendelkezések eltörlését, pusztán bevezetésük felfüggesztését kérte, amíg "tisztázni tudják a félreértéseket". Koszovónak és Szerbiának harminc napja van arra, hogy rendezzék a kérdést, utána (elvileg) Pristina mindenképp életbe lépteti a szerb kisebbséget diszkrimináló intézkedéseket. Félő, hogy az orosz-ukrán háborúval "elfoglalt" nagyhatalmak a szükségesnél kisebb jelentőséget tulajdonítanak majd a villongásoknak, amelyek könnyen egy újabb európai háborúhoz vezethetnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.