2023. december 7., 09:28

Megkezdődött az EU-Kína-csúcstalálkozó Pekingben

Az Európai Unió vezető tisztségviselőivel találkozott Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön Pekingben, ahol négy éve először személyesen tárgyaltak számos, korábban a két fél között konfliktust előidéző problémákról a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának reményében.

Kína
A kép illusztráció
Fotó: TASR/AP

Hszi Csin-ping kínai államfő a Tiaocsütaj állami vendégházban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét és Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét.

A találkozó során Hszi arra szólította fel az Európai Uniót, hogy működjön együtt Kínával a globális stabilitás biztosítása, a kölcsönös politikai bizalom erősítése és a kétoldalú kapcsolatokban való "mindenféle beavatkozás megszüntetése" érdekében - jelentette a CCTV kínai állami televízió.

Hszi rámutatott, hogy a világ most olyan változásokat él át, amelyekre egy évszázada nem volt példa, és hogy a Kína és az EU közötti kapcsolatok, mint a multipolaritást előmozdító két fő erő, a globalizációt támogató két nagy piac hatással vannak a világbékére, a stabilitásra és a jólétre.

Kínának és az Európai Uniónak együtt kell működnie annak érdekében, hogy nagyobb stabilitást biztosítsanak a világ számára, nagyobb lendületet adjanak a fejlődésnek, és nagyobb vezető szerepet és támogatást nyújtsanak a globális kormányzásnak"

- fogalmazott a kínai elnök.

Ursula von der Leyen elmondta a kínai államfőnek, hogy a két fél között "vannak egyértelmű egyensúlytalanságok és különbségek, amelyekkel foglalkozni kell", de "érdekeik időnként egybeesnek", utalva a mesterséges intelligencia és az éghajlatváltozás terén folytatott uniós-kínai együttműködésre.

Amikor pedig érdekeink nem egyeznek, akkor foglalkoznunk kell a felmerülő aggályokkal, és felelősségteljesen kell kezelnünk őket"

- mondta.

Charles Michel hozzátette, hogy a blokk "stabil és kölcsönösen előnyös" kapcsolatra törekszik Kínával, de a találkozón az "európai értékeket, köztük az emberi jogokat és a demokráciát" is említeni fogja.

Az uniós tagállamok pekingi nagyköveteivel tartott hétfői találkozóján Vang Ji kínai külügyminiszter elmondta, hogy Kínának és az Európai Uniónak stratégiai perspektívából kell szemlélnie a kétoldalú kapcsolatokat, hozzátéve, hogy Kína Európa-politikája továbbra is stabil marad.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.