2022. szeptember 18., 08:52

Meghalt a királynő, éljen a király!

Egyre csak szaporodtak a mécsesek és a virágok a londoni Buckingham-palota előtt. Ki így, ki úgy emlékezett és búcsúzott II. Erzsébettől.

Erzsébet királynő
Fotó: Archív felvétel

Tony Blair felesége biztos nem vitt virágot, szélsőségesen monarchiaellenes volt, de férje az elsők között fejezte ki részvétét a királyi családnak. Ő különösen sok időt töltött a királynővel ama borzasztó esemény után, amikor meghalt Diana walesi hercegnő. Tony Blair volt a 10. általa kinevezett brit kormányfő. 1952-es trónra lépésekor már Winston Churchill volt a miniszterelnök 1955-ig, és Liz Truss-szal bezárólag összesen 14 kormányfőt nevezett ki az Egyesült Királyságban. A Brit Nemzetközösség államaiban azonban további mintegy 170 miniszterelnöke volt, emellett

II. Erzsébet 14 ország, köztük Kanada, Ausztrália és Új-Zéland, mintegy 2,5 milliárd ember uralkodója, és az anglikán egyház feje is volt. Számos cím és tisztség politikai hatalom nékül, s eközben az aláírása mindössze ennyi volt: Elisabeth.

Az egész világ búcsúzik. II. Erzsébet az egyik legtöbbet utazó uralkodó volt, számtalan országba ellátogatott. Külföldön érte az a hír is, hogy édesapja, VI. György király meghalt, ő következik a trónon. Akkor még csak 26 éves volt, és bár nem királynőnek nevelték, felnőtt a feladathoz. Méltóságteljesen viselkedett, soha semmit nem kritizált, nem panaszkodott, nem szállt be semmilyen politikai vitába, megszólalásait a visszafogottság és az összeszedettség jellemezte. Ez persze nem jelentette azt, hogy érzéketlen, hideg természetű lett volna, csak hát a protokoll! Az, illetve a monarchia jó híre, szolgálata, méltósága mindennél fontosabb volt számára. Hódító Vilmostól számítva ő volt a 40. koronás fő, egyben a világ leghosszabban, 70 éven keresztül uralkodó királya. Csakúgy, mint neves őse, Viktória királynő hosszú uralkodását is hatalmas változások kísérték,

II. Erzsébet is egy másik világot, a széthullt Brit Birodalom helyén alakult, ám egyre szűkülő Nemzetközösséget hagy legidősebb fiára, aki szeptember 10-től az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség uralkodója III. Károly néven.

A walesi hercegi cím ezután elsőszülött fiát, Vilmost illeti meg.

Megkapó, ezt mondta II. Erzsébet, amikor levetítették neki az édesapjáról készült filmet. A király beszéde azt meséli el, hogyan lett a dadogó Bertie-ből VI. György, népe támasza a második világháborúban. Erzsébet királynő megnézte azt a filmet is, amelyben Helen Mirren zseniálisan játszotta az uralkodót, és alakítását Oscar-díjjal jutalmazták. Állítólag tetszett neki Mirren alakítása, és ezt személyesen is megmondta neki. Egyébként nem állt távolt tőle, hogy jó ügyekért akár maga is a kamerák elé álljon. Így volt ez a londoni olimpia megnyitó ünnepségén, amikor „eljátszották”, hogy James Bond kíséretében ejtőernyővel érkezik meg az olimpiai stadionba, vagy nemrégiben, uralkodásának 70. évfordulója alkalmával Paddington macival teázott, de beszállt a kedvenc unokája, Harry által szorgalmazott Invictus Game, a sérült katonák sportversenyeinek reklámjába is. Volt humora, értette az életet.

Kelet-Közép-Európába is ellátogatott az angol királynő. A kilencvenes években Lengyelországba, Csehországba és Magyarországra, majd 2008-ban Szlovákiába is.

A szemergő esőben sétált Pozsony óvárosában, ott volt a Duna és a Morva összefolyásánál felállított Vasfüggöny-emlékmű leleplezésénél. Politikai bravúr, hogy éppen a brit uralkodó jelenlétében avatták az emlékművet, hiszen a vasfüggöny kifejezést az évszázad egyik legjelentősebb brit miniszterelnöke, Winston Churchill használta először. 1946-os híres fultoni mondatát az emlékművön is megörökítették: „A baltikumi Stettintől az Adriánál levő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le, a kontinens teljes szélességében.”

Kétnapos szlovákiai látogatása alkalmával Erzsébet királynő volt a Magas-Tátrában is, a Tarajkán „lanovkázott”, de sok szépet nem láthatott, mert köd borította be a kies tájat. Károly fia is gyakran megfordult Kelet-Európában, hiszen Erdélyben, Szászfehéregyházán és Zalánpatakon háza van, ahova minden év májusában ellátogat. Állítólag a családi gyökerek miatt szeretett bele a gyönyörű erdélyi tájba. Boris Kálnoky újságíró szerint így vallott erről a kötelékről: „Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik”.

Az évekkel ezelőtt kidolgozott pontos forgatókönyv szerint a királynő halála utáni 10 napon belül kell sort keríteni a temetésére.

A koporsót először a skóciai Edinburghba szállították, majd Londonban, a Buckingham-palotában ravatalozták fel. Onnan került a Westminster-palota legősibb csarnokába, ahol a nyilvánnosság is leróhatta kegyeletét.

A temetési szertartásra a Westminster-aptságban kerül sor, végső nyugalomra pedig Windsorban, szeretett férje, Fülöp mellé helyezik a Szent György-kápolnában.

Megjelent a Magyar7 hetilap 37. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.